Akordeono fiestos virtuozai rengs ir nemokamus koncertus

Margoje Lietuvos muzikinių festivalių padangėje lapkričio mėnesį itin ryškiai sušvinta Tarptautinio akordeono festivalio Vilniuje spalvos. Kaip ir kasmet, Lietuvos akordeonistų asociacija kviečia ištikimus klausytojus išgirsti karščiausias akordeono pasaulio naujienas, atrasti naujų kylančių vardų, pasigėrėti pripažintų menininkų meistryste ir tiesiog drauge paklausyti puikios muzikos.

A.Messina iš Italijos.<br>Organizatorių nuotr.
A.Messina iš Italijos.<br>Organizatorių nuotr.
H.Wang.<br>Organizatorių nuotr.
H.Wang.<br>Organizatorių nuotr.
Suomis J.Rattya.<br>Organizatorių nuotr.
Suomis J.Rattya.<br>Organizatorių nuotr.
Festivalio meno vadovas R.Sviackevičius.<br>Organizatorių nuotr.
Festivalio meno vadovas R.Sviackevičius.<br>Organizatorių nuotr.
Kinė Ruilin Li.<br>Organizatorių nuotr.
Kinė Ruilin Li.<br>Organizatorių nuotr.
Rusas S.Osokinas.<br>Organizatorių nuotr.
Rusas S.Osokinas.<br>Organizatorių nuotr.
Fortepijoninis trio „Kaskados“: R.Mataitytė, A.Šikšniūtė ir E.Kulikauskas.<br>Organizatorių nuotr.
Fortepijoninis trio „Kaskados“: R.Mataitytė, A.Šikšniūtė ir E.Kulikauskas.<br>Organizatorių nuotr.
Italai P.Stafano ir G.Iorio.<br>Organizatorių nuotr.
Italai P.Stafano ir G.Iorio.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

lrytas.lt

2015-11-10 09:36, atnaujinta 2017-10-05 01:43

Ši akordeono meno šventė sukviečia muzikantus iš tolimiausių žemės kampelių. Į šiųmetį festivalį atvyks atlikėjai iš Kinijos, Islandijos, Suomijos, Italijos, Šveicarijos, Lenkijos, Rusijos ir Serbijos. Devyniuose festivalio koncertuose skambės klasika, džiazas, tango, modernioji, populiarioji muzika ir šiuolaikinių kompozitorių eksperimentai.

Išsiilgę naujovių klausytojai išgirs keletą premjerų, taip pat meistriškai aranžuotų gerai pažįstamų melodijų ir ekscentriškų improvizacijų.

Festivalio atidaryme tradiciškai gros renginio meno vadovas Raimondas Sviackevičius, kasmet pasirodantis su vis kitais muzikantais. Lapkričio 11-ąją 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje akordeonininkas su smuikininke Rusne Mataityte, violončelininku Edmundu Kulikausku ir pianiste Albina Šikšniūte atliks lietuvių kompozitorių kūrinius.

Koncerte skambės vieno iškiliausių Lietuvos kompozitorių Osvaldo Balakausko R.Sviackevičiui skirto kūrinio akordeonui solo „Mosaic“ Premjera. Antroje koncerto dalyje skambės muzika iš Serbijos – tenykščiai muzikantai „Construction Site New Music Ensemble“ atliks balkaniška dvasia alsuojančią muziką. Tai yra bendras Akordeono festivalio ir Lietuvos ansamblių tinklo (LAT) projektas.

Lapkričio 13 d. 19 val. šv. Kotrynos bažnyčioje klausytojų laukia itališka staigmena: akordeono džiazo žvaigždė Antonello Messina drauge su lietuvių melomanų mylimu Šveicarijos klarnetininku Janu Galega Brönnimannu atliks gerai žinomą kultinių italų kino filmų muziką. „Italian songs“ – tai nepamirštamos Nino Rotos, Enio Morricone ir kitų autorių melodijos, kurios charizmatiškų atlikėjų dėka suskambės savitai – su džiaziniu prieskoniu ir netikėtais emocijų proveržiais.

Ne mažiau intriguojantis ir kitas festivalio duetas: lapkričio 17 -ąją 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje itališkos scenos atstovai – bandonijos virtuozas Gianni Iorio ir pianistas Pasquale Stafano – dalinsis tango paslaptimis.

Svaiginančios Pietų Amerikos melodijos nukels klausytojus į aistros ir fantazijų pasaulį. G. Iorio nėra virtuozas, spontaniškai nusprendęs išbandyti tango žanrą – jis vadovauja tango orkestrui ir pats jame muzikuoja. Jo subtilų, stilingą grojimą nuostabiai įrėmina džiazuojantis P. Stafano pianizmas.

Išskirtinio dėmesio vertas lapkričio 16-osios koncertas 19 Lietuvos muzikos ir teatro akademijos didžiojoje salėje. Čia 19 val. pasirodys aukščiausio lygio klasikinės muzikos atlikėjas – suomių akordeonistas Janne Rättyä. Šis muzikas pelnytai laikomas akordeono ambasadoriumi prestižinėse pasaulio koncertų salėse.

Janne pirmasis surengė rečitalį prestižinėje Berlyno filharmonijos salėje. Jo atlikimo precizika ir interpretacijų įtaiga sulaužo bet kokias išankstines nuostatas. Negana to, Janne‘o koncerto bus galima klausytis nemokamai!

Tuo gerosios festivalio naujienos nesibaigia – klausytojų laukia dar penkeri nemokami koncertai, nustebinsiantys atlikėjų meistriškumu ir akordeono universalumu.

Lapkričio 18 d. 17.30 val. Vilniaus rotušėje skambės prestižinių pasaulio konkursų laureatų, ambicingų atlikėjų iš Kinijos ir Islandijos akordeono muzika. Nuo 20 val. Vilniaus rotušėje bus pristatytas ypatingas projektas – jungtinis Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Akordeono katedros, Danijos karališkosios muzikos akademijos ir Varšuvos F. Chopino universiteto koncertas, kuriame šių aukštųjų mokyklų dėstytojai, akordeono klasių vadovai R. Sviackevičius, Geiras Draugsvollas ir Klaudiuszas Baranas drauge su talentingiausiais studentais atliks savo šalies kompozitorių kūrinių premjeras netradiciškai išnaudodami erdvinius, akustinius bei šviesos sprendimus. Koncerte skambės naujoji Šarūno Nako kūrinio „Merz machine“ versija 12-ai akordeonų.

Lapkričio 19 d. 17 val. LMTA J. Karoso salėje savo talentus demonstruos jaunieji lenkų atlikėjai iš F.Chopino muzikos universiteto, o 19 val. Gariūnų verslo parko koncertų salėje skambės virtuozinė pramoginė muzika, atliekama akordeono virtuozo iš Rusijos Sergejaus Osokino.

Festivalį solo rečitaliu uždarys itin išraiškingas ir perspektyvus Lenkijos atlikėjas, nugalėjęs tarptautiniame akordeonistų konkurse Vilniuje 2015 metais – Jędrzejus Jarockis.

18-ojo tarptautinio akordeono festivalio renginiai vyks įvairiose sostinės koncertinėse erdvėse lapkričio 11-20 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.