Nakties košmarai atgims fortepijono garsais

Sapnų gaudyklė – tai talismanas, skirtas apsaugoti žmones nuo skrajojančių blogų sapnų. Pagal Amerikos indėnų tikėjimą nakties oras yra kupinas gerų ir blogų sapnų, kurie bet kada gali pasiekti miegantįjį. Sapnų gaudyklės sugauna blogus sapnus, kuriuos sunaikina ankstyvo ryto saulės spinduliai, todėl sakoma, kad taip pagautas bei sunaikintas sapnas negali daugiau pasiekti žmonių – jis daugiau nebeskraido ore. Šiame „voratinklyje“ slogūs sapnai įsipainioja, o malonūs sapnai – pralenda.

G.Januševičius.<br>Organizatorių nuotr.
G.Januševičius.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 8, 2017, 11:38 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 2:12 AM

Sapnai, kuriuos patiriame nakties metu, dažnai ryte trumpam šmėkšteli mūsų mintyse, ir jei tai buvo slogus sapnas, neretai oda nubėga nelabai malonūs šiurpuliukai. Tačiau vienaip ar kitaip, tai vienas paslaptingiausių ir įdomiausių žmogaus psichikos procesų, kurių mechanizmas dar nėra galutinai išaiškintas ir yra paremtas tik mokslininkų hipotezėmis. Jų nuomone, sapnuose atsispindi įsisąmoninti ir neįsisąmoninti reiškiniai, turiniu susiję su išorinio pasaulio įvykiais bei psichofiziologiniais žmogaus organizmo procesais ir poreikiais, o didžiausios įtakos sapnų turiniui turi praeities įvykiai, išgyvenimai ir pasąmonėje glūdinti informacija.

Kodėl sapnuojame košmarus? Mokslininkai teigia, kad sąmoningai suvokiamus dienos įvykius neretai perkeliame į pasąmonę, todėl košmarus dažniausiai sapnuojame tada, kai mus užklumpa dideli rūpesčiai, bėdos, ligos, tada, kai sunkiai susitvarkome su savo jausmais ir išgyvenamomis emocijomis.

Ar kada pagalvojote, kokia muzika galėtų atspindėti nakties košmarus? Tokia idėja kilo pianistui Gintarui Januševičiui, šiuo metu gyvenančiam Vokietijoje. Šį sekmadienį, balandžio 9 d. 18 val. Vaidilos teatre jis pristatys programą „Sapnų gaudyklė“.

„Būdamasis jaunesnis, labai jaudindavausi prieš konkursus ar koncertus, neretai sapnuodavau košmarus. Vėliau išmokau nugalėti scenos baimes, o išgirdęs apie indėniškas sapnų gaudykles, nusprendžiau sukurti programą, sudėtą iš savo naktinių išgyvenimų ir pavadinti ją „Sapnų gaudykle“. Ji apjungia mano blogiausius sapnus, baisias muzikines istorijas, pianistų vengiamus kūrinius. Koncerte leidžiu publikai išgirsti mano nakties „skerspjūvį“, susipažinti su tokiu psichologiniu atlikėjo portretu, kurio jie niekada neišvystų dienos šviesoje“, – apie savo idėją kalbėjo atlikėjas.

G.Januševičius teigė, jog daugelis programos kūrinių bus jo konkursų repertuaro dalis, o kitus kūrinius jis rinkosi iš gausybės kompozicijų nakties ir košmarų tema: „Ilgai ieškojau vienas tarpusavyje derančių opusų, kad juos jungdamas, visą programą paversčiau vientisu kūriniu, lyg sapnu“.

Atlikėjas tiki, kad koncerto metu švytuosianti sapnų gaudyklė fortepijone ir skambėsianti muzika sukurs tiek įtampos, jog kiekvienas, į ją įsitraukęs, iš koncerto grįš namo maloniai pavargęs ir galės mėgautis ilgu bei spalvingu sapnu. Ar visi įstengs savo košmarus palikti pianisto sapnų gaudyklėje, pamatysime vėliau.

Pianisto G.Januševičiaus rečitalis „Sapnų gaudyklė“ Vaidilos teatre – balandžio 9 d. 18 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.