Jaukiame Namų teatre atgis garsių vilniečių meilės istorija

XIX a. – tai poetų apdainuota romantizmo epocha, neaplenkusi ir Vilniaus. Apie Adomo Mickevičiaus didžiąją meilę Marilei Vereščakaitei žino daugelis, bet mažai kas girdėjo apie kitą žymų Vilniuje gyvenusį ir kūrusį lenkų poetą Julijų Slovackį (1809–1849) ir jo amžiną meilę Liudvikai Sniadeckaitei (1802–1866), kurią jis pamilo, kaip pats teigė, „meile pirma ir paskutine“. Ji tapo pirmųjų J.Slovackio kūrinių vertintoja, slaptų jo poetinių svajonių patikėtine.

Senove alsuojančioje teatro buveinėje plevens romantizmo epochos dvasia.<br>Organizatorių nuotr.
Senove alsuojančioje teatro buveinėje plevens romantizmo epochos dvasia.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 24, 2017, 3:05 PM, atnaujinta Apr 26, 2017, 1:46 AM

L.Sniadeckaitė buvo žymių Lietuvos švietėjų – medicinos profesoriaus Andriaus Sniadeckio (1768–1838) duktė bei Universiteto rektoriaus Jano Sniadeckio (1756–1830) dukterėčia. Savo idėjomis, drąsa ir ryžtu ji pralenkė laikmetį ir tapo viena iškiliausių XIX a. vidurio carinės Lietuvos politinės emigracijos figūrų.

Tiek Liudvikos, tiek Julijaus laiškuose ir atsiminimuose ryškus patriotizmo, meilės tėvynei leitmotyvas, prisimenamos gražiausios jaunystės dienos, praleistos Vilniuje bei Sniadeckių šeimos dvare Jašiūnuose.

Mūsų dienomis, kai emigracijos problema įgauna vis didesnį mastą, labai svarbu suvokti, kad žmogus, kur jis beišvyktų, neatras naujos tėvynės. Kiekvieno žmogaus tapatybę lemia jo atmintis, o atminties praradimas mus nuasmenina ir paverčia mankurtais.

Tėvynė – kiekvieno mūsų širdyje, kad ir kur mus nuvestų likimas. Liudvika buvo ir paskutinių A.Mickevičiaus dienų liudininkė, kai poetas, jau sunkiai sirgdamas, viešėjo jos namuose Konstantinopolyje. Bendraudami jie nuolatos prisimindavo Lietuvą, Vilnių, bendrus bičiulius – savo sielomis liko ten, kur lemtis nebeleido sugrįžti.

Liudvikos ir Julijaus meilės istorija atgis spektaklyje „Liudvisė. Nuo Vilniaus iki Konstantinopolio“, kuris bus rodomas naujai duris atvėrusiame Namų teatre „Arbatvakariai“ Liepkalnio g. 12-5a.

Senove alsuojančioje teatro buveinėje plevens romantizmo epochos dvasia. Spektaklyje skambės retai Lietuvoje skaitomi J.Slovackio eilėraščiai lietuvių ir lenkų kalbomis, gyvai atliekama fortepijoninė muzika, svečiai bus vaišinami ne tik arbata.

Spektaklio idėjos autorė ir režisierė – Eglė Tulevičiūtė, vaidins Nida Timinskaitė ir Kristijonas Siparis, pianinu skambins Vilniaus chorinio dainavimo mokyklos „Liepaitės“ mokinė, konkursų laureatė Julija Sotirovič. Kostiumų dailininkė – Inga Jurkevičiūtė, projekto organizatorius – VšĮ „Meno ekspansija“.

Spektaklio „Liudvisė. Nuo Vilniaus iki Konstantinopolio“ premjera Namų teatre „Arbatvakariai“ (Liepkalnio g. 12-5a.) – balandžio 29 ir 30 d. 18 val. Bilieto kaina – 11 eurų. Vietų skaičius ribotas. Informacija telefonu 8 689 83689 ir elektroniniu paštu arbatvakariai@gmail.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.