„Vilnius Mama Jazz“ lietuviai: gaivus originalumo pliūpsnis

Kasmet „Vilnius Mama Jazz“ pristato naujausius Lietuvos džiazo muzikantų projektus. Ne išimtis ir šių metų festivalis. Trys sostinės džiazo simboliai į festivalį sugrįžta su nauja doze muzikinių staigmenų.

L.Mockūnas.<br>A.Aleksandravičiaus nuotr.
L.Mockūnas.<br>A.Aleksandravičiaus nuotr.
Leonidas Šinkarenka.<br>Rengėjų nuotr.
Leonidas Šinkarenka.<br>Rengėjų nuotr.
Marc Ducret.<br>Rengėjų nuotr.
Marc Ducret.<br>Rengėjų nuotr.
Vladimiras Tarasovas.<br>Rengėjų nuotr.
Vladimiras Tarasovas.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Nov 18, 2015, 1:27 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 12:10 AM

Lapkričio 20 d. pirmasis didžiojoje scenoje pasirodys bosininko Leonido Šinkarenkos kvartetas „Shinkarenko Jazz 4N“. Lapkričio 21 d. Vladimiras Tarasovas „Vilnius Mama Jazz“ scenoje pristato antrą „Gobeleno“ dalį, kuri vienija šešioliką stipriausių Lietuvos džiazo balsų. Lapkričio 22 d. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre kito lietuvio – Liudo Mockūno – duetas su prancūzų gitaristu Marcu Ducret. Bilietus platina „Tiketa“.

Kalbame ta pačia muzikine kalba

Bosisto Leonido Šinkarenkos suburta grupė „Jazz 4N“ – savotiškas itin įdomaus projekto „Lithuanian Jazz Trio“, gyvavusio iki 2004-ųjų, atgimimas. Prie trijų džiazo vilkų – Vytauto Labučio, Arvydo Jofės ir Leonido Šinkarenkos šįkart prisijungia jaunesnės kartos muzikantas – saksofonininkas Janas Maksimovičius. Bet kuris iš šių muzikantų būtų vertas „Vilnius Mama Jazz“ scenoje pasirodyti ir su autoriniu savo projektu.

„Visi mes skirtingi, bet kalbame ta pačia muzikine kalba. Tiesa, kad mums drauge muzikuoti yra tas pats kaip valgyti, miegoti, mylėti. Tokia mūsų patirtis leidžia mums scenoje jausti vienas kito petį, kurti muzikines provokacijas ir žaibiškai į jas reaguoti“, – pristatydamas projektą, sako L. Šinkarenka.

Garsų gobelenas

Pernai Vladimiras Tarasovas festivalyje pristatė projektą „Gobelenas“, kurį atliko su beveik dviem dešimtimis garsių šalies muzikantų. Koncertas sulaukė tokios publikos reakcijos, kuri nustelbė ne vieną į renginį atvykusią Vakarų žvaigždę.

Užtenka užmesti akį į dalyvių sąrašą, kad suprastum, kokio masto projektą „Vilnius Mama Jazz“ scenoje sumanė Vladimiras Tarasovas. Vytautas Labutis, Liudas Mockūnas, Janas Maksimovičius, Arkadijus Gotesmanas, Skirmantas Sasnauskas, Tomas Kutavičius, Juozas Milašius, Dominykas Vyšniauskas ir kiti – sėkmingą scenos karjerą padarę muzikantai, pasitikintys V. Tarasovo vizija. Ją įkvėpė kilimų audėjas iš Indijos. Kas būtų, jei gobeleną austume ne siūlais, o garsais? Margindami jį taip, kaip tą akimirką liepia įkvėpimas? Tai iššūkis visiems projekto dalyviams, bet, kaip parodė pernykštis pasirodymas, labai azartiškas ir uždegantis.

Muzikinis tandemas

Liudo Mockūno ir Marco Ducret duetas susiformavo prieš daugiau nei dešimtmetį. Kartu jie surengė daug koncertų Baltijos šalyse ir Skandinavijoje, duetu įrašė puikiai kritikų įvertintą albumą „Silent Vociferation“, kartu groja grupėse „Toxikum“, „Megaphone“ bei kolektyve „Copenhagen Art Ensemble“. Vienu originaliausių šių laikų improvizuotojų laikomas gitaristas Marco Ducret šiais metais mini savo profesionalios karjeros keturiasdešimtmetį.

Pučiamųjų instrumentų virtuozas Liudas Mockūnas yra pagerbtas Auksinio scenos kryžiaus ir Auksinio disko apdovanojimais, yra kone dešimties grupių lyderis. Jo karjerą jau žymi daugybė projektų su kitų šalių muzikantais. Ypač gerai buvo įvertintas 2004-aisiais su danų būgnininku Stefanu Pasborgu įrašytas albumas „Toxikum“, kuris Danijoje buvo tituluotas metų džiazo atradimu. Beje, šį albumą įrašyti padėjo ir Marco Ducret.

Festivalio organizatorė Judita Bartoševičienė tikina, kad keistų garsų šių metų festivalio publika išgirs daug. Bet „keisti“ šį sykį yra komplimentas. Gaivus originalumo pliūpsnis – štai ko tikrai galite tikėtis iš šių intriguojančių koncertų Lietuvos nacionaliniame dramos teatre šį savaitgalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.