Klaipėdos detektyvai – patraukli dovana istorijos mėgėjams

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) vadybininkai, pasitelkę į pagalbą istorijos mėgėjus, sukūrė patrauklų stalo žaidimą „Klaipėdos miesto detektyvai“, padedantį netikėtais kampais pažinti  jūrų ir kultūros paveldą. Naujasis  žaidimas jau pristatytas visuomenei, jo versijos įteiktos uostamiesčio įstaigų vadovams.

Užstalės žaidimas – „Klaipėdos miesto detektyvai“.<br>KKKC nuotr.
Užstalės žaidimas – „Klaipėdos miesto detektyvai“.<br>KKKC nuotr.
Stalo žaidimo „Klaipėdos miesto detektyvai“ kortelė.<br>KKKC nuotr.
Stalo žaidimo „Klaipėdos miesto detektyvai“ kortelė.<br>KKKC nuotr.
Žaidimas sudomino miesto senbuvį – merą Vytautą Grubliauską.<br>KKKC nuotr.
Žaidimas sudomino miesto senbuvį – merą Vytautą Grubliauską.<br>KKKC nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gediminas Pilaitis

Aug 25, 2016, 8:52 AM, atnaujinta May 14, 2017, 11:41 PM

Įdomiausios istorijos – šešėlyje

Nuo idėjos sukurti tokį žaidimą iki galutinio taško nuveikta nemažai darbų. Projekto iniciatorė ir koordinatorė KKKC kultūros vadybininkė Inga Norkūnienė prisipažįsta, jog pradiniu impulsu nerti į praeities gelmes tapo ją apvaldęs smalsumas, noras geriau pažinti vienintelio Lietuvos uostamiesčio istoriją.

„Mintis kilo spontaniškai, bendraujant su dizainere Lina Jaruševičiūte. Abi esame atvykėlės, tad Klaipėda mums – naujas miestas. Čia išvydome daugybę nežinomų objektų. Kur tik pastatas, senesnė aikštė, krantinė – taip detektyvas. Beprotiškai įdomus miestas, tačiau įdomiausios istorijos tūno šešėlyje“, – pasakojo I.Norkūnienė

Smalsuolės palengva subrandino  savo idėją uostamiesčio gyventojus ir svečius paversti  Klaipėdos istorijos detektyvų dalyviais – įteikti jiems į rankas intriguojančių nuorodų rinkinį, kad su juo būtų galima  keliauti nubrėžtais maršrutais, geriau pažinti primirštus ar mažiau žinomus praeities faktus, vietoves, legendas.

Be to, žaidimo sumanytojoms dar knietėjo sukurti ir materialiai apčiuopiamą daiktą – autentišką miesto suvenyrą, malonią dovaną žmonėms, kuriems įdomi prūsiškoji ir lietuviškoji uostamiesčio praeitis.

Sutelktų minčių produktas

Projekto „Klaipėdos miesto detektyvai“ koordinatoriai į pagalbą pasitelkė specialistus – Lietuvos jūrų muziejaus istoriką Dainių Elertą, kraštotyrininką, knygų leidyklos „Libra Memelensis“ savininką ir vadovą Kęstutį Demerecką, istorijos mokytoją Loretą Vaivadienę, geografą Viktorą Gailių, žinomą fotomenininką Remigijų Treigį.

Klaipėdos senamiestyje įsikūrusiame KKKC Meno kiemelyje buvo surengtos kūrybos dirbtuvės – į žaidimo projektą įtraukta nemažai miesto kultūrai ir istorijai neabejingų klaipėdiečių. Paaiškėjo, kad ši idėja išties aktuali.

Kuriant žaidimą aktyviai dalyvavo daugybė žmonių, kuriems jis iš esmės ir yra skirtas. Nemenko dėmesio sulaukė lektorių paskaitos apie klaipėdietiško jūrų paveldo vertybes, kultūros žemėlapio sudarymo, fotografijos užsiėmimai. 

Stalo žaidime pateikiami šeši jūrų kultūros paveldo objektai su įvairiomis nuorodomis – senosios miesto kartografijos fragmentais, fotografijomis, frazėmis, įvairiomis užuominomis, dėlionėmis.

Pasak I.Norkūnienės, tai – ne vien tiktai istorijos faktų rinkinys, bet ir patrauklus suvenyras, kurį galima saugoti namuose, perduoti iš kartos į kartą.

Entuziastai pratęs paieškas

Jau pagaminta 200 tokio žaidimo dėžučių. Jų galima rasti uostamiesčio bibliotekose, muziejuose, universitete, kitose kultūros įstaigose. Panorę išbandyti jėgas detektyvų mėgėjai žaidimą gali pasiskolinti, o po to sugrąžinti.

„Vaikštinėdami miesto gatvėmis ir krantinėmis žmonės galės ieškoti sudominusių objektų, lenktyniauti, kas greičiau juos atras, uždarose patalpose rengti protų mūšius“, – siūlomus variantus vardijo I.Norkūnienė. 

Pirmosios „Klaipėdos miesto detektyvų“ dėžutės įteiktos uostamiestyje išaugusiam merui Vytautui Grubliauskui, iš Biržų krašto kilusiam Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktoriui, mokslų daktarui Jonui Geniui.

KKKC vadybininkai tikisi, kad žaidimu susidomėję žmonės vėliau patys pradės kurti naujas atraktyvių miesto istorijos mįslių narpliojimo taisykles, siūlys dar labiau intriguojančias paieškų versijas ir maršrutus.

Žaidimo kūrėjai entuziastus kviečia dalytis savo patirtimi specialioje socialinio tinklo „Facebooke“ paskyroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.