Svarbiausia Lietuvoje akordeono meno šventė stilingai mini 30-metį

Šiuolaikinis akordeonas – provokuojantis, verčiantis abejoti, maištaujantis, pokštaujantis, jaudinantis ir kartais pravirkdantis. Dėl nuostabaus gebėjimo persikūnyti akordeonas vis labiau mėgstamas dabartinės publikos, blyksteli svarbiuose kultūros įvykiuose ir atranda dar neišbandytas nišas.

Ansablis „4Tango“.<br>Organizatorių nuotr.
Ansablis „4Tango“.<br>Organizatorių nuotr.
E.Gimenezas atliks retai dainuojamus tango kūrinius siurrealistiniais tekstais.<br>Organizatorių nuotr.
E.Gimenezas atliks retai dainuojamus tango kūrinius siurrealistiniais tekstais.<br>Organizatorių nuotr.
A.Cisaruk iš Prancūzijos.<br>Organizatorių nuotr.
A.Cisaruk iš Prancūzijos.<br>Organizatorių nuotr.
Akordeonininkas D.Venitucci.<br>Organizatorių nuotr.
Akordeonininkas D.Venitucci.<br>Organizatorių nuotr.
G.Dellarole iš Italijos.<br>Organizatorių nuotr.
G.Dellarole iš Italijos.<br>Organizatorių nuotr.
M.Luoma iš Suomijos.<br>Organizatorių nuotr.
M.Luoma iš Suomijos.<br>Organizatorių nuotr.
T.Motiečius.<br>Organizatorių nuotr.
T.Motiečius.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Nov 21, 2016, 11:22 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 10:47 AM

Tiesdamas naujus tiltus tarp stilių, epochų ir žanrų, akordeonas neištrinamai įsitvirtino šiuolaikinėje muzikoje ir klausytojams suteikia nepamirštamų potyrių, o kūrėjams – naujų impulsų. Šiandien jau retas instrumento gerbėjas akordeoną susietų tik su liaudiška muzika. Kad šis požiūris pasikeistų, tris dešimtmečius nenuilstamai dirbo Tarptautinio akordeono festivalio, Vilniuje rengiamo nuo 1986 metų, organizatoriai.

Šiemet svarbiausia Lietuvoje akordeono meno šventė mini 30 metų jubiliejų ir šia proga klausytojams dovanoja du nemokamus koncertus bei šešis išskirtinius užsienio ir lietuvių atlikėjų pasirodymus. Pirmoji 19-ojo tarptautinio akordeono festivalio „Vilnius“ dovana – lapkričio 21 d. 19 val. Vytauto Kasiulio dailės muziejuje vyksiantis baroko epochos genijaus D. Scarlatti šedevrų, atliekamų italo Giorgio Dellarole, koncertas.

Specialiai senajai muzikai atlikti užsakytas akordeonas, pasižymintis ypatingu derinimu ir skambesiu, nuoseklios senosios muzikos studijos suteikia Giorgio Dellarole interpretacijoms nepaprastos įtaigos. Šio intriguojančio projekto sėkmę liudija ne tik puikios kritikų recenzijos, bet ir pilnos klausytojų salės.

Antroji dovana – nemokamas suomių akordeonisto Mikko Luoma koncertas lapkričio 22 d. 19 val. Lietuvos Muzikos ir Teatro Akademijos Didžiojoje salėje. Šis klasikinės bei šiuolaikinės eksperimentinės muzikos atlikėjas, nuolat pasauliui pristatantis suomių kompozitorių kūrinių premjeras, anot kritikų, „virtuozišku ir įelektrinančiu grojimu galutinai sugriauna likusius neigiamus akordeono stereotipus“.

Po šių nemokamų renginių, festivaliui įsibėgėjus, klausytojus kas vakarą pamalonins dviguba muzikos dozė: Šv. Kotrynos bažnyčioje 18 ir 19.30 val. pasirodys lietuvių ir užsienio kolektyvai.

