Jono Basanavičiaus premijos laureatai laiko valstybės pamatą

2015 metų valstybinė Jono Basanavičiaus premija lapkričio 20–ąją įteikta etnomuzikologei dr. doc. Daliai Urbanavičienei už reikšmingą visuomeninę veiklą etninės kultūros srityje, tradicinių šokių tyrinėjimą, puoselėjimą ir sklaidą. Sveikindamas garbingiausios premijos etninės kultūros srityje laureatę, kultūros ministras Šarūnas Birutis pabrėžė, kad savo kultūrą išlaikėme per visas negandas ir ji padėjo mums atsitiesti, pasijusti visaverte, stipria tauta.

2015 metų valstybinės J.Basanavičiaus premijos laureate tapo etnomuzikologė D.Urbanavičienė.
2015 metų valstybinės J.Basanavičiaus premijos laureate tapo etnomuzikologė D.Urbanavičienė.
2015 metų valstybinės J.Basanavičiaus premijos laureate tapo etnomuzikologė D.Urbanavičienė.
2015 metų valstybinės J.Basanavičiaus premijos laureate tapo etnomuzikologė D.Urbanavičienė.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Nov 20, 2015, 3:46 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 4:08 PM

„Šiandien pagerbiame jau 35–ąjį J.Basanavičiaus premijos laureatą – šie žmonės laiko mūsų valstybės pamatą, o jų veikla visoje Lietuvoje duoda savo vaisius – turime nemažai etninę kultūrą puoselėjančių institucijų, turime savo valstybę ir jos ateitį. Valstybinė J.Basanavičiaus premija yra įpareigojimas tęsti lietuvių etnokultūros išlaikymo darbus, o D.Urbanavičienės asmenyje matome J.Basanavičiaus idėjų įgyvendinimą“, – kalbėjo kultūros ministras.

D.Urbanavičienė padėkos kalboje prisiminė savo mokytojus ir žmones, atvedusius ją į etninės kultūros darbų kelią. „Ačiū mamai ir tėvui, išmokiusiam mane šokti. Dar vaikystėje, o vėliau ir ekspedicijose pažinau kaimą, kuriame buvo daug gyvenimo, iš jo daug ką galėtume pritaikyti ir dabartiniame savo gyvenime, net ir mieste. Jei daugiau tradicijų įsileistume, gal ir mūsų gyvenimas būtų įdomesnis, ryšiai tarp žmonių tvirtesni“, – vylėsi garbingos premijos laureatė.

1992 m. Kultūros ministerijos įsteigta J.Basanavičiaus premija kasmet skiriama už reikšmingus pastarųjų penkerių metų Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių lietuvių darbus, susijusius su etninės kultūros tradicijų plėtojimu, puoselėjimu, ugdymu ir tyrinėjimu, taip pat kūrybinę ir mokslinę veiklą etninės kultūros srityje. Premija įteikiama J.Basanavičiaus gimimo dienos, lapkričio 23-iosios, proga Lietuvos nacionaliniame muziejuje.

Humanitarinių mokslų daktarė D.Urbanavičienė, etnomuzikologė, Lietuvos etninės kultūros draugijos pirmininkė, etninės kultūros srities įstatymų rengimo iniciatorė ir rengėja, tradicinių šokių klubo steigėja.

D.Urbanavičienė Lietuvoje yra bene ryškiausia etnochoreologijos tyrinėtoja, aktyviai dalyvaujanti tarptautinėse šios srities organizacijose ir jų veikloje. Jos mokslinių tyrimų sritys – etnochoreologijos raida, apeiginiai šokiai, žaidimai ir veiksmai, šokamosios ir žaidžiamosios sutartinės, tradicinio šokio raida ir nūdiena Lietuvoje, šokio užrašymo metodika ir notacijos sistemos, choreografinio folkloro klasifikavimas ir analizė, muzikinio folkloro rinkimo ir folkloro archyvų darbo metodika. Šiomis temomis D.Urbanavičienė paskelbė per 50 mokslo straipsnių tarptautiniuose ir Lietuvos mokslo leidiniuose, dvi monografijas, pateikė per 70 pranešimų konferencijose užsienyje ir Lietuvoje, skaitė paskaitas mokytojams bei kultūros darbuotojams ir plačiajai visuomenei.

D.Urbanavičienė buvo viena pagrindinių Lietuvos etninės kultūros ugdytojų sąjungos steigimo iniciatorių, o 2014 m. buvo išrinkta šios sąjungos pirmininko pavaduotoja. D.Urbanavičienės iniciatyva Lietuvos etninės kultūros draugija Vilniuje nuolat organizuoja Tradicinių šokių klubo renginius, kuriuose derinami šokių mokymas su socialinės tradicinių šokių funkcijos populiarinimu, bei kasmetines tarptautines tradicinių šokių vasaros stovyklas. Nuo 2013 m. stovyklose įgyvendinama D.Urbanavičienės idėja pažinti atskirų Lietuvos etnografinių regionų choreografinio folkloro ypatumus. 2015-aisiais ji atsispindi ir klube įgyvendinant D.Urbanavičienės vadovaujamą projektą „Etnografinių regionų choreografinio folkloro sklaida Vilniaus tradicinių šokių klubo veikloje“.

D.Urbanavičienė nuo 2000 m. yra Etninės kultūros globos tarybos prie Lietuvos Respublikos Seimo narė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.