Žemaičių vyskupystės muziejuje – mistinė eksponatų vagystė

Žemaičių vyskupystės muziejuje, Varniuose (Telšių raj.), intensyviai ieškoma 35 nuotraukų, darytų XX amžiaus 3-4 dešimtmečiais.

Žemaičių vyskupystės muziejaus skyriaus vedėjas Antanas Ivinskis.<br>„Kalvotosios Žemaitijos“ archyvo nuotr.
Žemaičių vyskupystės muziejaus skyriaus vedėjas Antanas Ivinskis.<br>„Kalvotosios Žemaitijos“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedra Akavickienė

Oct 24, 2015, 11:32 AM, atnaujinta Oct 8, 2017, 3:55 AM

Apie dingusias istorines vertybes pranešta Telšių policijai, dėl vagystės pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tiksli vagystės data nežinoma.

Revizija atskleidė trūkumus

Šiemet po reorganizacijos Žemaičių vyskupystės muziejus prijungtas prie Žemaičių muziejaus „Alka“. Tad apie mistinį nuotraukų dingimą visų pirma kalbėjomės su Žemaičių muziejaus „Alka“ muziejaus direktore Elvyra Spudyte.

Pasak E.Spudytės, nuo šių metų liepos 1 dienos Žemaičių vyskupystės muziejaus fondai perėjo Žemaičių muziejaus „Alka“ žinion. Tokiu atveju daroma revizija, kurios metu ir buvo užfiksuoti trūkumai fonduose. E.Spudytė pažymėjo, kad apie dingusias nuotraukas visų pirma pranešta Lietuvos Respublikos Kultūros ministerijai, kuriai pavaldus muziejus, o po to – ir policijai.

Galėjo pasimesti tarp knygų

Žemaičių muziejaus „Alka“ direktorės pavaduotoja-vyriausioji fondų saugotoja Teresė Žulkutė lrytas.lt papasakojo, jog kultūros ministro įsakymu Žemaičių vyskupystės muziejus prijungtas prie Žemaičių muziejaus „Alka“, todėl prieš tai nuo gegužės pradžios Žemaičių vyskupystės muziejuje buvo daroma inventorizacija, kurioje dalyvavo ir ji pati.

„Paaiškėjus, kad trūksta 35 nuotraukų, Žemaičių vyskupystės muziejaus tuomet dar direktorius, o po reorganizacijos skyriaus vedėjas Antanas Ivinskis parašęs garantinį raštą, kad nuotraukos atsiras“, – teigė vyriausioji fondų saugotoja.

Kad ir kaip darbuotojai ieškojo minėtų eksponatų, jie kol kas taip ir neatsirado. Nieko kito nebeliko, kaip apie galimą vagystę pranešti policijai.

Kalbantis su Žemaičių muziejaus „Alka“ direktorės pavaduotoja, vyriausiąja fondų saugotoja T.Žulkute iš pokalbio tryško tikėjimas, kad tos nuotraukos tebėra kažkur muziejuje, niekas jų nepavogė.

„Manau, vokelis su jame laikytomis nuotraukomis pasimetė netyčia ruošiantis jas skenuoti bibliotekoje. Ko gero, nuotraukos ramiausiai guli kokioje nors knygoje ir laukia, kol muziejaus darbuotojai jas suras“, – svarstė T.Žulkutė.

Dirbusių darbuotojų nebėra

Panašią nuomonę išsakė ir Žemaičių vyskupystės muziejaus skyriaus vedėjas A.Ivinskis. Jis prisiminė, jog 2012 metais saugojimo vietoje pastebėta, kad nebėra nedidelio vokelio su 35 nuotraukomis.

„Kilnojome eksponatus turėdami mintį, kad vokelis kažkur blogai padėtas, ieškojome darbo vietoje, deja...“ – apgailestavo pašnekovas. A.Ivinskis prisiminė, jog nuotraukos galėjo dingti 2009 metais bibliotekoje atliekant skaitmeninimo darbus. Buvo paimti 5 vokai su 100 nuotraukų. Iš jų būtent tos prašapusios 35 nuotraukos taip ir liko nenuskenuotos.

