Kultūros ministrė pritarė sumanymui Vilniuje įkurti miesto muziejų

Kultūros ministrė Liana

Istorinis Vilniaus atvirlaiškis.<br>Archyvo nuotr.
Istorinis Vilniaus atvirlaiškis.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2017, 9:57 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 10:39 AM

„Pritariu šiai idėjai, nes Vilniui, kaip Lietuvos sostinei, tikrai reikia miesto muziejaus, kuris pristatytų vilniečiams ir sostinės svečiams daugiatautį, daugiakultūrinį miesto paveldą, pasakotų bendrą miesto istoriją ir taptų kultūriniu centru“, – teigė L.Ruokytė-Jonsson, Vilniaus miesto muziejaus poreikį trečiadienį aptarusi su „Gegužės 3-iosios grupės“ Seime įkūrėju konservatoriumi Andriumi Kubiliumi.

Pasak ministrės, Vilniaus miesto muziejaus steigimu turėtų rūpintis sostinės savivaldybė, o Kultūros ministerija yra pasirengusi padėti suteikiant ekspertinę pagalbą, konsultuojant, pranešė Kultūros ministerija.

Per susitikimą ministrė taip pat pabrėžė kultūrinio bendradarbiavimo su Lenkija ir tautinių mažumų visavertės integracijos į visuomeninį bei kultūrinį šalies gyvenimą svarbą.

Seimo „Gegužės 3-iosios“ grupės nariai praėjusią savaitę pareiškė Vilniuje pasigendantys muziejaus, kuriame būtų sudaryta galimybė pažinti daugiatautį, daugiakultūrinį miesto paveldą, siekiant ne tik geriau suvokti miesto istoriją, jo raidą, bet ir tai, kokį svarbų vaidmenį šio miesto kūrime vaidino stiprios žydų, lenkų, gudų ir rusėnų bendruomenės.

Dėl tokio muziejaus steigimo grupės nariai kreipėsi į sostinės merą Remigijų Šimašių, kultūros ministrę.

R.Šimašius praėjusią savaitę BNS sakė pats matantis tokio muziejaus poreikį ir žadėjo dėti pastangas, kad tokia įstaiga mieste būtų įkurta.

„Aišku, Vilniuje yra daug muziejų, kurie atspindi dalį miesto istorijos, bet tokio, kur būtų pasakojama apie miesto įkūrimą, istorinį gyvenimą ir dabartį su jo miestietiška kultūra, to dalyko nėra, o akivaizdu, kad reikėtų“, – teigė meras.

Anot jo, kalbant apie miesto muziejų nebūtina iškart kalbėti apie naujo pastato statybą ar naujos įstaigos įkūrimą. R.Šimašius svarstė, kad galima pasinaudoti jau dabar veikiančiomis struktūromis, suteikiant joms kitas funkcijas.

Meras teigė, kad vienas iš galimų variantų – tam panaudoti rotušę.

„Man atrodo, kad vienas iš bazinių variantų ne muziejiniu pagrindu, bet rotušės pagrindu galima daryti. Sutikime, ji ilgą laiką jau buvo tapusi ne tokia institucija, kuri labai gerai reprezentuoja miestą, ir parodų kokybė, ir pateikimas tikrai nebuvo tas, kuris būtų geriausias mieste. (...) Rotušė turi tapti kultūriniu centru, o taip pat ir miesto pristatymo centru. Ar parodos, ar renginiai, ar kokių nors dalykų sukaupimas apie miestą ir miestiečius irgi labai natūraliai dera rotušėje kaip svarbiausiame miestiečių pastate“, – BNS kalbėjo R.Šimašius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.