Aukštasis menas – prie žemėmis užpilto fontanėlio

Šį savaitgalį 90 teatrų 24 šalyse atvers duris meno mėgėjams kviesdami į nemokamus renginius ir akcijas. Dešimtą kartą Senajame žemyne bus švenčiamos Europos operos dienos.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Andrikonytė

May 4, 2016, 9:19 AM, atnaujinta May 26, 2017, 4:45 PM

Nuo pat šeštadienio ryto šurmuliuos ir Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT), pievelėje šalia Kipro Petrausko paminklo vyks pokalbiai su menininkais prie improvizuoto pusryčių stalo.

Pasak apklausų, daugiau kaip pusė teatrų lankytojų pirmą kartą susiduria su opera būtent šio šventinio Europos operos dienų savaitgalio metu.

Tačiau turbūt nedaug yra teatrų, taip gluminančių apleista aplinka kaip mūsiškis: kur pažvelgsi – ištrupėjusios grindinio plytelės ir išdaužyti bordiūrai. Toliau nuo miesto centro jau seniai žydi gėlės, o čia – tik pienės. Fontanėlis užverstas žemėmis.

Pasak LNOBT generalinio direktoriaus Gintauto Kėvišo, jau nuo 2002-ųjų kalbamasi su sostinės merais apie šią problemą, bet niekas nesikeičia. Pasirodo, teatro aplinką nutarta tvarkyti tik tada, kai pajudės jo naujo priestato statyba. Žodžiu, ne anksčiau kaip po dviejų trejų metų.

Keista, kad šalies aukštuomenei, įtakingiems veikėjams, plūstantiems į elitinius renginius teatre, nekliūva jo aptriušusios prieigos.

Šį birželį LNOBT taps ir jubiliejinio Vilniaus festivalio traukos tašku – čia įvyks net keturi renginiai, koncertuos iškiliausi festivalio svečiai.

„Pagaliau galime sau leisti pasikviesti ryškiausias muzikos žvaigždes“, – džiaugėsi G.Kėvišas. Anot jo, šventės pradžios koncertas, kuriame dainuos rumunų operos diva Angela Gheorghiu, taps metų muzikos įvykiu.

Mat jubiliejaus proga Vilniaus festivaliui skirta papildoma valstybės dotacija. „Dėl krizės kelerius metus buvome susitraukę, bet minėdami 20-metį grįšime prie savo ištakų, prie festivalio esmės – tikros muzikos šventės“, – optimistiškai kalbėjo G.Kėvišas.

Tačiau pasidairius po reprezentacines Vilniaus erdves, neatrodo, kad krizė baigėsi. Štai fontane prie Seimo rūmų vietoje vandens plyti pieva. Rūmų architektai Nasvyčiai to nebuvo numatę. Užsienio reikalų ministerijos pašonėje – Lukiškių aikštėje – prie didingai plevėsuojančios vėliavos pūpso piktžolių klomba, takeliuose želia žolė. Matyt, taupoma? Kam kuoptis, kai aikštės likimas neaiškus.

Gal panašia logika vadovaujamasi ir netvarkant LNOBT aplinkos Vyriausybės rūmų pašonėje? Laimė, kad buvusiame fontanėlyje prie teatro neišdygs pomidorai, kaip jau yra nutikę, kai sutrešusiomis plytelėmis į teatrą trauks dieviškoji operos primadona A.Gheorghiu. Bus per anksti jiems dygti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.