Lietuvos valstybiniame simfoniniame orkestre obojų pūs japonė

„Orkestrui pradeda trūkti kvalifikuotų muzikantų“, – tokią liūdną žinią

XXVII sezone į Lietuvos valstybinį simfoninį orkestrą įsilies naujų muzikantų.
XXVII sezone į Lietuvos valstybinį simfoninį orkestrą įsilies naujų muzikantų.
„Esame priversti muzikantų ieškoti užsienyje“, – sakė Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro vadovas S.Pancekauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Esame priversti muzikantų ieškoti užsienyje“, – sakė Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro vadovas S.Pancekauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Milda Augulytė

2015-10-01 13:23, atnaujinta 2017-10-12 12:26

Trūksta ir smuikininkų, ir kontrabosininkų, ir obojininkų, ir net būgnininkų. Gabiausi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos auklėtiniai renkasi darbą užsienyje ir dabar lietuvių muzikantų galima rasti orkestruose nuo Suomijos iki Ispanijos. Į stipriausių pasaulio orkestrų dešimtuką patenkančiame Dresdeno simfoniniame orkestre (Vokietija) pirmuoju smuiku griežia irgi lietuvė – Dalia Stulgytė.

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras bene pirmasis iš Lietuvos kolektyvų pradėjo muzikantų ieškoti užsienyje. Kol kas tokią patirtį turėjo tik Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro baleto trupė, kurioje šoka ne tik kaimyninės Baltarusijos choreografijos mokyklų auklėtiniai, bet ir šokėjai iš Gruzijos, Japonijos, Didžiosios Britanijos, Ispanijos.

„Įdėjome skelbimą į tarptautinį muzikantų paieškos portalą. Sulaukėme 20-25 paraiškų. Atsirinkome tuos muzikantus, kurie mums atrodė perspektyvūs ir pakvietėme į perklausą Vilniuje“, – pasakojo S.Pancekauskas.

Į rugsėjo 16-ąją surengtą perklausą daugiausia atvyko mušamųjų instrumentų muzikantų. LVSO papildys patirtį turintis svečias iš Baltarusijos, iki šiol grojęs Minsko operos ir baleto teatro orkestre.

Iš trijų kandidatų į obojų grupę orkestro vadovybė atsirinko du – lietuvį ir japonę, mokslus baigusią Vokietijoje, jau grojusią įvairiuose orkestruose, tarp jų – ir Kinijoje.

Dar laukiama kontrabosininko iš Portugalijos, kuris kol kas neturėjo galimybės atvykti į perklausą Vilniuje.

Muzikantai migruoja, – paaiškino S.Pancekauskas, paklaustas, kaip atsiranda orkestre laisvų vietų. – Prieš dvejus metus į Tamperę išvyko dirbti trombonininkas. LVSO mušamųjų grupę jau seniau paliko Saulius Auglys, kuris atsidėjo solinei veiklai, Gediminas Mačiulskis nori puoselėti savo įkurtą Afrikos būgnų mokyklą. Solinės veiklos ėmėsi ir obojininkė Justė Gelgotaitė. Du obojininkai groja dviejuose orkestruose – LVSO ir Operos ir baleto teatro. Sunku suderinti laiką, nes orkestras turi dirbti kasdien.“

Naujajame LVSO sezone, kuris spalio 2 d. prasidės koncertiniu Giacomo Puccini operos „Madam Baterflai“ atlikimu, subūrusiu visą lietuvių vokalo žvaigždyną – Asmik Grigorian, Merūną Vitulskį, Kostą Smoriginą, Ievą Prudnikovaitę, gros ir jaunų lietuvių smuikininkų bei altininkų, kurie po kitos perklausos, surengtos rugsėjo 29-ąją, priimti bandomajam laikotarpiui.

„Žiūrėsime, kaip pritaps. Orkestre – kolektyvinis darbas. Be muzikavimo įgūdžių, svarbu ir žmogaus charakterio bruožai“, – paaiškino S.Pancekauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.