Kaune planuojamas kiškių sukilimas. Kodėl?

Visko bijantys kiškiai nusprendė nebekentėti. Jie kils į mūšį ir nugalės priešus, tarp kurių – ir operos solistas Kipras Petrauskas. Tokį neįprastą žaidimą vaikams sugalvojo kauniečiai karybos istorijos žinovai.

Vytauto Didžiojo karo muziejaus edukatorius M.Grigonis sumanė paskatinti vaikus skelbti karą su savo baimėmis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vytauto Didžiojo karo muziejaus edukatorius M.Grigonis sumanė paskatinti vaikus skelbti karą su savo baimėmis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Laikinoji sostinė“)

2017-01-09 17:58, atnaujinta 2017-04-12 12:25

Vytauto Didžiojo karo muziejuje dirbantys edukatoriai Mindaugas Grigonis ir Mindaugas Tamošiūnas Naujuosius pasitiko pakilios nuotaikos. 2016 metų pabaigoje jie sužinojo, kad laimėjo Lietuvos muziejų asociacijos rengtą „Idėjų mugės“ konkursą.

Du karybos istorijos žinovai sukūrė edukacinę programą ir pasitelkę ją nusprendė paskatinti į kovą stoti vaikus ir imti galynėtis su savo baimėmis.

Įsijausti į kovotojų vaidmenis vaikams turėtų būti lengviau trumpam virtus Kazio Binkio pasakos „Kiškių sukilimas“ herojais.

Taikos sutartį karingieji zuikiai pasirašytų su medžiotojų patronu – operos solistu K.Petrausku.

Toks savitas žaidimas laimėjo „Idėjų mugės“ nominaciją „Už drąsą eksperimentuoti“.

Patiko maištingieji kiškiai

Lietuvos muziejų asociacija kiekvienais metais suburia įvairiuose šalies muziejuose dirbančius edukatorius ir surengia konkursą „Idėjų mugė“. Šiemet edukatoriai turėjo nelengvą užduotį – sukurti edukacines programas, kurios būtų pritaikytos kituose muziejuose.

Vytauto Didžiojo karo muziejaus edukatorius M.Grigonis pasakojo, kad niekada iki šiol nebuvo lankęsis Maironio lietuvių literatūros muziejaus Vaikų literatūros skyriuje.

„Atrodė, kad būtų įdomu parengti programą būtent šiam muziejui.

Drauge su kolega pasirinkome populiarią K.Binkio pasaką „Kiškių sukilimas“, kurią radome šiame muziejuje“, – pasakojo M.Grigonis.

Statys slaptą vadavietę

Edukatorius iki šiol prisimena, kaip vaikystėje būdavo smagu statyti būstinę, kaip joje pasislėpus vaikų būriui būdavo įdomu kalbėtis apie savo paslaptis.

Todėl programos kūrėjai sumanė, kad vaikai galėtų apsirengti kiškių kostiumais, statyti savo slaptą vadavietę ir joje kalbėti apie tai, kas jiems kelia nerimą.

Išrinktas kiškių lyderis galėtų lipti ant statinės ir išrėžti kalbą, su kokiais sunkumais mokykloje, kieme, namuose susiduria vaikai.

Kovotojai galėtų susikurti savo vėliavą, apie kovą pranešti trimituodami trimitu.

Įsipareigos nevogti morkų

Kurdami programą M.Grigonis ir M.Tamošiūnas nusprendė neapsiriboti vien Vaikų literatūros skyriumi – sumanė, kad kiškiai karą galėtų skelbti medžiotojams.

„Operos solistas K.Petrauskas buvo aistringas medžiotojas, todėl jis virsta medžiotojų patronu.

Pasirašydami taikos sutartį kiškiai įsipareigoja negraužti medžių ir nevogti morkų, o medžiotojai – nebemedžioti zuikių“, – pasakojo M.Grigonis.

Toks sumanymas leistų edukacinį žaidimą įgyvendinti ir M. bei K.Petrauskų lietuvių muzikos istorijos muziejuje.

„Mes sumanėme tik edukacinio žaidimo idėją. Ar ji bus įgyvendinta, priklausys nuo kituose muziejuose dirbančių kolegų ir jų drąsos eksperimentuoti“, – sakė M.Grigonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.