Vėžliai neturi dantų – iš kur tai sužinojo odontologė?

Kaunietė Jūratė Brusokienė puikiai žino, kad vėžliai dantų neturi. Tačiau tai moteris išsiaiškino ne todėl, kad yra odontologė. Keliaudama po įvairias pasaulio šalis moteris jose ieško suvenyrinių vėžlių.

Karvei po kaklu kabinamą varpą, pagamintą iš vėžlio kiauto, kolekcininkė mėgėja atsivežė iš Etiopijos.
Karvei po kaklu kabinamą varpą, pagamintą iš vėžlio kiauto, kolekcininkė mėgėja atsivežė iš Etiopijos.
Kolekcijoje gausu vėžlių, sukurtų iš įvairių, taip pat ir pusbrangių akmenų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kolekcijoje gausu vėžlių, sukurtų iš įvairių, taip pat ir pusbrangių akmenų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šis vėžlys skirtas pipirams trinti.
Šis vėžlys skirtas pipirams trinti.
Kolekcijoje gausu vėžlių, sukurtų iš įvairių, taip pat ir pusbrangių akmenų.
Kolekcijoje gausu vėžlių, sukurtų iš įvairių, taip pat ir pusbrangių akmenų.
Daugiau nuotraukų (4)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

May 4, 2016, 10:39 PM, atnaujinta May 26, 2017, 2:36 PM

Kaunietės odontologės J.Brusokienės laisvalaikio pomėgis – kolekcionuoti suvenyrinius vėžlius. Juos įsigyja keliaudama po įvairias pasaulio šalis.

Ne vieną kolekcijos eksponatą jai yra padovanoję ir pažįstami žmonės.

Kolekcijoje jau susikaupė per 100 vėžlių, atgabentų iš egzotiškiausių pasaulio kampelių, ir jie jau sunkiai telpa vienoje stiklo spintoje.

Moteris tiki, kad vėžliai jai neša pinigus, laimę ir ilgaamžiškumą.

Gyvūną pačiupo vanagas

J.Brusokienė pasakojo, kad vėžliai yra visos jos šeimos numylėtiniai. Prieš 20 metų sūnus moters prašė leisti auginti kokį nors naminį gyvūną.

Šeima nusprendė, kad mažiausiai rūpesčių kels vėžlys, ir jį įsigijo. Vėliau šarvuočiui šeima nusprendė įtaisyti draugę.

„Vasarą viešėdami kaime išnešėme vėžlius į kiemą ir nepagalvojome, kad jiems kas nors gali grėsti. Tačiau nutiko taip, kad mažesnę vėžlio patelę pagriebė ir nusinešė vanagas“, – pasakojo J.Brusokienė.

Didesnis patinėlis liko ir jau 20 metų yra visos šeimos augintinis.

Perka egzotiškose šalyse

Nors vieno gyvo vėžlio kauniečių šeima neteko, namuose pamažu pradėjo atsirasti suvenyrinių vėžlių. Pirmąjį J.Brusokienei padovanojo jos vaikai.

Netrukus kaunietė keliaudama po Peru pamatė nedidelį iš akmens pagamintą vėžlį. Tai buvo ne tik suvenyras. Vėžlio kiaute padaryta įduba. Ji uždengta apvaliu akmenuku. Vėžlys skirtas pipirams ar kitiems prieskoniams trinti.

Kitas įdomus eksponatas, kurį kaunietė parsivežė iš Etiopijos, – skambalas, kurį vietiniai gyventojai riša karvėms po kaklais. Jis pagamintas iš vėžlio kiauto.

Vėžliais puošia ir egles

Daugybę kolekcijos eksponatų J.Brusokienei yra padovanoję po įvairias šalis keliaujantys artimieji, draugai ir pacientai.

Barbadoso – Karibų jūros regiono salos – gyventojai Kalėdų egles puošia vėžlių figūromis. Todėl ir kaunietės rankose atsidūrė iš šios šalies parvežtas vėžlys – Kalėdų eglės žaislas.

Iš įvairių egzotiškų šalių atkeliavo vėžliai, pagaminti iš kokoso riešutų kiautų. Vėžliai gaminami ir iš įvairios kitos medienos. Pavyzdžiui, Madagaskare – iš palisandro medžio. Maroke meistrai vėžlį pagamino iš vientiso medžio gabalo, o kiautą išmargino pragręžę skyles.

Moteriai patinka ir iš natūralių akmenų Gvatemaloje, Ispanijoje pagaminti vėžliai. Dovanų yra gavusi ir iš Jungtinių Amerikos Valstijų parvežtą vėžlį, sukurtą iš Swarovskio kristalų ir patupdytą ant mažyčių ratų.

Tiki, kad neša laimę

Iš viso kaunietės kolekcijoje per 15 metų susikaupė per 100 įvairių suvenyrinių vėžlių iš įvairiausių pasaulio šalių. J.Brusokienė tiki, kad šie gyvūnai neša turtą, laimę ir ilgaamžiškumą.

„Kolekciją laikau ne nuosava. Tai bendra mano, bičiulių ir pacientų kolekcija. Todėl ją ir laikau darbe. Žmonės, laukdami savo eilės pas odontologą, ją apžiūrinėja. Kai kam ji padeda ir nusiraminti prieš procedūras“, – šypsojosi J.Brusokienė.

Įdomi detalė – patys vėžliai dantų neturi ir maistą doroja aštriomis žandų raginėmis briaunomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.