Kaune lietuviškos pasakos skambėjo japonų kalba

Vytauto Didžiojo universitete (VDU) prasidėjo Azijos savaitė. Renginių maratonas startavo skaitovų konkursu japonų kalba, kuriame dalyvavo skirtingo amžiaus, mokymosi įstaigų ir miestų dalyviai. Jie demonstravo ne tik dailiojo skaitymo subtilybes, bet ir vertė tekstus iš japonų kalbos į lietuvių bei atvirkščiai.

VDU vyko skaitovų konkursas japonų kalba.<br>G.Skridailaitės nuotr.
VDU vyko skaitovų konkursas japonų kalba.<br>G.Skridailaitės nuotr.
VDU vyko skaitovų konkursas japonų kalba.<br>G.Skridailaitės nuotr.
VDU vyko skaitovų konkursas japonų kalba.<br>G.Skridailaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Giedrė Skridailaitė

Apr 19, 2016, 10:40 AM, atnaujinta May 28, 2017, 10:44 AM

Skaitovų konkurse galėjo dalyvauti net ir neseniai pradėję domėtis Azijos šalių kultūromis. Renginys buvo suskirstytas į tris etapus. Pradedantiesiems reikėjo tik paskaityti tekstą japonų kalba, viduriniojo lygio – ne tik skaityti, bet ir išversti jį į lietuvių kalbą.

Pažengusiesiems užduotis buvo pati sudėtingiausia – išversti lietuvišką pasaką į japonų kalbą ir ją perskaityti.

6 dalyviai savo jėgas įvertino labai objektyviai ir dalyvavo kaip pradedantieji. 11 dalyvių save priskyrė viduriniąjam lygiui Tik 2 dalyviai užsiregistravo pažengusiųjų lygyje, o scenoje pasirodė vienas iš dviejų.

VDU Mažojoje salėje buvo galima išvysti apie 50 žmonių. Didžioji dalis susirinkusiųjų buvo dalyviai, komisijos nariai, renginio vedėjai. Skaitovų konkurse iš minios išsiskyrė Azijos šalių piliečiai, kurie susirinko paklausyti Lietuvoje retai skambančio japoniško žodžio.Tik maža dalis žmonių atvyko pasmalsauti ir įvertinti renginį iš šalies.

Vertinimo komisija išrinko pačius talentingiausius. Pradedančiųjų grupėje nugalėjo Kristina Gurova, pažengusiųjų – be konkurencijos geriausias buvo Kostas Laurinaitis. Pati svarbiausia nominacija „Geriausias iš geriausių“ atiteko Justinai Čizinauskaitei.

Vidurinio lygio trečiąją vietą užėmė Eglė Gečaitė.

Viduriniojo lygio 2-osios vietos nugalėtoja Vika Praspaliauskaitė pasakojo, kad prieš tris metus susižavėjo „Anime“ filmais. Būdama 15 metų pradėjo domėtis japonų kultūra.

Mergina savarankiškai pradėjo mokytis japonų kalbos. Šiuo metu ji ne tik atpažįsta rašmenis, bet ir pramoko gramatikos subtilybių, geba versti tekstus.

„Dauguma išsigąsta rašmenų, tačiau juos pramokus viskas pradeda atrodyti daug paprasčiau“ – sakė V. Praspaliauskaitė.

Skaitovų konkurse V. Praspaliauskaitė dalyvauja jau trečią kartą. Mergina tikino, kad tokie renginiai yra labai įdomūs, praplečia akiratį.

V. Praspaliauskaitė pasakoja, kad ateityje svarsto galimybę studijuoti filologiją, ją žavi vertėjos darbas. Taip pat svajoja apsilankyti, o gal net ir gyventi Japonijoje.

„Taip puoselėjami Lietuvos ir Azijos šalių draugiški tarpusavio santykiai įvairiose srityse“- teigė humanitarinių mokslų fakulteto Dekanė Rūta Eidukevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.