Simfoninis koncertas primins garsias meilės istorijas

Balandžio 2 d. Nacionalinėje filharmonijoje muzikos garsuose slypinčias istorijos apie nelaimingą ir aistringą meilę, svajones ir kančias, herojaus mirtį pasakos maestro Roberto Šerveniko diriguojamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (LNSO) ir violončelininkas iš Vokietijos Danjulo Ishizaka.

Violončelininkas D.Ishizaka.<br>M.Borggreve nuotr.
Violončelininkas D.Ishizaka.<br>M.Borggreve nuotr.
Dirigentas R.Šervenikas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Dirigentas R.Šervenikas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui diriguoja R.Šervenikas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Lietuvos nacionaliniam simfoniniam orkestrui diriguoja R.Šervenikas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 31, 2016, 5:54 PM, atnaujinta May 30, 2017, 11:27 PM

Į Filharmonijos sceną grįžtantis vokiečių ir japonų kilmės menininkasD.Ishizaka išgarsėjo 2003 metais pasirodydamas su K. Pendereckio diriguojamu Vienos simfoniniu orkestru. Apie jaunystės vitališkumu žavintį menininką įtakingas dienraštis „Süddeutsche Zeitung“ rašė: „talentinga ir nepaprastai savita muzikos individualybė. Jo techniniai gebėjimai fenomenalūs, jis žavi išradingomis ir spontaniškomis spalvomis bei sumania frazuote“.

Frankfurto „Allgemeine Zeitung“ prestižinių tarptautinių konkursų Ispanijoje, Lenkijoje, Vokietijoje ir Švedijoje nugalėtoją pavadino „nauju genijumi“. Šiandien D. Ishizaka koncertuoja visame pasaulyje su žymiausiais orkestrais.

Vilniuje su LNSO solistas pagrieš Roberto Schumanno Koncertą violončelei. Anot kritikų, pabrėžiančių šio Vokietijoje gyvenančio violončelininko inteligentišką interpretaciją, jis priklauso siauram atlikėjų ratui, kurie Schumanno Koncertą atlieka taip, lyg jis būtų sukurtas būtent jiems.

Vakaro programoje „Muzikinės istorijos“ greta R. Schumanno Koncerto violončelei skambės dar dviejų iškilių romantizmo muzikos atstovų – XIX a. kompozitorių – simfoninės partitūros. Išgirsime Carlo Marios von Weberio uvertiūrą „Euriantė“ bei Hectoro Berliozo „Fantastinę simfoniją“ (arba „Artisto gyvenimo epizodą“).

Vesdamas šios programos kūrinius siejančias paraleles koncerto dirigentas R.Šervenikas svarstė: „Kas galėtų sieti C.M.von Weberio operą „Euriantė“ su Prancūzija, o kompozitorių H. Berliozą – su Airija? Kas tarpusavy galėjo sieti visus tris programoje skambėsiančius kompozitorius?“

Anot maestro, vokiečių romantinės operos pradininku laikomas C.M. Von Weberis savo operos siužetu pasirinko XIII a. prancūzų sakmę apie šmeižtą ir tikėjimą ištikimybe. O H.Berliozo „Fantastinės simfonijos“, kurią būtų teisinga pavadinti psichologine poema, gimimą inspiravo autoriaus aistringa meilė airių aktorei Harriet Smithson.

R.Schumannas buvo didelis C.M.von Weberio muzikos gerbėjas. Kaip tik apie operą „Euriantė“ jis rašė: „Tai pats tauriausias jo širdies kraujas. Neabejotinai opera jam kainavo dalį gyvenimo, bet padarė jį nemirtingą“.

H. Berliozo „Fantastinės simfonijos“ herojus bandė nusižudyti, lygiai kaip realybėje ketino pasielgti ir R.Schumannas, kuris, paveiktas psichinės ligos, šoko nuo tilto į Reiną. Būtent tuo dramatišku gyvenimo laikotarpiu R.Schumannas darbavosi prie Koncerto violončelei partitūros. Užklupusi liga tęsti šio darbo neleido, autorius savo koncerto violončelei taip ir neišgirdo.

Roberto Šerveniko diriguojamo LNSO ir violončelininko Danjulo Ishizakos koncertas „Muzikinės istorijos“ skambės balandžio 2 d., 19 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.