Šv.Kristoforo kameriniam orkestrui – ovacijos Paryžiaus salėse

Daugiau kaip 20 metų gyvuojantis Šv.Kristoforo kamerinis orkestras savo jaunatve, originalumu ir menine vaizduote pavergė prancūzų publiką. Vos grįžęs iš pavykusių gastrolių Viduržemio jūros regione, orkestras išsirengė į Prancūziją ir sulaukė sėkmės festivalyje „Lisztomanias de Châteauroux“ bei prestižinėje „Théâtre des Champs-Elysées“ salėje.

Maestro D.Katkaus vadovaujamas kolektyvas patiko prancūzams.<br>LR archyvo nuotr.
Maestro D.Katkaus vadovaujamas kolektyvas patiko prancūzams.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 6, 2015, 10:25 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 1:24 PM

Šių koncertų priešistorė veda į 2014-uosius. Tuomet Šv.Kristoforo kamerinio orkestro pasirodymą festivalyje „Strefa Ciszy“ (Lenkija) bei koncertą Vilniuje su Dominique de Williencourt'u (violončelė) stebėjo prancūzų kultūros operatoriaus „Europeart Sarl“ atstovai. Sužavėti kolektyvo universalumu bei griežimo precizika, jie ir pakvietė orkestrą koncertuoti Prancūzijoje.

„Šis kvietimas – ne tik ilgalaikio kūrybinio bendradarbiavimo su prancūzų menininkais rezultatas, orkestro pripažinimo bei įvertinimo ženklas, bet ir galimybė per rimtosios muzikos sklaidą atstovauti Lietuvai kaip aukštos kultūros šaliai, stiprinant patrauklų jos įvaizdį tarptautinėje erdvėje.

Mums didelė garbė, kad šiuose koncertuose scenos partneriais tapo ryškiausios klasikinės muzikos žvaigždės – pianistė Mūza Rubackytė, violončelės aristokratu vadinamas Dominique'as de Williencourt'as ir fleitos virtuozas, šiuo metu Kalifornijos universitete profesoriaujantis fleitros virtuozas Jeanas Ferrandisas“, – kalbėjo Šv. Kristoforo kamerinio orkestro vadovas profesorius Donatas Katkus.

Daugiau kaip 1000 festivalio „Lisztomanias de Châteauroux“ klausytojų Paryžiaus „Equinoxe“ salėje vilniečiai atliko P.Čaikovskio Serenadą styginiams, „Variacijos Rokoko tema“, Lenskio ariją iš operos „Eugenijus Oneginas“ (aranžavo G.Silvestrini), D.de Williencourt'o koncertą EMTO, o pasirodymo kulminacija tapo F.Liszto Koncertas fortepijonui ir orkestrui „Malediction“, atliktas kartu su pianiste M. Rubackyte.

Kitą dieną pilna „Théâtre des Champs-Elysées“ salė žadėjo ne mažiau įspūdingą vakarą. Jo metu taip pat skambėjo P. Čaikovskio kūriniai. Publika ypač šiltai sutiko Serenadą styginiams, o daugiausia plojimų pelnė D. de Williencourt'o premjera Paryžiuje – koncertas violončelei ir styginiams EMTO.

„Nepamenu kito tokio koncerto, kuriame lenkiausi ilgiau negu grojau. Nežinau ir kito tokio orkestro, su kuriuo būčiau pasiekęs tokios įtaigos“ – įspūdžiais po pasirodymo džiaugsmingai dalijosi D.de Williencourt'as.

Griausmingomis ovacijomis koncerto pabaigoje pratrūkusi publika ilgai nuo scenos nepaleido orkestro ir solistų reikalaudama bisų. O po pasirodymo klausytojai neskubėjo skirstytis ir kantriai laukė savo eilės pasveikinti atlikėjų.

Šiandien Šv.Kristoforo kamerinis orkestras kartu su maestro Davidu Geringu ir violončelininku Vytautu Sondeckiu kviečia į kompozitoriaus Vytauto Laurušo autorinį vakarą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

Kituose koncertuose jis atskleis L.van Beethoveno muzikos didybę (Kauno valstybinėje filharmonijoje lapkričio 18 d. bei Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje lapkričio 20 d.) ir skatins drauge su Lietuvos klasikinės muzikos žvaigždynu daryti gerus darbus (lapkričio 29 d.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.