Rokiškėnų širdis virpins smuikas, kuriam 300 metų

Per keturias dienas – šeši koncertai. Toks šiemet Rokiškio klasikinės muzikos festivalio derlius. Festivalyje skambės apie 1690 metus italų meistro Andrea Guarneri dirbtuvėje pagamintas smuikas, kuriuo grieš į Lietuvą atvykęs prancūzų smuikininkas Raphaelis Jacobas.

Devintą kartą klasikinės muzikos gerbėjai rinksis Rokiškyje.<br>Organizatorių nuotr.
Devintą kartą klasikinės muzikos gerbėjai rinksis Rokiškyje.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Dec 1, 2016, 12:11 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 1:25 AM

Galimybę groti retu instrumentu šiam atlikėjui suteikė visame pasaulyje garsus fondas „Fonds Instumental Francais“. Tokių instrumentų pasaulyje nėra daug, juos įmanoma atpažinti iš sodraus turtingo tembro, nes kiekvienas garsas turi daug poskambių.

R.Jacobui patikėjęs šį instrumentą fondas saugo kaip paslaptį, kiek pasaulyje kainuotų toks smuikas. XVII amžiuje gyvenęs italas A.Guarneri – vienas didžiausių smuiko meistrų.

Gruodžio 1- 4 dienomis Rokiškio krašto muziejuje vykstančio festivalio programa yra kaip knyga, kur kiekvienas muzikos kūrinys – atskiras puslapis.

Klasikinės muzikos žvaigždės ir nauji jauni atlikėjai, remiami Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo „Pagalba Lietuvos vaikams“, surengs koncertą visai šeimai, apsilankys vaikų ugdymo įstaigose.

Festivalio programa sudaryta taip, kad muzika galėtų džiuginti tiek darželinukus, moksleivius, tiek suaugusius. Girdėdami įvairius instrumentus, klausytojai keliaus nuo vienos epochos prie kitos.

Muzikiniai sugrįžimai kaip dovana gimtinei

Festivalio rengėjos – Paryžiuje įsikūrusi smuikininkė Justina Zajančauskaitė (31 m.) ir jos sesuo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje bei M.K.Čiurlionio menų mokykloje dirbanti Simona Zajančauskaitė (28 m.) – džiaugėsi, kad galės koncertuoti gimtajame Rokiškyje kartu su pripažintais užsienio atlikėjais.

Rokiškio muzikos festivalis gerai žinomas Šiaurės Lietuvoje. Čia muzikantų laukia puikūs žiūrovai, nes jie kaskart atsiveda į koncertus naujų draugų ir pažįstamų.

„Grįžtame koncertuoti į Rokiškį su dideliu džiaugsmu, nors kai kam atrodė, kad klasikinė muzika pernelyg sudėtinga. Pradėjome nuo Johanno Sebastiano Bacho koncerto bažnyčioje, klausytojams labai patiko, vadinasi, žmonės ilgisi klasikinės muzikos, nesvarbu, kur jie gyvena“, – pasakojo Justina.

Kai prieš devynerius metus Rokiškyje gimusios Simona ir Justina Zajančauskaitės pradėjo rengti klasikinės muzikos festivalį, niekas nesitikėjo, kad tai taps tradicija.

Savo gimtajame mieste seserys pradėjo koncertuoti kur kas anksčiau – dar būdamos moksleivės.

Baigusios keturias klases, Zajančauskaitės išvyko mokytis į M.K.Čiurlionio meno mokyklą, Vilniuje. Justinai tuo metu buvo 12 metų, o Simonai – 11 metų.

Kasmet grįždamos namo, seserys surengdavo koncertą, kartais prikalbėdavo prisidėti ir savo draugus.

Vėliau seserų keliai išsiskyrė. Simona išvyko studijuoti į Sankt Peterbugo konservatoriją Rusijoje, po to – į F.Liszto muzikos akademiją Veimare, Vokietijoje, o jos sesuo Justina – į Nacionalinę Paryžiaus muzikos ir šokio konservatoriją. Ją baigusi lietuvė įsikūrė šiame mieste.

Tėvynės ilgesys ir dažni muzikiniai sugrįžimai paskatino seseris imtis bendrų darbų.

„Kilo stiprus noras pakviesti jaunuosius muzikantus, taip pat savo užsienio kolegas į Rokiškį, surengti festivalį, kuris būtų skirtas Šiaurės Lietuvai“, – prisiminė S.Zajančauskaitė.

Rokiškyje augo ne vienas  muzikos profesionalas

Viena pagrindinių festivalio idėjų – skatinti kultūrinį gyvenimą ir ieškoti jaunų atlikėjų. Rokiškis – puiki vieta tokiam renginiui, nes praeityje čia buvo garsi muzikos kalvė.