Lapkričio 23 d. 18 val. gros duetas iš Lenkijos „Duo Accosphere“, kurio nariai Alena Budzinakova ir Grzegorz Palus yra daugelio prestižinių tarptautinių konkursų laureatai – ir kaip solistai, ir kaip duetas. Šiame ansamblyje mygtukinis ir klavišinis akordeonas ne varžosi, o puikiai papildo vienas kitą ir atskleidžia neribotas klasikinio repertuaro atlikimo galimybes.

19.30 val. publikos laukia unikali galimybė išvysti naujo ansamblio gimimą. Keturios itin ryškios muzikos pasaulio asmenybės – Andrius Balachovičius, Donatas Bagurskas, Justina Auškelytė ir Joana Daunytė – projekte „Trumpas sujungimas“ sulydys skirtingas muzikines patirtis bei smuiko, arfos, akordeono ir kontraboso garsus į netradicinės sudėties kvartetą. Kokia muzika lydės šią avantiūrą – tebūnie paslaptis.

Lapkričio 24 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje klausytojų jausmus pakutens du labai skirtingi koncertai. 18 val. vakarą pradės energingi atlikėjai iš Baltarusijos „Anatoly Taran Trio“, gaiviu ir veržliu džiazo skambesiu nunešiantys tolyn nuo pilkos kasdienybės. Jų pasirodymas idealiai subalansuotas mėgstantiems uždegančius kajono ritmus, įmantrius bosinės gitaros rifus ir virtuoziškas akordeono improvizacijas, subtilią džiazo, folko ir popso dermę.

19.30 val. koncertas bus skirtas nemirtingai A. Piazzollos muzikai ir tango poezijai. Klausytojams gerai pažįstamas ansamblis „4Tango“ drauge su charizmatišku dainininku Eduardo Gimenezu pasakos ugningojo šokio paslaptis ir aistros gimimo istoriją. Skambės Lietuvoje retai atliekami tango revoliucionieriaus opusai ir dainos siurrealistiniais H.Ferrero bei J.L.Borgeso tekstais.

Festivalio kulminacija – paskutiniojo vakaro koncertai lapkričio 25 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje. 18 val. scena priklausys vienam perspektyviausių ir aktyviausių jaunosios kartos atlikėjų Tadui Motiečiui, kurio pasirodymų tyko jau ne vienas muzikos gurmanas. Nesvarbu, į kokią avantiūrą leidžiasi Tadas ir kokius akibrokštus iškrečia, jis tai daro su didžiule aistra ir nuoširdumu.

Šiame koncerte atlikėjas gros ne tik solinius kūrinius, bet ir muzikuos drauge su įspūdingo soprano savininke Dovile Kazonaite bei klarnetistu Jonu Morkūnu.

Festivalio uždarymui organizatoriai paruošė išskirtinę muzikinę puotą. 19.30 val. nusiteikite teatrališkai – gražiąja Karmen vadinama prancūzų dainininkė bei aktorė Annick Cisaruk ir akordeonistas David Venitucci pristatys ekspresionistiniu kabaretu dvelkiantį projektą „LA VIE EN VRAC“, pergalingai pražygiavusį per Europos, Rusijos, Japonijos ir centrinės Amerikos scenas.

Tobula muzikos ir poezijos sintezė perteikia tikro ir išgalvoto Annick gyvenimo nuotrupas, kurias žodžiais pavertė Prancūzijos scenos guru Yanowski, įkvėptas geidulingo dainininkės balso, o juos palydi džiazinis D.Venitucci akordeono akompanimentas. Koncerto scena virsta mini teatru, kuriame atlikėjai išpažįsta godumą gyvenimui bei meilei ir nutrina ribas tarp šiapus ir anapus...

Kviečiame į stilingą, aktualų ir demokratišką renginį – XIX Tarptautinį akordeono festivalį, vyksiantį lapkričio 21-25 dienomis!

Festivalio partneriai – Lietuvos muzikos ir teatro akademija, Vytauto Kasiulio dailės muziejus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.