Garsus lenkų kvartetas tapys Baltijos peizažus

Tokio lygio kameriniai ansambliai kaip lenkų Silezijos styginių kvartetas (Szymonas Krzeszowiecius – smuikas, Arkadiuszas Kubica – smuikas, Lukaszas Syrnicki – altas, Piotras Janosikas – violončelė) nedažnai atvyksta į Lietuvą. Klausytis jo atliekamos muzikos – sielos atgaiva.

Silezijos styginių kvartetas.<br>Festivalio nuotr.
Silezijos styginių kvartetas.<br>Festivalio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 30, 2015, 1:41 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 4:10 PM

Kolektyvas atveža į Kristupo vasaros festivalį Baltijos kompozitorių, tarp jų – ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, kūrinių programą. Ji skiriama Lenkijos pirmininkavimui Baltijos jūros valstybių tarybai. Koncertas rengiamas kartu su Lenkijos Respublikos ambasada Vilniuje.

Silezijos kvartetas praėjusį sezoną atšventė 35-metį. Jis pasiekė per savo ilgą istoriją daug įspūdingų kūrybos viršūnių, sukaupė visą kolekciją svarbių trofėjų: du kartus pelnė UNESCO tarptautinės kompozitorių tribūnos apdovanojimą, net tris kartus – svarbiausią lenkų muzikos prizą „Fryderyk“ už šiuolaikinės kūrybos įrašus, yra apdovanotas „Varšuvos rudens“ festivalio „Orfėjumi“ ir daugybe kitų prizų.

1978-aisiais Katovicų Karolio Szymanowskio muzikos akademijos absolventų įkurtas ansamblis nuo pirmųjų kūrybos žingsnių pasinėrė į šiuolaikinės muzikos stichiją. Šiandien jo repertuare – daugiau kaip 300 kūrinių, kurių du trečdalius sudaro XX ir XXI amžių kompozicijos, tarp jų – ir lietuvių autorių muzika. Kolektyvas pristatė daugiau kaip 40 styginių kvartetų pasaulinių premjerų, kurių dauguma buvo sukurtos jam.

Silezijos kvartetas surengė per 1000 koncertų daugelyje Europos šalių, JAV, Kanadoje, Meksikoje, Japonijoje, Honkonge, Kinijoje ir Pietų Korėjoje.

Jo gastrolių maršrutuose buvo tokios prestižinės salės kaip Niujorko „Carnegie Hall“, Londono „Wigmore Hall“, Amsterdamo „Concertgebouw“, Vienos „Konzerthaus“, Paryžiaus „Salle Pleyel“, žymiausi Vokietijos, Prancūzijos, Austrijos, Airijos, Olandijos, Danijos ir kitų šalių šiuolaikinės muzikos festivaliai.

1999 metais kvartetas viešėjo ir Lietuvos kompozitorių sąjungos rengiamame šiuolaikinės muzikos forume „Gaida“.

Nuo 1993-ųjų ansamblis organizuoja ir savo kamerinės muzikos festivalį „Silezijos kvartetas ir jo svečiai“, kuriame skamba ir lietuvių muzika.

Kvarteto primarijus tarptautinių konkursų laureatas Szymonas Krzeszowiecas reiškiasi šiuo amplua nuo 2001 metų. Smuikininkas taip pat groja solo ir kituose ansambliuose, veda tarptautinius meistriškumo kursus, dalyvauja konkursų žiuri darbe.

Vilniuje kolektyvas grieš Henryko Góreckio, Arvo Pärto, M. K. Čiurlionio, Peterio Vasko ir kitų kompozitorių kūrinius.

Silezijos styginių kvarteto (Lenkija) koncertas Šv. Kotrynos bažnyčioje – liepos 1 d. 19 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.