Naujojo amžiaus statybos Rygoje – lietuvių rankose

Rygoje kyla vienas didžiausių ir bangiausių pastarųjų metų miesto architektūrinių objektų – renovuotas Rygos muziejus. Šimtametis pastatas atnaujinamas, modernizuojamas ir keliamas naujam gyvenimui. Jo renovacijos projektą laimėjusi lietuvių architektų komanda „Processoffice ir A. Skiezgelas architecture“ ir naujoviškus integracinius šou verslo projektus kurianti įmonė „Scenos techninis servisas“ sumanė atverti lankytojams visą muziejaus veiklos procesą.

Rygos muziejaus renovacija patikėta lietuvių įmonėms.
Rygos muziejaus renovacija patikėta lietuvių įmonėms.
Rygos muziejaus fojė.
Rygos muziejaus fojė.
Rygos muziejaus ekspozicijų salė po žeme.
Rygos muziejaus ekspozicijų salė po žeme.
Rygos muziejaus keltuvas.
Rygos muziejaus keltuvas.
Rygos muziejaus keltuvas.
Rygos muziejaus keltuvas.
Rygos muziejaus keltuvas.
Rygos muziejaus keltuvas.
Rygos muziejaus keltuvas.
Rygos muziejaus keltuvas.
Iš išorės keltuvo nesimato.
Iš išorės keltuvo nesimato.
Rygos muziejaus keltuvo planas ir brėžinys.
Rygos muziejaus keltuvo planas ir brėžinys.
Rygos muziejaus pirmo aukšto planas.
Rygos muziejaus pirmo aukšto planas.
Daugiau nuotraukų (10)

lrytas.lt

Oct 29, 2015, 12:28 PM, atnaujinta Oct 7, 2017, 2:20 AM

„Projektuodami atnaujintą muziejų rėmėmės ir XX a. pradžios architekto Le Corbusier idėjomis, jog namas yra gyvenimo mašina, kurios procesai yra matomi, nepaslėpti. Todėl muziejaus lankytojas matys visus jo veiklos barus – ne tik tvarkingai eksponuojamus meno kūrinius, bet ir archyvus, restauracijos dirbtuves, eksponatus transportuojantį keltuvą (platformos dydis 12,0 x 3.4m)“, – pasakojo projekto bendraautorius architektų įmonės „Processoffice“ architektas Vytautas Biekša.

Senasis muziejaus pastatas išliks iš esmės nepakitęs. Jis – tarsi viso muziejaus istorinio paveldo ikona. Šis projektas unikalus tuo, kad naujasis pastatas, kurio reikėjo siekiant išplėsti ekspozicijų sales bri erdves eksponatams archyvuoti ir restauruoti, bus paslėptas po žeme.

Ten atsidurs ir galingas, eksponatus transportuojantis keltuvas, kurį projektavo ir sukonstravo kita Lietuvos įmonė „Scenos techninis servisas“. Multifunkcinių kultūrinių pastatų projektavimu ir techniniu jų įrengimu užsiimanti įmonė konkursą laimėjo dėl pažangesnių nei konkurentų technologinių sprendimų.

„Naudojant mūsų technologiją, didelės keliamosios galios keltuvas, galintis kelti neriboto aukščio eksponatus, tampa kompaktiškesnis. Tai leido mums sumažinti jo duobės gylį net 3 metrais. Tai itin svarbu, nes objektas yra prie jūros, gruntiniai vandenys – labai aukštai, ir angos sienų betonavimas tapo itin dideliu iššūkiu“, – aiškino „Scenos techninis servisas“ direktorius Laurynas Paškevičius.

Anot L. Paškevičiaus, Baltijos šalyse nėra galingesnio keltuvo, skirto kultūrinio objekto reikmėms. „Scenos techninio serviso“ sukonstruotą greitaeigį keltuvą sudaro keturi sinchroniškai veikiantys kėlimo mechanizmai, kurie pakelia platformą 40 tonų kroviniu net 10 centimetrų per sekundę. Tuo metu pramoniniai hidrauliniai keltuvai yra perpus lėtesni.

Šio 9 metrų ilgio keltuvo anga yra atvira iš viršaus, įstiklinta viduje ir matoma muziejaus lankytojams. Ji atstoja ir šviesos šaltinį, leidžia matyti lankytojams muziejaus procesus.

„Keltuvas yra valdomas kompiuteriu – jo darbą, greitį, apkrovą, galime stebėti iš Lietuvos“, – pasakojo L. Paškevičius.

Muziejus duris lankytojams atvers 2016-ųjų gegužę, bet jau dabar baigiami pagrindiniai statinio atnaujinimo darbai ir pradedama ruošti ekspozicija.

Naujos renginių erdvės Palangoje ir Gruzijoje

Tai ne vienintelis šiuo metu įgyvendinamas „Scenos techninis servisas“ projektas. Gruodžio pradžioje lankytojus į pirmąjį koncertą pakvies atnaujinta „Palangos vasaros estrada“, kuri nuo šiol bus uždara, turės kultūros renginių arenos statusą ir veiks visus metus. Didžiausias jos išskirtinumas – elektroakustinė sistema, keičianti patalpos akustiką pagal renginio žanrą (bus įdiegti net 9 skirtingi akustiniai nustatymai). Tokio kultūros obketo Lietuvoje dar nebuvo.

Kitas jau kylantis „Scenos techninio serviso“ projektas – įspūdinga koncertų arena Juodosios jūros pakrantėje Gruzijoje. Įmonei čia patikėti projektavimo, konstravimo ir inžinerijos darbai. Kitų metų vasarą atidaromoje arenoje planuojama rengti pasaulinio garso koncertus ir kitus grandiozinius renginius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.