„Vaidilos klasikoje“ – trys Vienoje studijuojančios viešnios iš Azijos

Azija – tikras atradimų ir naujų potyrių žemynas europiečiams, kurie vis dažniau keliauja į Tolimuosius Rytus pažinti ir patyrinėti egzotinės kultūros iš arčiau. Viena senas tradicijas turinčių Azijos šalių – Japonija, kurios kultūriniai pamatai perduodami iš kartos į kartą: valgymo, pasisveikinimo, bendravimo ypatumai europiečiams ne visada suprantami, tačiau keliantys susižavėjimą bei skatinantys jų smalsumą.

R.Shibutani (smuikas, Japonija), Dž.Tulenovos (smuikas, Kazachstanas) ir Pianistė A.Maeda ir smuikininkės Dž.Tulenova (viduryje), R.Shibutani koncertuos „Vaidilos“ teatre Vilniuje.
R.Shibutani (smuikas, Japonija), Dž.Tulenovos (smuikas, Kazachstanas) ir Pianistė A.Maeda ir smuikininkės Dž.Tulenova (viduryje), R.Shibutani koncertuos „Vaidilos“ teatre Vilniuje.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2017, 1:46 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 9:31 PM

Sakoma, kad dažniausiai japonai stengiasi išvengti bet kokių priešiškų susidūrimų su kitais, ieško kompromisų. Be to, japonai yra ypač jautrūs gėdai, todėl visados stengiasi elgtis padoriai, net kai jų niekas nemato. Taip pat japonams būdinga pagarba ir nuolankumas vyresniam ar tiesiog aukštesnio socialinio sluoksnio žmogui, įsiklausymas į oponentą, santūrumas, kantrumas ir pagarba tradicijoms, kurias puoselėja, kad ir kurioje šalyje gyventų.

Visas tautines, rasines, kultūrines ir kitokias ribas panaikina muzika, sujungianti visų širdis į bendrą nepamirštamų emocijų puokštę, kuri dar ir pasibaigus koncertui ilgai nenuvysta. Muzika – tai viena iš kalbų, kuria gali susišnekėti visas pasaulis, o klausytojai – suprasti daugiau nei bet kokią reikšmę turintį žodį. Tai vadinama muzikine ekspresija, kuria pasižymi ir žiūrovams sugeba perteikti pirmojo festivalio–vasaros akademijos „Ars Lituanica“ „Lithuania Concert Tour 2017“ prizo laimėtojos Reina Shibutani (smuikas, Japonija), Džana Tulenova (smuikas, Kazachstanas) ir Aki Maeda (fortepijonas, Japonija), sostinė „Vaidilos“ teatre koncertuosiančios jau vasario 19 dieną. Šiuo metu atlikėjos studijuoja Vienos muzikos universitete, į kurį atvyko dėl puikių dėstytojų ir galimybės išmokti tradicinės europietiškos smuiko ir fortepijono mokyklos bei interpretacijų. Iš Azijos atvykusioms muzikantėms tai buvo nauja ir įdomi patirtis.

„Aš visai neplanavau vykti studijuoti į Vieną, tačiau išgirdusi profesorių Christianą Altenburgerį supratau, kad būtent to man reikia. Todėl nedelsdama susikroviau daiktus ir išvažiavau ten gyventi“, – teigė smuikininkė D.Tulenova.

Paklausta apie tradicijų saugojimą ir prisitaikymą gyventi Europoje, atlikėja pasakojo, jog ten, iš kur ji yra kilusi (Kazachstano), vyrauja įvairių kultūrų mišinys – švenčiamas ir Ramadano mėnuo, ir Kalėdos, čia gyvena apie 10 skirtingų tautų. Persikrausčiusi gyventi į Vieną Džana nuolat domėjosi ir iki šiol domisi Austrijos kultūra: mokosi vokiečių kalbos, valgo austrišką maistą, tyrinėja šalies tradicijas, tačiau neužmiršta ir savo šalies, kurioje gimė – kartais ji kviečia draugus vakarienės paraugauti kazachstanietiško maisto ir sužinoti daugiau apie jos kultūrą bei papročius.

„Mano draugai – įvairių tautybių žmonės, todėl mes dalijamės ir draugiškai mokome vieni kitus savo kultūrinių papročių ir supažindiname su savo šalies vertybėmis“, – nuoširdžiai savo gyvenimo ypatumais Vienoje dalijosi Džana.

Dažnai skirtingose Europos šalyse klausytojai šiek tiek skiriasi, vieni priima atlikėjus šilčiau, audringiau, kiti lieka santūresni, tačiau Džana sako, jog skirtumo nejaučia: „Viena pagrindinių atlikėjo užduočių – paliesti klausytojo vidų ir sukelti nepamirštamas emocijas, todėl, nesvarbu, kurioje pasaulio šalyje būtum, arba palieti jo sielos gelmes, arba ne. Tačiau galiu pasakyti, kad Lietuvos publika yra labai šilta ir jautri, todėl esame be galo laimingos galinčios čia vėl sugrįžti koncertuoti, o ypač naujoje ir tokioje gražioje erdvėje kaip „Vaidilos“ teatras.

 R.Shibutani (smuikas, Japonija), Dž.Tulenovos (smuikas, Kazachstanas) ir A.Maedos (fortepijonas, Japonija) koncertas. Vasario 19 d. 18 val. “Vaidilos“ teatras, Vilnius. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.