Operos gimtadieniui Valdovų rūmuose – Orfėjo lyros magija

Švęsdamas operos gimtadienį Lietuvoje, Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai su festivaliu „Banchetto musicale“ kviečia į operos žanro pradininkės Claudio Monteverdi operos „Orfėjas“ pastatymą.  Rugsėjo 5 d. vyksiantį unikalų reginį lydės įspūdinga programa.

Ansamblis „Chiaroscuro“, atliksiantis pastoralę „Augelletti, ruscelletti“, klausytojus nukels į jaudinantį kontrastų pasaulį.
Ansamblis „Chiaroscuro“, atliksiantis pastoralę „Augelletti, ruscelletti“, klausytojus nukels į jaudinantį kontrastų pasaulį.
Smuikininkė Ū.Kinderytė grieš koncerte „Fantasticus“.
Smuikininkė Ū.Kinderytė grieš koncerte „Fantasticus“.
Senosios muzikos ekspertas S.Albarello iš Italijos koncerte „Dulces exuviae“ prikels kultūrinį Karolingų epochos palikimą.
Senosios muzikos ekspertas S.Albarello iš Italijos koncerte „Dulces exuviae“ prikels kultūrinį Karolingų epochos palikimą.
Ansamblis „Magister Petrus“, rekonstruojantis romaninio ir ankstyvojo gotiškojo laikotarpio muziką, parodys programą „Phoebi claro“.
Ansamblis „Magister Petrus“, rekonstruojantis romaninio ir ankstyvojo gotiškojo laikotarpio muziką, parodys programą „Phoebi claro“.
Dainininkė M.F.Schoder atvyks iš Vokietijos.
Dainininkė M.F.Schoder atvyks iš Vokietijos.
Choras „Brevis“ atliks itin šiuolaikiškai skambančias Renesanso epochos genijaus A.Brumelio dvylikabalses mišias „Et ecce terrae motus“.
Choras „Brevis“ atliks itin šiuolaikiškai skambančias Renesanso epochos genijaus A.Brumelio dvylikabalses mišias „Et ecce terrae motus“.
Festivalyje „Banchetto musicale“ dalyvaus britų tenoras Th.Hobbsas.
Festivalyje „Banchetto musicale“ dalyvaus britų tenoras Th.Hobbsas.
Daugiau nuotraukų (7)

lrytas.lt

Sep 4, 2015, 10:00 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 3:16 PM

Sutelkė tarptautines pajėgas „Džiaugiamės galėdami savo lankytojams pasiūlyti dar vieną įspūdingą operos kūrinį, kuris vertas atidesnio dėmesio, nes būtent juo pradėta operos ir šio žanro muzikos istorija. Lygiai prieš keturis šimtmečius pasakojime apie Orfėją į vieną darinį susijungė daina, šokis, muzika ir reginys, tai netrukus pradėta vadinti „opera“, – teigė Valdovų rūmų muziejaus direktoriaus pavaduotoja Jolanta Karpavičienė.   Operą „Orfėjas“, kurią Valdovų rūmuose režisavo Vaidotas Martinaitis, parengė jungtinės pajėgos: Dariaus Stabinsko ir Gintauto Venislovo vadovaujamas choras ir konsortas „Brevis“ bei atlikėjų komanda iš įvairių šalių: Orfėjas – baritonas Steinas Skjervoldas (Norvegija), Euridikė –sopranas Edita Bagdonaitė-Venislovienė, Muzika ir Viltis – sopranas Rūta Vosyliūtė, pasiuntinė Silvija – sopranas Nelė Petročenko, Nimfa ir Prozerpina – sopranas Ieva Gaidamavičiūtė-Barkauskė, trys piemenys – tenoras Mindaugas Jankauskas, kontratenoras Radosławas Pachołekas (Lenkija) bei tenoras Mario Cecchetti (Italija), atliksiantis ir Apolono vaidmenį, Charonas – bosas Nerijus Masevičius, Plutonas – bosas Artūras Miknaitis ir kt. Choreografės Jūratė Širvytė-Rukštelė ir Jekaterina Deineko, šokėjai – Ieva Beleckaitė, Kristina Zvilnaitė, Andrius Butkys ir Edmundas Žička.

