Thomo Manno festivalis atvers užmaršties vartus

19-ojo tarptautinio Thomo Manno festivalio Nidoje susitikimai ir pokalbiai, koncertai, parodos ir kino filmai primins poilsiautojams: istorija niekada nesibaigia.

Į susitikimus Th.Manno muziejaus terasoje vėl kvies garsūs užsienio intelektualai.
Į susitikimus Th.Manno muziejaus terasoje vėl kvies garsūs užsienio intelektualai.
Daugiau nuotraukų (1)

Austė Radžiūnaitė

Jul 10, 2015, 8:35 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 9:49 PM

„Atverk užmaršties vartus“ – tai vienas kompozitorės Onutės Narbutaitės kūrinių, skambėsiančių jos autoriniame koncerte Th.Manno festivalyje Nidoje.Jo pavadinimas puikiai tiktų ir visam pernai Nidoje pradėtam penkiamečiui Th.Manno festivalių ciklui „Modernybės palikimas. Šimtas metų po Didžiojo karo“, gvildenančiam Pirmojo pasaulinio karo patirtis. Šeštadienį Nidoje prasideda antrasis ciklo festivalis „Sąžinės proveržis“.

Atrodytų, kokios nevasariškos temos! Tačiau tradicinė Nidos menų šventė tuo išsiskiria nerūpestingų vasaros pramogų fone ir žavi publiką. Ji kviečia ne tik pasigėrėti puikiai atliekama klasikine muzika, kino ir dailės meistrų darbais, bet taip pat lavina istorinę atmintį, primena mums svarbius dabarčiai praeities įvykius, atveria daug naujų įdomybių.

Istorija nesibaigia

Ar žinojote, kad muzikos estetas Maurice’as Ravelis veržėsi į armiją? Kad garsiausi kūriniai fortepijonui viena ranka yra parašyti Didžiajame kare rankos netekusiam vokiečių pianistui Paului Wittgensteinui? Kad Nidos dailininkų kolonija kare prarado ne vieną savo pažibą, o Nidoje per karą glaudėsi per tūkstantį pabėgėlių?

Bet įdomiausia, kad dėl karo kilęs rašytojų Thomo ir Heinricho Mannų konfliktas taip supriešino brolius, jog jie nesišnekėjo beveik 20 metų!

Visa tai ir daug kitų dalykų primins šiemetis Th.Manno festivalis, užsimojęs patyrinėti kūrėjo vaidmens ir atsakomybės politikoje bei visuomenėje, karo poveikio kūrybai temas.  Festivalio moto – „Sąžinės proveržis“, rengėjų įsitikinimu, aktualus ir mūsų dienomis, nes istorija nesibaigia.

„Brolių Mannų kivirčas dėl pasaulėžiūros būtų galėjęs įvykti visais laikais. O šiandien jo klausimai aktualūs kaip niekada anksčiau: ar reikia menininkui būti politiškai aktyviam, o gal įmanoma pasitraukti į „grynąjį“ meną; ką sako sąžinė karo bei jam artimos situacijos akivaizdoje?“, -- svarstė Th.Manno kultūros centro kuratoriumo pirmininkė Ruth Leiserowitz.

Popietėse Th.Manno vasarnamio terasoje šias temas kvies publiką apmąstyti garsūs užsienio istorikai – prancūzas Etienne’as Francois, vokietis Wolfgangas Kleinas, lenkas Rafalas Zytyniecas bei lietuvių literatūrologas Virginijus Gasiliūnas.

Apie Mannų konfliktą pasakos ir Reinbeko pilies kultūros centro bei Th.Manno memorialinio muziejaus parengta paroda „Brolystė kaip likimas. Thomas ir Heinrichas Mannai“.

Išleista reto žanro knyga

Visas festivalis alsuos XX amžiaus pradžios atmosfera. Jame skambės didelis pluoštas Didžiojo karo amžininkų muzikos kūrinių, tarp jų – P.Wittgensteinui dedikuotos Ericho Wolfgango Korngoldo Siuitos premjera Lietuvoje. Kūrinį fortepijonu kaire ranka kvartete skambins Jurgis Karnavičius. Festivalyje pasirodys rinktiniai Lietuvos ir užsienio atlikėjai.

Tarpukario inteligentijos ir muzikos elito nuotaikas pažinti padės ir specialiai festivaliui leidyklos „Sofoklis“ išleistas vokiečių meno istorikės Evos Baur biografinis romanas „Koncertas kairiajai rankai“ apie P.Wittgensteiną.

Pasak knygos vertėjos Kristinos Sprindžiūnaitės, ši biografija leis skaitytojams labai gyvai pajusti to meto visuomenės nuotaikas, kultūros gyvenimo kontekstą, atskleis daug įdomių muzikinių faktų.

Naujas Nidos kolonijos puslapis

Pirmą kartą festivalyje bus pažvelgta į Nidos dailininkų kolonijos kūrėjų karo išgyvenimus. Mat iki šiol šių dailininkų parodose karo metai būdavo praleidžiami. Eksponatus parodai „Dailininkai karo metu“ Neringos istorijos muziejuje sutiko paskolinti meno kolekcininkai Aleksandras Popovas ir Michailas Leiserowitzius.

Karo tema bus paliesta ir Goethe’s instituto pristatomoje kino naktų programoje. Ryškus jos akcentas – tarptautinio FILAF festivalio Prancūzijoje pagrindinį prizą laimėjęs izraeliečio režisieriaus Duki Droro dokumentinis filmas apie žymų XX a. architektą Erichą Mendelsohną, kilusį iš Rytprūsių.

Tai tik dalis šiemečių Th.Manno festivalio malonumų. Bus jame ir nuotaikingos, vasariškos muzikos, dailės darbų, kino filmų. Šventės rengėjai nevergauja pasirinktam moto – įtraukia į programą ir tiesiogiai nesusijusių su pagrindine idėja kūrinių. Sykį pabuvus Th.Manno festivalyje, čia norisi vėl grįžti.

19-asis tarptautinis Th.Manno festivalis pasklis po daugelį Nidos erdvių liepos 11-18 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.