Ansamblis „Canto fiorito“ kviečia į muzikines rungtynes

Senosios muzikos mėgėjams šis pavasaris dovanoja džiugų įvykį – gegužės 5 d. Valdovų rūmuose prasideda II tarptautinis Marco Scacchi festivalis. Festivalį pradės tarptautinio senosios muzikos ansamblio „Canto fiorito“ specialiai šiam įvykiui paruošta programa „Žymioji Scacchi ir Sieferto kontroversija: muzikinės rungtynės“.

„Canto fiorito“ koncerte M.Scacchi ir P.Zieferto polemika bus parodyta priešinant abiejų kompozitorių kūrinius bei atskleidžiant jų mokytojų įtaką šių autorių kūrybai.
„Canto fiorito“ koncerte M.Scacchi ir P.Zieferto polemika bus parodyta priešinant abiejų kompozitorių kūrinius bei atskleidžiant jų mokytojų įtaką šių autorių kūrybai.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2016, 10:41 AM, atnaujinta May 26, 2017, 7:53 PM

Kompozitorius ir muzikos teoretikas M.Scacchi gimė nedideliame Galezės miestelyje netoli Romos. Lietuvoje rengiamo festivalio idėja yra parsivežta būtent iš ten – jau 16 metų Galezės miesto muziejus ir kultūros centras kasmet rengia M.Scacchi senosios muzikos festivalį, taip prikeldamas su Lietuva susijusio garsaus italų kompozitoriaus muzikinį paveldą.

M.Scacchi buvo Francesco Anerio mokinys ir globotinis, su kuriuo, spėjama, kartu ir atvyko į mūsų šalį. Nuo 1621 m. M.Scacchi dirbo smuikininku Vladislavui Vazai Varšuvoje, o 1633 m. tapo jo karališkosios kapelos vadovu. Kadangi muzikanto mecenatas V.Vaza labai mylėjo Vilnių ir čia dažnai rezidavo, valdovo kapelos vadovas taip pat buvo dažnas svečias Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės sostinėje. Manoma, kad būtent čia jis sukūrė operą „Elenos pagrobimas“ („Il ratto di Helena“, 1636), kuri laikoma šio žanro pradininke Lietuvoje, taip pat ir kitas operas – „Andromeda“ („L'Andromeda“, 1644) ir „Apviltoji Kirkė“ („Circe delusa“, 1648).

M.Scachi kūrė visiems vokalinės muzikos žanrams, buvo pažangus kompozitorius, taikęs naujausias kompozicijos technikas, bet puikiai išmanęs ir senąją polifoninio komponavimo mokyklą. Jis paliko ryškų pėdsaką ir muzikos teorijos istorijoje, kai įsivėlė į daug metų trukusį žodžių karą su vokiečių kompozitoriumi Paulu Siefertu, taip pat tarnavusiu Vazų dvare vargonininku. Kompozitorius ne kartą pretendavo į kapelmeisterio pareigas, bet niekada jų negavo.

Atsakydamas į viešą P.Sieferto puolimą prieš italų kompozicijos mokyklą, savo 250 puslapių traktate „Cibrum Musicum“ M.Scacchi po kaulelį išnarstė paties P.Sieferto darbus, nurodydamas jo komponavimo klaidas ir dėstydamas, kaip turėtų kurti geras kompozitorius. Kad tai nebūtų vien teorija, teiginius M.Scacchi iliustravo savo paties kūriniais. Tuo nesibaigusi autorių diskusija paskatino M.Scacchi parašyti dar keletą veikalų ir iškristalizuoti baroko žanrų ir stilių klasifikaciją. Savo aštrumu pagarsėjusi polemika šiandien vis dar laikoma įdomiu tyrimo objektu.

„Canto fiorito“ koncerte M.Scacchi ir P.Zieferto polemika bus parodyta priešinant abiejų kompozitorių kūrinius bei atskleidžiant jų mokytojų įtaką šių autorių kūrybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.