Išmaniojoje knygoje lopšines tarmiškai dainuoja kaukai

Keturių autorių kolektyvas, atstovaujantis UAB „Iron solutions“ ir UAB „Uraga“, išleido knygą vaikams „Lietuvos etnografinių regionų lopšinės“, kuri papildyta skaitmenine realybe – tėveliai, atsisiuntę nemokamą programėlę, vaikus pradžiugins etnografines lopšines dainuojančiais personažais.

Knygelė vaikų dėmesį prikausto spalvingais paveikslėliais, o žaislu tapęs išmanusis telefonas – dainuojančiais personažais.
Knygelė vaikų dėmesį prikausto spalvingais paveikslėliais, o žaislu tapęs išmanusis telefonas – dainuojančiais personažais.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2016, 10:35 AM, atnaujinta Jun 1, 2017, 11:32 AM

Nors knyga nepraranda savo populiarumo ir yra mielai skaitoma, technologijos užima vis svarbesnę vietą mūsų kasdienybėje. Kuo toliau, tuo sudėtingiau vaikus sudominti knyga – jie jau linkę domėtis ir didesnį dėmesį skirti išmaniosioms technologijos, todėl knygos autoriai didelį dėmesį skyrė kokybiškam turiniui. Kiekvienas iš tėvų, turintis atžalų, sutiks, jog sunku nulaikyti savo telefonus, nes jie nuolat patenka į mažųjų akiratį ir tampa žaislais.

„Lopšinės – pamažu užmirštamas smulkiosios tautosakos žanras. Norėjome ne tik atgaivinti tautinį paveldą, bet ir sujungti tradicijas su naujomis galimybėmis: vaikai, paėmę knygelę į rankas, ne tik galės džiaugtis spalvomis ir knygelės pasakojimu piešiniais, bet ir mėgautis interaktyvia veikla – atsisiuntus nemokamą programėlę ir pridėjus išmanųjį telefoną prie knygelės, pasirodys etnografines lopšines dainuojantys personažai“, – sakė vienas iš knygos bendraautorių Jonas Adomaitis.

Knygos autoriai sakė, kad didžiausias tokios knygelės įkvėpėjas yra vaikai. „Kai atsiranda vaikai, norisi visa, ką sukuri, skirti jiems. Na, žinoma, ir palengvinti savo buitį, kadangi lopšines kūrėme, kad tiek vaikų miegas būtų saldesnis, tiek tėveliams nukristų vaiko migdymo rūpestis. Knygelė vaikų dėmesį prikausto spalvingais paveikslėliais, o žaislu tapęs išmanusis telefonas – dainuojančiais personažais“, – šypsojosi knygos bendraautorė Vilma Šeškevičienė.

Anot kūrėjų, Kaukų Gugi šeimos idėja buvo plėtojama keletą metų, o parinkti lopšines paskatino Lietuvos etnografinių regionų metais paskelbti 2015-ieji: „Per visą šį laikotarpį kilo nemažai su personažais susijusių žaidimukų, edukacinių programėlių idėjų, tarp kurių buvo ir muzikinės lopšinių programėlės. Tad paskelbus 2015-uosius Lietuvos etnografinių regionų metais, kilo mintis: kodėl gi lopšinių aplikacijos pradžia negalėtų būti tarmiškai uždainuojantys kaukai. Regionų savitumą siekėme atskleisti ir personažų autentiškais kostiumais. Vilniaus etninės kultūros centro darbuotojai mums suteikė etnokultūrines konsultacijas renkant regionų kostiumus, tarmių paaiškinimus. Taip pat jiems esame dėkingi ir už dainas bei įgarsinimą.“ 

Kovo 20 d. 15 val.  knygyne „Vaga“ (PLC „Mega“, Kaunas) „Gugi lopšinių“ pristatymas. Vaikų laukia kūrybinės dirbtuvės, piešinių konkursas, kurio metu jie galės pamatyti, kaip jų darbeliai papildo išmaniąją programėlę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.