Atvyksta Vokietiją įaudrinusio paveldosaugos įstatymo autorė

Per pustrečių metų apie Vokietijos kultūros ir medijų ministrę Moniką Grütters jau prikalbėta ir prirašyta daugiau nei apie visus jos pirmtakus kartu sudėjus. 2013-aisiais tapusi ministre diplomuota germanistė, meno istorikė, politologė iš karto ėmėsi ryžtingai veikti – statyti naujus muziejus, rengti naujus įstatymus ir stiprinti savo valdžią.

Vokietijos kultūros ir medijų ministrė M.Grütters neieško žodžio kišenėje.<br>Vida Press nuotr.
Vokietijos kultūros ir medijų ministrė M.Grütters neieško žodžio kišenėje.<br>Vida Press nuotr.
Vokietijos kultūros ir medijų ministrė M.Grütters stebina veiklumu.<br>Vida Press nuotr.
Vokietijos kultūros ir medijų ministrė M.Grütters stebina veiklumu.<br>Vida Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Asta Andrikonytė

Jul 9, 2016, 9:00 PM, atnaujinta May 19, 2017, 9:04 AM

M.Grütters įsitikinusi, kad menas ir kultūra yra bet kokios pažangos variklis, todėl net finansiškai sunkiais laikais negalima taupyti jų sąskaita. Ministrės pastangomis šalies kultūros biudžetas jau pernai išaugo iki 1,38 mlrd eurų.

Prieš savaitę buvo palaiminta M.Grütters iniciatyva įsteigti Vokietijoje šiuolaikinės muzikos vystymo fondą (Förderfonds für zeitgenössische Musik), kuris kasmet skirs įvairių žanrų projektams 1,1 milijoną eurų. Pinigų dalybose dalyvaus ne tik akademinės muzikos kompozitoriai, bet ir garso menininkų, džiazo muzikantų, elektroakustinės muzikos kūrėjų bendruomenės.

Anot M.Grütters, šis Fondas suteiks impulsą visos Vokietijos šiuolaikinės muzikos kultūros plėtrai.

Ryžtingi ministrės veiksmai patinka ne visiems. Vakar Vokietijos parlamento aukštieji rūmai priėmė jos pasiūlytą, didžiulio kolekcininkų, prekiautojų meno kūriniais ir įtakingų menininkų pasipriešinimo sulaukusį kultūros vertybių apsaugos įstatymą. Juo ministrė užsimojo uždrausti išvežti iš šalies be valdžios leidimo senesnius nei 70 metų ir brangesnius nei 3000 tūkst. eurų „nacionalinės vertės“ kūrinius bei kultūros objektus.

Be to, parduodantiems bet kokias archeologines vertybes nuo šiol bus būtina jų kilmės šalies eksporto licencija. Tiesa, paskutinę minutę kolekcininkai išsikovojo išimtį monetoms. Įstatymas taip pat palengvins pagrobtų artefaktų grąžinimą kilmės šalims.

Pirminis įstatymo projektas numatė dar didesnius suvaržymus, bet oponentų protestas privertė jį sušvelninti. Keli garsūs šalies menininkai pagrasino atsiimti muziejams paskolintus kūrinius. 250 prekiautojų meno kūriniais parašė atvirą laišką, kuriame pareiškė, kad naujasis įstatymas primena liūdnai pagarsėjusius Vokietijos istorijos nacionalinius judėjimus.

Negana to, 11 buvusių Vokietijos didžiųjų muziejų direktorių atvirame laiške perspėjo parlamentą, kad jau dabar įstatymas yra pridaręs daug neatitaisomos žalos. Mat išsigandę suvaržymų kolekcininkai dar prieš jį priimant ėmė paniškai gabenti iš šalies kūrinius. Pasak Grisebacho aukciono namų Berlyne įkūrėjo Berndto Schultzo, pastaruoju metu išvežtų į užsienį iš Vokietijos meno kūrinių vertė siekia 3 milijardus eurų.

Vokietijos kolekcininkai vadina naujuosius kultūros objektų importo ir eksporto apribojimus pačiais griežčiausiais pasaulyje. Iki liepos 4-osios daugiau kaip 48 tūkst. Vokietijos piliečių pasirašė internetinę peticiją, reikaujančią apsaugoti kolekcininkų interesus.

Tuo metu M.Grütters vadina įstatymą Vokietijos atsakomybės už žmonijos kultūros paveldą išraiška. Jos įsitikinimu, toks įstatymas yra būtinybė, kai konfliktų zonose, tokiose kaip Irakas ir Sirija, nokiojamas istorinis paveldas ir pajamomis iš nelegalios prekybos archeologijos turtais finansuojami teroristai.

Ministrė tikina: „Vokietija išleidžia kultūrai milijonus mokesčių mokėtojų pinigų, todėl turime apsaugoti ir savo pačių kultūros paveldą bei daugybę objektų, kurie turi nacionalinę vertę“.

Tačiau oponentams, pasak Vokietijos spaudos, taip ir liko neaišku, pagal kokius kriterijus šiais atvirų sienų ir globalizacijos laikais nustatoma kūrinių „nacionalinė vertė“. Jų nuomone, necirkuliuojantis menas praranda vertę apskritai.

Pirmąją Vokietijos kultūrininkę greitai išvysime Lietuvoje. Liepos 16-ąją M.Grütters dalyvaus 20-ojo Thomo Manno festivalio atidaryme Nidoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.