Tuomet dirbusios dvi darbuotojos šiandien muziejuje nebedirba. Viena išėjo į užtarnautą pensiją, kita po reorganizacijos išvyko studijuoti į Vilnių.

Klebono dovana

Žemaičių muziejaus „Alka“ direktorės pavaduotoja-vyriausioji fondų saugotoja T.Žulkutė lrytas.lt atskleidė įdomią nuotraukų muziejuje atsiradimo istoriją.

Pasirodo, 2000 metų vasario 18 dieną į muziejų minėtas nuotraukas atnešė buvęs Janapolės Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios parapijos klebonas Vincentas Klebonas (sutapimas, tokia klebono pavardė – autorės pastaba) (1933–2002), beje, gimęs Kunigiškių kaime.

Vyriausioji fondų saugotoja T.Žulkutė papasakojo, jog dovanotose nuotraukose įamžinti Šaukėnų, Varputėnų dvarų vaizdai.

Muziejuje saugomuose nuotraukų aprašymuose tokia informacija: nufotografuoti dvaro pagrindiniai ir ūkio pastatai, bokštas, parkas... Iš kitų nuotraukų žvelgia žmonės. Vienoje – šienapjūtės metu darbininkai sustojo pailsėti, kitoje – Rietavo pašto viršininkas Puškorius, trečioje – tas pats pašto viršininkas su šeima ir kanauninkas Valaitis bei nežinomas kunigas...

Kiekvienas eksponatas – vertybė

T.Žulkutės teigimu, nuotraukos nėra didelio formato – maždaug 14 cm pločio ir 9 cm aukščio. Ant kai kurių nuotraukų nurodomi autoriai, kitų autoriai nežinomi. Nuotraukų būklė prasta, tad jos įvertintos vos 3-5 eurais už vienetą.

Atlikti atsakingą vertinimo darbą sukviesta komisija, kurioje dalyvavo ir ekspertė iš Šiaulių. Tai Šiaulių „Aušros“ muziejaus Fotografijos skyriaus vedėja, Šiaulių regiono muziejinių vertybių skaitmeninimo centro vedėja Vilija Ulinskytė-Balzienė. Komisijos sprendimu 35 nuotraukos įvertintos 124,30 euro.

„Nesvarbu, kiek muziejuje saugomi daiktai vertinami, tačiau pagal muziejininkų instrukciją kiekvienas eksponatas – vertybė“, – pabrėžė Žemaičių muziejaus „Alka“ direktorės pavaduotoja-vyriausioji fondų saugotoja T.Žulkutė.

Kieno kišenėje – vokelis?

Žemaičių vyskupystės muziejaus skyriaus vedėjas A.Ivinskis pripažino, jog jam asmeniškai kelią nuostabą bei daugybę klausimų gana keistas nuotraukų dingimas. Anot pašnekovo, Varputėnų dvaro nuotraukomis lankytojai nesidomėjo. Be to, tai nėra ypatinga vertybė, kuri galbūt galėjo dominti pasipelnymo kėslų turinčius žmones.

Kita vertus, prakalbus apie tai, kad vokelis toks mažytis, kad nepastebimai kas nors galėjo įsidėti į kišenę ar rankinuką, muziejaus skyriaus vedėjas A.Ivinskis susimąstė. „Tiesa, yra daugybė būdų, kaip galėjo išnykti vokelis. Viduje turiu visokių prielaidų... Tačiau tai neįrodomi dalykai...“ – paslaptingai pokalbį baigė Žemaičių vyskupystės muziejaus skyriaus vedėjas.

Tuo tarpu muziejininkų aplinkoje kalbama, kad nuotraukas pradanginti galėjo kažkas iš darbuotojų galbūt vedamas keršto, siekdamas padaryti bloga.

Beje, Žemaičių vyskupystės muziejuje inventorizuota daugiau kaip 25 tūkstančiai eksponatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.