XX amžiaus pradžioje čia augo ir mokėsi garsūs lietuviškos profesionaliosios muzikos kūrėjai: Mikas Petrauskas, sukūręs pirmąją lietuvių tautinę operą „Birutė“, kompozitorius Juozas Gruodis, vargonininkas, dirigentas, pedagogas Rudolfas Lymanas.

Rokiškio klasikinės muzikos festivalis vertingas tuo, kad čia susipina įvairios epochos ir stiliai, dalyvauja ne tik Lietuvos, bet ir užsienio šalių atlikėjai.

Muzikantai iš Prancūzijos, Vokietijos ir kitų šalių nepabūgsta apsilankyti Rokiškyje net žiemą, nors šaltis – vienas didžiausių pavojų muzikantams.

Pakviesti koncertuoti Rokiškyje prieš Kalėdas užsieniečiai pasisemia daug įspūdžių ir netikėtumų.

Kai lėktuvas nusileidžia Vilniuje, užsienio atlikėjų dar laukia ilga kelionė automobiliu į Rokiškį. Daugeliui svečių iš pradžių būna nejauku, kad kelias iš Vilniaus į Rokiškį vingiuoja pro laukus, miškus, retai apgyvendintas vietoves, o sutemus ši kelionė atrodo kaip į nežinią.

Seserys Zajančauskaitės išgirsta daug pagyrimų ir susižavėjimo šūksnių kitą rytą, kai užsieniečiai pamato rekonstruotą Rokiškio dvaro ansamblį, įžengia į jaukią salę, garsėjančią savo akustika.

Prabils karališkojo instrumento stygos

Šiemet talentingų atlikėjų Rokiškyje taip pat netrūksta. Festivalio atidarymo koncerte gruodžio 1-ąją tarptautinių konkursų laureatė Joana Daunytė gros arfa. Sakoma, kad arfos stygomis prabyla angelų balsai, o prie jos prisiliečiantis muzikantas tampa išrinktuoju.

Taip pat gros įvairių užsienio fondų stipendininkė Vita Marija Daunytė (fleita).

Prancūzų atlikėjas R.Jacobas grieš unikaliu smuiku, kuris buvo pagamintas 1690 metais Italijoje. Kaip solistas ir kamerinės muzikos atlikėjas jis dalyvauja festivaliuose visame pasaulyje.

Gimęs Ukrainoje ir studijavęs Odesoje, Maskvoje bei Paryžiuje violončelininkas Igoris Kiritčenka taip pat atvyks koncertuoti į Rokiškį. Jo meistriškumą ypač vertino M.Rostropovičius, pakvietęs asmeniškai groti S.Prokofjevo festivalyje.

Stažavęsis Nacionalinėje Paryžiaus muzikos ir šokio konservatorijoje Jurgis Juozapaitis taip pat laukiamas Rokiškyje, kur gros altu.

Atidarant festivalį dalyvaus ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos doktorantas, jaunosios kartos klarnetininkas Vytautas Giedraitis, kuris taip pat stažavosi Prancūzijoje ir Danijoje.

Koncertą ves Justė Jankauskaitė, kurią muzika lydi nuo penkerių metų. Ji ne tik mokėsi groti fortepijonu, siekė muzikologijos aukštumų, pastaruoju metu gilinasi į operinio dainavimo paslaptis. J.Jankauskaitė sugeba derinti solistės ir įvairių renginių vedimo patirtį. Gruodžio 2-ąją Rokiškio krašto muziejuje vyks vokalinės muzikos vakaras, jame dainuos daugelio tarptautinių konkursų laureatė Jomantė Šležaitė. Pastaruoju metu dainininkė dirba Estijos, Vokietijos ir Lietuvos operos teatruose.

Taip pat gros fleitininkas Vytenis Gurstis, studijavęs Londono karališkojoje muzikos akademijoje ir Kelne (Vokietija).

Gruodžio 3-iosios vakaras skirtas populiariai kamerinei muzikai, čia koncertuos fortepijoninio trio „FortVio“ atlikėjai Indrė Baikštyte(fortepijonas), Ingrida Rupaitė ( smuikas) ir Povilas Jacunskas (violončelė). Vakare bus atliktas aranžuotas A.Piazolla ciklas „Keturi metų laikai“.

Dar du edukaciniai koncertai vaikams įvyks Rokiškio lopšelyje-darželyje „Pumpurėlis“ ir Rokiškio švietimo centre.

Festivalį vainikuos koncertas visai šeimai, kuris įvyks gruodžio 4-ąją. Jame skambės R.Mendelssohno, R.Schumanno, F.Chopino, C.Debussy kūriniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.