Uostamiestyje istorikus pribloškė neregėtas gatvės menininkų įžūlumas

Tarptautinio gatvės meno festivalio „Edit Klaipėda Street Art“ dalyviai nustebino klaipėdiečius – piliavietėje be jokių leidimų ir derinimų žaismingais piešiniais išmargino vieno statinio sienas.

Festivalio „Edit Klaipėda Street Art“ dalyviai savavališkai įsisuko į piliavietę – kurtinos sieną išmargino piešiniais.<br>G.Pilaičio nuotr.
Festivalio „Edit Klaipėda Street Art“ dalyviai savavališkai įsisuko į piliavietę – kurtinos sieną išmargino piešiniais.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 9, 2017, 11:17 PM, atnaujinta Jun 10, 2017, 10:41 PM

„Senoji piliavietė – valstybės saugomas objektas, o ten bet kokius vykstančius darbus reikia iš anksto suderinti“, – kalbėjo protokolą dėl pažeidimo istorinėje erdvėje jau surašęs Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus vyriausiasis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas.

Nežabotas grafitininkų šėlsmas uostamiesčio širdyje pribloškė net ik paveldosaugininkus, bet piliavietę prižiūrinčius Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus darbuotojus.

Pasak jų, net vietiniai vandalai, tarp kurių yra ir tokių, kurie jau išklausė teismo sprendimus ir sumokėjo  baudas už tepliones gatvėse ant pastatų, į Mėmelburgo pilies sienas dar niekada nesikėsino.

Pasiūlyta vieta neįtiko

Festivalio dalyviai nutarė paženklinti ką tik restauruotos rytinės kurtinos statinį piešiniais neklausdami net jo šeimininkų nuomonės – nuomojamose patalpose greitai bus atidaryta lauko kavinė su terasa.

Skandalą sukėlusio kūrinio autorius – kviestinis svečias, žinomas grafičio meistras  italas Ramo Tello.

„Senamiestyje ieškojome vietų, kurios papildytų piešinius.

Italui iš karto krito į akį apželdintas pylimas prie vandens. Pamanėme, kad daug žalos nepadarysime, tokį piešinį nesunku pašalinti“, – aiškino festivalio „Edit Klaipėda Street Art“ organizatorė Ūla Ambrasaitė.

Grafičio meno atstovams piliavietės teritorijoje buvo skirta kita viena – jie piešiniais turėjo išmarginti senos dar sovietmečiu iškilusios ir numatomos griauti sporto salės fasadą.

Tačiau R.Tello pareiškė, kad salės pastato sienų paviršius pernelyg šiurkštus, netinka gatvės menui.

Maža to, nepavyko rasti ir keltuvo, kuris piešėjus pakylėtų į reikiamą aukštį.

Leidimo dirbti negavo

Nusižiūrėję ką tik nutinkuotas kavinės sienas grafitininkai čiupo teptukus ir dažus – žalsvais jūros augalus primenančiais ornamentais per savaitgal įišmargino nemenką plotą.

Prieš tai organizatoriai paskubomis dar bandė įtikinti savivaldybę, kad italo piešinys kur kas gražiau atrodytų apželdintos kurtinos ir vandens fone, bet leidimo ten dirbti negavo.

Tuomet menininkai veikė žaibiškai – savališkai perkėlė piešinį ten, kur jiems atrodė geriau ir patogiau, nes spaudė ir terminai – R.Tello rengėsi išvykti namo.

Gresia bauda iki 500 eurų

Paveldosaugininkams ši išdaiga primena ne civilizuotą grafičio meistrų veiklą viešosiose erdvėse, o įžūlių ir nesutramdomų gatvės tepliotojų šėlsmą.

Už panašius viešosios tvarkos pažeidimus piešėjams  gresia 300–500 eurų baudos.

Ū.Ambrasaitė aiškino, jog festivslio rengėjai ryžosi elgtis savo nuožiūra, nes kitos išeities nebuvo -  gatvės meno projektai esą sunkiai įgyvendinami dėl ilgų derinimo procedūrų: „Sienai galėsime grąžinti buvusią išvaizdą.“

Planuojama sukurti dar kelis darbus

Festivalis „Edit Klaipėda Street Art“ – tęstinio projekto „Klaipėda – Lietuvos kultūros sostinė 2017“ programos renginys.

Kuršių mariose per laivų paradą jau pristatytas piešėjo iš Pietų Afrikos Respublikos ištapytas keltas „Baltija“.

Planuojama sukurti dar 5 viešojo meno darbus – jie papuoš Klaipėdos parodų rūmų fasadą ir visą namą Liepų gatvėje.

Uostamiesčio savivaldybė visiems gatvės meno festivalio projektams skyrė apie 40 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.