Nepražiopsok. Ieškomas menininkas Berlyno lokiui Vilniuje

Vilniuje spalio pradžioje minint

Įvairių šalių dailininkų dekoruotų „Buddy Bär“ ekspozicija Berlyne.<br>„Scanpix“ nuotr.
Įvairių šalių dailininkų dekoruotų „Buddy Bär“ ekspozicija Berlyne.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2016, 12:31 PM, atnaujinta May 27, 2017, 11:44 AM

„Berlyno lokio koncepcija kilo iš miesto herbo, jame pavaizduotas lygiai toks lokys. Šie lokiai yra Berlyno miesto ir visos Vokietijos ambasadoriai, kurie simbolizuoja laisvą, demokratišką, tolerantišką ir pasauliui atvirą Vokietiją“, – pristatydama projektą sakė Vokietijos ambasadorė Lietuvoje Jutta Schmitz.

Pasak ambasadorės, šių metų spalis pasirinktas neatsitiktinai, nes sukanka 25 metai, kai šalys atnaujino diplomatinius santykius.

„Mūsų ambasada nusprendė, kad būtent dabar laikas tokį lokį pastatyti ir Vilniuje. Šie lokiai turėtų simbolizuoti glaudžius, draugiškus ir konstruktyvius Lietuvos ir Vokietijos santykius“, – pabrėžė ambasadorė.

Šiuo metu dvi baltos lokių skulptūros stovi ambasadoje, o vienam jų apipavidalinti ambasada skelbia konkursą Lietuvos menininkams. Kitą lokį pasirinkta tematika ir spalvomis papuoš su ambasada bendradarbiaujanti Viekšnių gimnazija, kurioje sustiprintas vokiečių kalbos mokymas.

Konkursas prasidėjo antradienį, o savo siūlymus, kaip apipavidalinti lokius, Lietuvos menininkai gali teikti iki gegužės 26 dienos. Nugalėtoją išrinks iš lietuvių ir vokiečių deleguotų atstovų sudaryta komisija. Nudažyti lokį konkurso nugalėtojas turės iki rugpjūčio 31 dienos, o spalio 4 dieną, minint Vokietijos vienybės dieną, lokių skulptūros bus atidengtos visuomenei.

Ambasadorė pabrėžė, kad kiekvienas apipavidalintas lokys – unikalus meno kūrinys, ir menininkai laisvi pasirinkti išraiškos formą.

Viena skulptūra stovės prie Vokietijos ambasados Naujamiestyje, o kita – priešais ambasadorės rezidenciją Turniškėse.

Lokių „Buddy Bär“ istorija prasideda 2001-aisiais, kai Berlyne buvo nudažyta ir pastatyta apie 350 tokių lokių. Šiuo metu lokių – apie 1800, ir daugiau kaip tūkstantis jų stovi už Berlyno ir Brandenburgo ribų.

Lokio skulptūra – pagal vokiečių menininkų projektą iš atsparaus stiklo pluoštu armuoto plastiko pagaminta dviejų metrų aukščio figūra, kurių kiekvienos apipavidalinimas yra individualus.

Dažniausiai skulptūros statomos prie Vokietijos diplomatinių atstovybių, šios skulptūros pastatytos daugelyje pasaulio miestų, tarp jų Vašingtone, Tokijuje, Dakoje, Sankt Peterburge, Taipėjuje, Paryžiuje, Naujajame Delyje.

Taip pat yra parengta ir keliaujanti Berlyno lokių paroda, šiai du lokius jau yra apipavidalinusios dvi Lietuvos menininkės Dalia Likšaitė ir Ona Paliukienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.