Apdovanojimas A. Sutkui – už nuotraukas, darytas prieš 50 metų

Vienam žymiausių lietuvių fotomenininkų Antanui Sutkui bus įteiktas Prancūzijos kultūros ministro apdovanojimas.  Menininkas bus pagerbtas už indėlį į prancūzų kultūros sklaidą. 

Fotografas A.Sutkus įamžino prancūzų rašytoją J.P.Sartre'ą, kai šis lankėsi Lietuvoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Fotografas A.Sutkus įamžino prancūzų rašytoją J.P.Sartre'ą, kai šis lankėsi Lietuvoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.P.Sartre'as Kuršių nerijoje 1965 m.<br>A.Sutkaus nuotr.
J.P.Sartre'as Kuršių nerijoje 1965 m.<br>A.Sutkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

BNS ir lrytas.lt inf.

2015-06-23 15:00, atnaujinta 2017-10-29 17:32

„Šį apdovanojimą Prancūzijos kultūros ministras skiria iškiliems menininkams, kurie susiję su Prancūzija ir kurie padeda skleisti prancūzų kultūrą pasaulyje. A.Sutkus prieš 50 metų nufotografavo Jeaną Polį Sartre'ą – tai  labai svarbu ne tik A.Sutkaus, bet ir J.P.Sartre'o gyvenime. Ši nuotrauka padėjo A.Sutkaus karjerai. Tuo metu J.P.Sartro gyvenime tai taip pat buvo svarbu, nes mes, prancūzai, esame įsiminę tris keturias ar penkias nuotraukas, jos yra mūsų širdyje. Viena jų – A.Sutkaus, kuri dabar yra labai garsi“, – sakė  Prancūzijos kultūros atašė Lietuvoje Lysiane Caron.

Skirti apdovanojimą fotomenininkui rekomendavo Prancūzijos ambasada Lietuvoje.  Apdovanojimo ceremonija vyks Prancūzų institute Vilniuje antradienį.

Prancūzų rašytojas, dramaturgas, filosofas  J.P.Sartre'as Lietuvoje su savo ilgamete drauge, prancūzų filosofe Simone de Beauvoir į Lietuvą buvo atvykęs 1965-aisiais – vienas iš svečius lydėjusių fotografas A.Sutkus keliose nuotraukose įamžino porą Kuršių nerijoje. 1964-aisiais J.P.Sartre'ui buvo skirta Nobelio literatūros premija, kurios jis atsisakė.

1939-aisiais gimęs A.Sutkus Vilniaus universitete studijavo žurnalistiką, jis buvo Lietuvos fotografijos meno draugijos įkūrimo iniciatorius, Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas. Per savo karjerą A.Sutkus yra surengęs per du šimtus parodų, jam 1997-aisiais įteiktas Didžiojo Lietuvos Kunigaikščio Gedimino IV laipsnio ordinas, 1998-aisiais jis apdovanotas Vyriausybės meno premija. 2003-iaisiais A.Sutkui skirta Nacionalinė kultūros ir meno premija.

Prancūzijos kultūros ministro apdovanojimą yra gavę šeši lietuviai: 1995-aisiais po mirties apdovanotas teatro režisierius Juozas Mitlinis, 1998-aisiais jis skirtas muzikologui Juozui Antanavičiui, dabartiniam Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovui Gintautui Kėvišui ir teatro režisieriui Rimui Tuminui, 2011-aisiais – fleitininkui Algirdui Vizgirdai ir teatro režisieriui Oskarui Koršunovui.

Kasmet šis apdovanojimas skiriamas 960-čiai asmenų, iš jų – tik apie 160 ne prancūzams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.