Prieš premjerą – šviečiamieji renginiai

Šeštadienį „Operos diena Valdovų rūmuose“ siūlo daugybę renginių. 11 val. ir 13 val. 15 min. lankytojų vestibiulio auditorijoje bus organizuojamos nemokamos C.Monteverdi operos „Orfėjas“ 1998 m. įrašo iš Briuselio teatro „La Monnaie“ peržiūros, nuo 12 iki 15 val. kas valandą lankytojų vestibiulyje Rūtos Butkaus režisuojama komanda – Vilniaus mimų trupė, senosios muzikos ansamblis „Affectus“ ir kontratenorai Algirdas Bagdonavičius bei Vaidas Bartušas – rengs nemokamus muzikinius vaidinimus „Skambančios skulptūros“, o 15 val. 30 min. lankytojų vestibiulyje visų lauks nemokama muzikologės Junikos Galejevos paskaita „C.Monteverdi opera „Orfėjas“.

Visos dienos programą 17 val. vainikuos C.Monteverdi operos „Orfėjas“ premjera Didžiojoje renesansinėje menėje. 

Siužeto pagrindas – antikos mitas

Kūrinys favola in musica – pasakojimas muzika – „Pasakojimas apie Orfėją“ pagal Alessandro Striggio Jaunesniojo (apie 1573–1630) libretą buvo parašytas Gonzagų rūmuose Mantujoje kunigaikščio Vinčenco I Gonzagos akiai ir ausiai pamaloninti. Parodytas 1607 m. vasario 24 d. šiame dvare, jis buvo ne tik pripažintas žinovų,  bet ir tapo pirmuoju išlikusiu naujojo muzikos žanro – operos – šedevru.   „Orfėjo tema apskritai yra įvairių istorinių įvykių liudininkė. Jei peržiūrėtume įvairius muzikos kūrinius šia tema, pastebėtume, kad ji prisimenama lemtingais momentais“, – teigė J.Karpavičienė.   Operos „Orfėjas“ siužetas pasakoja antikinę istoriją apie poetą ir muzikantą Orfėją ir jo mirusią mylimąją Euridikę. Vedamas didelės meilės savo žmonai, garsus dainius ir muzikantas savo muzika taip sužavi erinijas, Persefonę, Hadą ir jo šunį Cerberį, kad Hadas pažada grąžinti Euridikę su sąlyga, kad Orfėjas nepažvelgs į mylimąją, kol neįžengs į savo namus. Tačiau dainius per anksti atsisuka į Euridikę, ir ši grįžta į mirties šalį. Vėliau, supykdęs dievą Dionizą, Orfėjas sulaukia baisios bausmės – užsiundytos mitologinės būtybės sudrasko jo kūną, šį vėliau surenka ir palaidoja mūzos. Orfėją apverkė paukščiai, žvėrys, akmenys, medžiai, o jo siela nusileido į Hadą susitikti su Euridike.   Festivalis gyvuoja jau ketvirtį amžiaus

Nors Lietuvą opera pasiekė gerokai anksčiau negu Londoną arba Paryžių, C.Monteverdi „Orfėjas“ iki šiol buvo parodytas tik keletą kartų. Pirmą kartą Lietuvoje ši opera pristatyta viename pirmųjų „Banchetto musicale“ festivalių: tai buvo pirmasis koncertinis atlikimas, sutapęs su lemtingu visai valstybei įvykiu – valstybingumo atkūrimo pradžia. Vėliau ši opera skambėjo ir Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre.   O šiemet 25-asis tarptautinis senosios muzikos festivalis „Banchetto musicale“ klausytojus pakvies į septynis Lietuvos ir užsienio atlikėjų koncertus Valdovų rūmuose ir Šv.Ignoto bažnyčioje Vilniuje. Šių metų festivalio tema – Orfėjas ir mitologija. Rugsėjo 7-21 dienomis festivalis pristatys įvairių epochų muzikos programas bei dėmesį skirs jauniesiems lietuvių atlikėjams.

