Klaipėda nori ir tikisi tapti Europos kultūros sostine

Klaipėda kitąmet bus tituluojama Lietuvos kultūros sostine, o po šešerių metų tikisi tapti Europos kultūros sostine.

Klaipėda pretenduoja tapti Europos kultūros sostine.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėda pretenduoja tapti Europos kultūros sostine.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėda kitąmet taps Lietuvos kultūros sostine.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėda kitąmet taps Lietuvos kultūros sostine.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėda kitąmet taps Lietuvos kultūros sostine.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėda kitąmet taps Lietuvos kultūros sostine.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aušra Pilaitienė

Apr 20, 2016, 6:22 PM, atnaujinta May 28, 2017, 5:56 AM

Jau gegužės pabaigoje bus pateikta uostamiesčio paraiška dalyvauti nacionalinėje atrankoje 2022 metų Europos kultūros sostinės vardui gauti.

Dar šį mėnesį miesto taryba svarstys Klaipėdos miesto savivaldybės sprendimo projektą dėl finansinių įsipareigojimų programos „Europos kultūros sostinė“ įgyvendinimui.

„Paraiškas tapti Europos kultūros sostine pateiks matyt ir dar keletas Lietuvos miestų. Mes tam jau esame visiškai pasirengę. Tarybos pritarimas yra, jį palaiko visos politinės jėgos. Pritaria jam ir mūsų tikrieji partneriai – Neringos ir Palangos savivaldybės. Ir kitos Klaipėdos apskrities savivaldybės taip pat remia šitą projektą ir taps asocijuotais partneriais. Nepaisant konkurencijos, tikimės laimėti“, – sakė Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas.

Iš viso projektui 2017–2023 metais savivaldybės prašoma skirti 15 milijonų eurų.

„Ta suma mūsų negąsdina. Mes gerokai anksčiau tam ruošėmės“, – sakė A.Šulcas.

Jis pažymėjo, kad turės būti pasirašytas visų frakcijų, visų taryboje atstovaujamų politinių partijų, susitarimas. Prie jo galės prisijungti ir tos politinės jėgos, kurių atstovų taryboje nėra. Tai yra būtina, nes kultūros sostinės vardas būtų suteiktas po kelerių metų, o per tą laiką Klaipėdoje gali pasikeisti politinė valdžia.

Bendra programai įgyvendinti reikalinga suma iš įvairių šaltinių – maždaug 35 milijonus eurų (iš jų 70 proc. būtų skirta europinei kultūros programai įgyvendinti, 12 proc. reklamos kaštams, 13 proc. administravimui ir 5 proc. kitoms išlaidoms, tarp kurių – tyrimai bei vertinimas).

Siekiant įtraukti kuo daugiau bendruomenės narių į pasirengimo programai „Europos kultūros sostinė“ procesą, paraiška pristatyta įvairioms tikslinėms grupėms: miesto ir regiono politikams, kultūros ir akademinei bendruomenei, architektams, tautinių mažumų, verslo ir pramonės atstovams.

Paraiškoje pristatoma programa – ilgalaikis 6-7 metus trunkantis įsipareigojimas, pareikalausiantis nemažai pastangų: tai ne tik paraiškos ir programos parengimas bei įgyvendinimas, bet ir veiklos tęstinumas Europos kultūros sostinės metams pasibaigus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.