Po 18 metų grįžta ateities pianistas Janas Krzysztofas Broja

Po 18 metų su didžiausiu trenksmu sugrįžta pianistas, 1999 m. Vilniuje, Tarptautiniame M.K.Čiurlionio pianistų konkurse, laimėjęs pirmąją vietą ir tuo metu tapęs tikru akibrokštu padoriai klasikinės muzikos publikai bei aukštinamu ir gerbiamu pavyzdžiu visiems jauniems atlikėjams. Tai – Janas Krzysztofas Broja, kuris surengs neeilinį fortepijono rečitalį kovo 19 d. „Vaidilos“ teatre.

J.K.Broja 1999 m. laimėjo Tarptautinį M.K.Čiurlionio pianistų konkursą.<br>A.Świetliko nuotr.
J.K.Broja 1999 m. laimėjo Tarptautinį M.K.Čiurlionio pianistų konkursą.<br>A.Świetliko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2017, 9:55 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 4:24 AM

Šis muzikantas dažnai vadinamas vienu ryškiausių Lenkijos pianistų. Jis studijavo Frankfurte prie Maino, Hanoveryje ir Varšuvoje, yra laimėjęs apdovanojimų ne viename Europoje ir Jungtinėse Valstijose rengtame tarptautiniame pianistų konkurse. Po 1999 m. laimėtos pirmosios vietos Tarpautiniame M.K.Čiurlionio pianistų konkurse Lietuvos spauda šį atlikėją pavadino „pianistu iš dvidešimt pirmojo amžiaus“. Puikaus įvertinimo J.K.Broja susilaukė ir gimtinėje: 2003 metais po puikiai pavykusio rečitalio Varšuvos filharmonijoje žinomas lenkų pianistas ir muzikos kritikas Maciejus Grzybowskis savo kolegą pavadino „vienu įstabiausių Lenkijos muzikantų“. Iškalbinga ir atlikėjui skirtos recenzijos antraštė – „Maestro“.

Koncertai, laimėjimai, stažuotės bei kiti svarbūs J.K.Brojos karjeros žingsniai – tik viena šio atlikėjo ryškių bei jo profesionalumą rodančių pusių, tačiau kitas jo išskirtinumas – neeilinė charizma, savitas pianisto muzikavimo būdas ir unikali muzikinė ekspresija su maištingo įžūlumo prieskoniu, kuri išlieka klausytojų mintyse ilgam. Tai ne tik išskirtinis vaizdas scenoje, techniškumas ar muzikalumas – tai kur kas daugiau: atlikėjo vidinė energetika sugeba prikaustyti kiekvieno žiūrovo dėmesį, todėl nelieka laiko nei pasižiūrėti į šalia esantį kolegą, nei galvoti apie slegiančius rūpesčius ar per pertrauką lauksiančius skanėstus. Pastaraisiais metais J.K.Broja gausiai koncertuoja: jis grojo dešimtis rečitalių Europoje, Artimuosiuose Rytuose ir Pietų Amerikoje. 2005 metais Kolumbijoje jam teko debiutuoti ir kitokiu amplua: J.K.Broja buvo pirmą kartą pakviestas dirbti tarptautinėje komisijoje, kuri vertino Bukaramangos mieste vykusio fortepijoninės muzikos festivalio dalyvius.

2009 metais išleistos pirmosios dvi jo kompaktinės plokštelės. Pirmojoje pianistas kartu su dviem kitais savo šalies muzikantais įrašė Frédérico Chopino kamerinę muziką (pats grojo XIX amžiaus fortepijonu), o antrojoje skamba Karolio Szymanowskio „Symphonie Concertante“, atliekama kartu su Varšuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru. Pastarasis įrašas 2010 metais pretendavo į „Grammy“ apdovanojimą.

J.K.Broja neapsiriboja vien tik savo kaip atlikėjo muzikine veikla, todėl šio amžiaus pradžioje, kai lenkų kino legenda Romanas Polanskis filmavo tris „Oskarus“ laimėjusį „Pianistą“ (ekranuose šis filmas debiutavo 2002 metais), pianistas bendradarbiavo su režisieriumi kaip muzikinis konsultantas.

Kovo 18 d. 16 val. J. K. Brojos koncertas Paliesiaus dvare.

 Pianisto J.K.Brojos rečitalis. Kovo 19 d. 18 val. „Vaidilos“ teatras, Vilnius.

Kovo 21 d. 18 val. J. K. Broja koncertas Kauno valstybinėje filharmonijoje    

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.