Garbės ženklas – „Vartų“ galerijos įkūrėjai Nidai Rutkienei

Ketvirtadienį, Kultūros ministerijos garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ bus įteiktas galerijos „Vartai“ savininkei Nidai Rutkienei. Aukščiausias Kultūros ministerijos apdovanojimas galerininkei skirtas už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui, už bendruomeniškumo stiprinimą ir asmeninę atsakomybę, kuriant kultūrinę ir dvasinę aplinką. Apdovanojimo ceremonijos pradžia 17.30 val. sostinės Šv. Kotrynos bažnyčioje.

Galerininkė Nida Rutkienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Galerininkė Nida Rutkienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Emilija Lapė

Feb 18, 2016, 10:54 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 4:38 PM

N.Rutkienė – „Vartų“ galerijos įkūrėja ir jos startegijos formuotoja. Galerija įkurta 1991 m. ir iki šiol yra didžiausia privati galerija Lietuvoje, viena svarbiausių Lietuvos parodinio gyvenimo erdvių. Bendradarbiavimas su lietuvių ir užsienio menininkais, kitomis galerijomis bei institucijomis tapo pagrindiniais „Vartų“ veiklos principais.

Sukaupta patirtis padėjo galerijai tapti pirmąja privačia institucija Lietuvoje, pristatančia mūsų šalies šiuolaikinį meną 53-oje tarptautinėje Venecijos bienalėje (2009 m.).

Per pastarąjį dešimtmetį galerijos veiklos pobūdis keičiasi šiuolaikinio meno kryptimi, orentuojasi į aktyvią tarptautinę veiklą, dalyvavimą meno mugėse (dalyvauta per 30 tarptautinių modernaus ir šiuolaikinio meno mugių Europoje bei JAV) ir bienalėse (Venecijos, Liverpulio, Bratislavos).

Galerija pristato įvairų ir savitą šiuolaikinį meną. Ji atvira tapybai, fotografijai, instaliacijoms, videomenui, skulptūrai, grafikai. Plati galerijos programa pristato lietuvių bei užsienio menininkus Lietuvoje bei reprezentuoja mūsų kūrėjus tarptautinėje meno scenoje.

Visus 25 metus galerija veikė kaip kultūrinis traukos centras, kur vyksta aktyvus visuomeninis gyvenimas: ambasadų rengiamos nacionalinės šventės, knygų reprezentacijos, poezijos vakarai, kamerinės muzikos koncertai ir t.t. Galerijoje organizuota daug įvairiausių visuomeninių iniciatyvų: renkami metų dailininkai, teikiamos rėmėjų skirtos piniginės premijos.

Galerija „Vartai“ veikia kaip tarpininkas tarp menininkų ir meno kolekcininkų. Joje galima įsigyti profesionalių Lietuvos bei užsienio menininkų tapybos, grafikos, fotografijos, videomeno kūrinių, piešinių, skulptūrų, instaliacijų. Akivaizdu, kad N.Rutkienės ir jos kolegų dėka „Vartai“ iš tiesų tapo vartais į šiuolaikinio meno pasaulį žiūrovams, o menininkams – vartais į tarptautinę meno sceną.

1991 metais įkurta galerija visada buvo stiprus kultūrinės traukos centras. Šiandien tai svarbiausia ir aktyviausia privati Lietuvos galerija, kurioje galima pamatyti ir įsigyti aktualiausių Lietuvos ir užsienio šiuolaikinių menininkų kūrinių.

Galerijos jubiliejaus proga surengtoje grupinėje parodoje „Žilvitis“ pristatomi su galerija bendradarbiaujančių, ne tik Lietuvoje, bet ir už šalies ribų pripažintų menininkų darbai. Tai Žilvinas Kempinas, Deimantas Narkevičius, Svajonė ir Paulius Stanikai, Julijonas Urbonas, Andrius Zakarauskas, Jurga Barilaitė, Laura Garbštienė, Ugnius Gelguda, Robertas Narkus, Linas Jusionis, Rūtenė Merkeliopaitė, Vytautas Viržbickas.

Kodėl „Žilvitis“? Taip pavadintas nuo galerijos istorijos pradžios joje esantis baldas – sofa. Ji yra šios vietos istorijos liudininkas, o šios parodos kontekste – dar ir interpretacijoms atvira metafora. „Žilvitis“ kviečia prisiminti galerijos praeitį, permąstyti dabartį, įvertinti pokyčius.

Paroda atskleidžia Lietuvos šiuolaikinio meno lauko įvairovę: nuo minimalistinių vietos, laiko ir judėjimo suvokimą keičiančių objektų iki vizualiai iškalbingų, erotiškų tapybos drobių ar egzistencialistinių asmeninių patirčių. Nuo gyvenimo kokybės ir džiaugsmo mokslinių projekcijų iki eskapistinio siekio ištrūkti iš užburto rato.

Ekspoziciją papildo specialiai šiai parodai sukurtos menotyrininkės Danutės Gambickaitės ir menininko Arno Anskaičio instaliacijos. Ir visus kūrinius sujungia bendras scenarijus – metaforiškas pasakojimas apie laiko tėkmę ir atmintį, apie nuolat besikeičiančią galeriją, kaip idėjų susitikimo vietą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.