Vargonų ciklo atidaryme susitiks patirtis ir jaunystė

Simboliška, kad Kristupo vasaros festivalio „Sakralinės muzikos valandų“ ciklas pradedamas mecenatams – šviesaus atminimo Aleksandrai ir Juozui Kazickams – skirtu koncertu, kuriame muzikuos pripažinti šalies scenos meistrai ir kylančios žvaigždės.

Vargonininkė R.Marcinkutė-Lesieur.<br>Festivalio nuotr.
Vargonininkė R.Marcinkutė-Lesieur.<br>Festivalio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 29, 2015, 6:19 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 7:38 PM

Jau 14-tus metus šį ciklą remia Kazickų šeimos labdaros ir paramos fondas, todėl visi ciklo koncertai yra nemokami.

Šviesaus atminimo išeivijos verslininkui J.Kazickui visada rūpėjo puoselėti jaunus talentus, kurie šlovintų Lietuvą. Vieną Kazickų šeimos fondo globotinių – tarptautinių konkursų laureatę vargonininkę Justiną Auškelytę – išgirsime ir ciklo atidarymo vakare. Ši Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos absolventė baigė studijas Kazickų šeimos lėšomis Niujorko Juilliardo mokykloje.

Prie „Oberlinger“ vargonų sės ir „Sakralinės muzikos valandų“ ciklo įkvėpėjas, buvęs ilgametis jo vadovas Leopoldas Digrys, jau daugiau kaip pusę amžiaus gyvenantis vargonų muzika. Profesorius yra surengęs apie 2500 koncertų 31 Europos šalyje. Jis įkvėpė daug lietuvių kompozitorių sukurti muzikos vargonams ir pirmasis atliko tuos kūrinius.

Kaip ir kasmet, koncerto laiką su L.Digriu dalysis nuolatinis ciklo dalyvis – Vilniaus savivaldybės kamerinis choras „Jauna muzika“, vadovaujamas Vaclovo Augustino. Be šio kolektyvo būtų sunku įsivaizduoti „Sakralinės muzikos valandas“.

Šalies chorinės kultūros vėliavneše tituluojamos „Jaunos muzikos“ repertuare sakralinei kūrybai tenka svarbi vieta. Tačiau ryškiausias šio choro bruožas – visapusiškumas: jis nelinkęs tapatintis su kažkuriuo stiliumi, žanru ar epocha, meistriškai atlieka pačią įvairiausią muziką.

„Sakralinės muzikos valandų“ cikle nuolat pasirodo ir dabartinė jo meno vadovė Renata Marcinkutė-Lesieur, papuošianti programą ir šį kartą. Ji ne blogiau už L.Digrį pažįsta Šv.Kazimiero bažnyčios vargonus, mat čia vargonuoja per mišias jau daugiau kaip dešimtmetį, taip pat daug groja solo.

R. Marcinkutė-Lesieur išmaišė koncertais daugelį Europos šalių, nuolat dėsto užsienio aukštosiose mokyklose. „Gera priklausyti įdomių, gilių, labai kūrybingų žmonių bendruomenei. Vargonininkų galimybės yra beribės. Vargonų muzika – tokia ilgaamžė ir įvairi, kad žmogui per vieną gyvenimą jos aprėpti neįmanoma“, – įsitikinusi ciklo vadovė.

Talentingam jaunimui, be J.Auškelytės, vakare atstovaus styginių kvartetas „Mettis“, kuriame griežia daugelio respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatai Kostas Tumosa (primarijus), Bernardas Petrauskas (smuikas), Karolis Rudokas (altas) ir Rokas Vaitkevičius (violončelė).

Susibūręs tik 2011 metais, šis ansamblis jau spėjo apsilankyti daugelyje Europos šalių, pasitobulinti pas žymiausius Europos kamerinės muzikos atlikėjus ir pedagogus. Mat „Mettis“ yra Europos kamerinės muzikos akademijos (ECMA) narys, aktyviai dalyvauja jos renginiuose ir sulaukia juose puikių įvertinimų.

Kristupo vasaros festivalio „Sakralinės muzikos valandų“ ciklo pradžios koncertas sostinės Šv. Kazimiero bažnyčioje – birželio 30 d. 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.