Mėgdžios gyvūnų balsus

Nuo pat įkūrimo 1989 metais „Banchetto musicale“ pabrėžė savo švietėjišką misiją: festivalis ne tik supažindina Lietuvos publiką su dar negirdėtais kūriniais, bet ir pristato lietuvių senosios muzikos atlikėjus. Šiemet tokių pasirodymų net trys.

Baigusi studijas Karališkojoje muzikos akademijoje Londone ir jas tęsianti prestižinėje Niujorko Juilliardo mokykloje smuikininkė Ūla Kinderytė su vargonininku ir klavesinininku Vilimu Norkūnu, studijas baigusiu Grace, rugsėjo 7 d. koncerte „Fantasticus“ kvies pasinerti į chaoso, svaigulio, gyvūnus mėgdžiojančių garsų bei laisvos formos veržlumo kupinas fantastikos stiliaus gelmes.

Rugsėjo 8 d. ansamblis „Chiaroscuro“, atliksiantis pastoralę „Augelletti, ruscelletti“, klausytojus nukels į jaudinantį kontrastų pasaulį.

Lietuvių atlikėjai publikai ruošia ir dar vieną išskirtinį koncertą. Rugsėjo 20 d. Šv.Ignoto bažnyčioje choras „Brevis“ atliks itin šiuolaikiškai skambantį Renesanso epochos genijaus Antoine Brumelio šedevrą – dvylikabalses mišias „Et ecce terrae motus“. Lietuvoje šį unikalų kūrinį choras „Brevis“ pirmąkart atliko tik šiemet.

Šlovins antikos didvyrius

Skirtingų senosios muzikos laikotarpių savitumą parodys festivalio svečiai iš užsienio

Senosios muzikos ekspertas Stefano Albarello iš Italijos rugsėjo 9 d. koncerte „Dulces exuviae“ prikels kultūrinį Karolingų epochos palikimą bei pasakos apie laikus, kai kompozitoriai savo kūriniams naudojo gražiausias Horacijaus, Vergilijaus, Boecijaus ir kitų autorių poemas.

Rugsėjo 13 d. ispanų ansamblis „Magister Petrus“, rekonstruojantis romaninio ir ankstyvojo gotiškojo laikotarpio muziką, parodys programą „Phoebi claro“, kurioje skambės lyrika apie šlovingiausius antikos didvyrius ir stipriausius jausmus.

Atskleis savo artistiškumą

Visame pasaulyje kaip solistai, kamerinių ansamblių ir baroko orkestrų muzikantai aktyviai koncertuojantys kolektyvo „Luxurians“ nariai ir Tarptautinio Johanno Sebastiano Bacho konkurso nugalėtoja Marie Friederike Schoder iš Vokietijos rugsėjo 15 d. atliks prancūziškų kantatų programą bei įrodys, kad tai – ideali medžiaga artistiškumui reikštis.

Festivalį užbaigs sodrus stygų skambesys ir balso vingrybės. Rugsėjo 21 d. britų tenoras Thomas Hobbsas bei senųjų styginių instrumentų meistrės belgė Sofie Vanden Eynde ir austrė Romina Lischka klausytojams atskleis, kur slypi Orfėjo lyros magija. 

Senosios muzikos festivalis „Banchetto musicale“. Rugsėjo 7-21 d. Valdovų rūmai, Šv.Ignoto bažnyčia, Vilnius. Bilietų kaina – 6,16-13,16 Eur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.