M. K. Oginskio metams Nacionalinis simfoninis orkestras įrašė CD

Mykolo Kleopo Oginskio metus Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) mini ne tik atlikdamas jo muziką koncertuose, bet ir įamžindamas kūrybą įrašuose. Jau pasirodė su maestro Juozu Domarku ir skaitovu Vytautu Rumšu parengta kompaktinė plokštelė „Kunigaikščio M.K.Oginskio muzika ir laiškai“.

Plokštelę bus galima įsigyti Nacionalinės filharmonijos bilietų kasoje.
Plokštelę bus galima įsigyti Nacionalinės filharmonijos bilietų kasoje.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 23, 2015, 7:02 PM, atnaujinta Oct 14, 2017, 7:10 AM

UNESCO 2015-uosius įtraukė į atmintinų datų sąrašą ir paskelbė M.K.Oginskio (1765–1833) metais. Iš Lietuvos kunigaikščių Oginskių giminės kilęs diplomatas, Vilniaus universiteto garbės narys M.K.Oginskis (Michał Kleofas Ogiński) buvo ir kultūros veikėjas, mecenatas bei kompozitorius. Didžiąją jo kūrybos dalį sudarė fortepijoninė muzika – plačiai žinomi polonezai, mazurkos, maršai, menuetai, valsai, kurių ritmikoje, melodijoje, harmonijoje girdėti tautinių elementų. Jo kūriniai buvo atliekami ir leidžiami Varšuvoje, Paryžiuje, Leipcige, Milane, Peterburge ir kt.

M.K.Oginskis yra laikomas romantinio polonezo, peržengusio buitinio šokio ribas ir bene labiausiai ištobulinto Fryderyko Chopino kūryboje, pradininkas: jo polonezams būdingas poemiškumas, emocijų įvairovė, kontrastingų nuotaikų kaita (nuo elegiškumo, lyrizmo iki dramatizmo, tragizmo). M.K.Oginskis savo „Laiškuose apie muziką“ (1828) šiuos kūrinius vadino „nešokamais polonezais“. Jau 1794 m. jis buvo parašęs apie 20 polonezų (tarp jų ir garsųjį „Atsisveikinimą su tėvyne“, paties vadintą prancūziškai „Les Adieux à la Patrie“).

Būtent polonezai skamba naujoje LNSO kompaktinėje plokštelėje. Čia įrašyti M.K.Oginskio polonezai „Atsisveikinimas su Tėvyne“ ir „Atsisveikinimas“ bei lenkų kompozitoriaus Romano Palesterio aranžuota siuita „Mykolo Kleopo Oginskio polonezai“.

Plokštelėje muzika susipina su V.Rumšo raiškiai skaitomais M.K.Oginskio tekstais iš knygos „Laiškai apie muziką“. Laiškai prancūzų kalba buvo parašyti ir kartu su priedais į vieną rankraštį sudėti 1826–1829 m., autoriui gyvenant Vokietijoje. Pirmą kartą visas šių laiškų tekstas buvo išspausdintas lenkiškai 1956 m. Krokuvoje. Lietuvių kalba „Laiškai apie muziką“ išleisti M.K.Oginskio gimimo 250-osioms metinėms. Kompaktinėje plokštelėje įrašyti trys skaitomo teksto epizodai.

Kompaktinę plokštelę išleido Lietuvos nacionalinė filharmonija, plokštelę parengė garso režisieriai Aleksandra Suchova ir Vilius Keras, redaktorė ir vykdomoji prodiuserė Vaiva Bukytė, stilistė Dalia Bagdonienė, dizaineris Žygimantas Valujevičius.

Plokštelės sutiktuvės numatytos LNSO sezono pradžios koncerte jau šį šeštadienį, rugsėjo 26 d. Koncerto programoje, be kita ko, skambės R.Palesterio aranžuotė, į simfoninę siuitą originaliai sujungusi garsiuosius M.K.Oginskio polonezus.

Plokštelę bus galima įsigyti Nacionalinės filharmonijos bilietų kasoje.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.