Lietuvos kamerinis orkestras rengia tikrą smuiko muzikos puotą

Net keturi koncertai smuikams! Tikrų tikriausią smuiko ir orkestro muzikos šventę „Viva il concerto!“ šį šeštadienį Nacionalinėje filharmonijoje surengs Lietuvos kamerinis orkestras (LKO). Pasikeisdami solo smuikais grieš didžiausią Lietuvos publikos palankumą pelnęs LKO meno vadovas Sergejus Krylovas, M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo stipendininkė Paulina Jankovskytė bei svečiai iš Šveicarijos – smuikininkai Pavelas Vernikovas ir Svetlana Makarova.

Su LKO griežia P.Vernikovas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Su LKO griežia P.Vernikovas.<br>D.Matvejevo nuotr.
LKO ir orkestro vadovas S.Krylovas.<br>D.Matvejevo nuotr.
LKO ir orkestro vadovas S.Krylovas.<br>D.Matvejevo nuotr.
Maestro S.Krykovas su jaunąja smuikininke P.Jankovskyte.<br>D.Matvejevo nuotr.
Maestro S.Krykovas su jaunąja smuikininke P.Jankovskyte.<br>D.Matvejevo nuotr.
S.Makarova.<br>D.Matvejevo nuotr.
S.Makarova.<br>D.Matvejevo nuotr.
P.Vernikovas ir S.Makarova griežia su LKO.<br>D.Matvejevo nuotr.
P.Vernikovas ir S.Makarova griežia su LKO.<br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 10, 2017, 2:16 PM, atnaujinta Apr 10, 2017, 8:40 AM

Šio vakaro publikos laukia klasikinio koncerto žanro puota. Skambės nuostabūs šviesių, raiškių melodijų, veržlių, energingų ritmų, aiškios klasikinės formos Antonio Vivaldi ir Wolfgango Amadeaus Mozarto koncertai. Juos solo su orkestru grieš ir vienas smuikas (S. Krylovas), ir trys (S. Krylovas, P. Vernikovas, S. Makarova) bei keturi (S. Krylovas, P. Vernikovas, P. Jankovskytė, S. Makarova) smuikai vienu ypu.

Klasiką kinematografiškais XX amžiaus muzikos vaizdais prasklaidys gruzinų kompozitoriaus Gijos Kančeli kūrinys „Twilight“ (iš anglų k. – sutemos, prieblanda, aušra). Šis 2004 m. Tarptautinio „Mozarteum“ fondo užsakymu sukurtas ir 2005 m. Zalcburge pirmą kartą atliktas opusas skirtas dviem smuikams (arba smuikui ir altui), styginiams ir sintezatoriui. Pastarojo partiją koncerte Vilniuje atliks Vaiva Eidukaitytė-Storastienė, smuikais solo grieš P.Vernikovas ir S.Makarova.

Programa „Viva il concerto!“ – viena retų progų išgirsti solo griežiant LKO meno vadovą ir dirigentą Sergejų Krylovą. O šįkart kartu pasirodys ir jo bičiuliai, scenos patrneriai iš Šveicarijos.

Siono festivalio meno vadovas P.Vernikovas – Davido Oistracho ir Semiono Snitkovskio mokinys, jau dvidešimt metų vadinamas smuiko virtuozu. Šis daugelio konkursų laureatas koncertuoja tokiose scenose kaip Amsterdamo „Concertgebouw“, Niujorko „Carnegie Hall“ ir „Kennedy Center“, Londono „Wigmore Hall“, Milano „La Scala“.

Jau 30 metų P. Vernikovas yra Čaikovskio trio narys. Profesorius dėsto meistriškumo kursuose visame pasaulyje: Italijoje, Prancūzijoje, Suomijoje, Ispanijoje (Escuela Superior de Música Reina Sofia), Izraelyje (Rubin Academy), Vokietijoje (Kronberg Academy), dalyvauja įvairių tarptautinių konkursų žiuri (Szigeti, Kreislerio, Gui, ARD, Sendajaus, Sarasate’s, Wieniawskio ir kt.). Jo smuikavimą įrašinėja garsios studijos: „Ondine“, RCA ir „Dynamic“.

Su P.Vernikovu Vilniuje jau ne pirmą kartą pasirodysianti smuikininkė S.Makarova griežti pradėjo penkerių metų, o dešimties tapo tarptautinio P.Čaikovskio jaunųjų muzikų konkurso I vietos laimėtoja. Smuikininkė koncertuoja visame pasaulyje, ji, kaip ir P.Vernikovas, yra Lozanos aukštosios muzikos mokyklos smuiko pedagogė.

Koncerte išgirsime ir S. rylovo pakviestą talentingą jauną Lietuvos smuikininkę, Nacionalinės M. K.Čiurlionio menų mokyklos moksleivę Pauliną Jankovskytę. Smuikininkė yra įvairių respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatė. P.Jankovskytei teko dalyvauti Šlėzvigo-Holšteino muzikos festivalyje Vokietijoje, taip pat ji koncertavo Ankaros (Turkija) Mažajame teatre ir Lietuvos ambasadoje Berlyne. Kaip solistė ji grojo su Lietuvos ir Šv. Kristoforo kameriniais, Kauno simfoniniu orkestrais, tobulinosi žymių smuikininkų, tarp jų ir S.Krylovo meisriškumo kursuose.

Smuiko virtuozų ir Lietuvos kamerinio orkestro koncertas „Viva il concerto!“ vyks vasario 11 d., šeštadienį, 19 val. Filharmonijos Didžiojoje salėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.