Kuris uostamiesčio simbolis žavesnis - Toravos Anikė aikštėje ar „Meridianas" upėje?

Klaipėdos kultūrų komunikacijos centro (KKKC) Parodų rūmuose surengta socialinė paroda „Vietiniai simboliai – Klaipėdos veidas“ baigėsi karštomis diskusijomis apie miesto įvaizdžio problemas ir meno aukcionu – didelio formato puikios kokybės nuotraukas su būdingiausiais vienintelio Lietuvos uostamiesčio vaizdais lankytojai galėjo įsigyti simbolinėmis kainomis.

 Klaipėdos simbolis - Toravos Anikės skulptūra.<br> KKKC nuotr.
 Klaipėdos simbolis - Toravos Anikės skulptūra.<br> KKKC nuotr.
 Parodoje - būdingiausi miesto simboliai. <br> KKKC nuotr.
 Parodoje - būdingiausi miesto simboliai. <br> KKKC nuotr.
 Parodoje - būdingiausi uostamiesčio simboliai.  <br> KKKC nuotr.
 Parodoje - būdingiausi uostamiesčio simboliai.  <br> KKKC nuotr.
 Klaipėdos simboliai.<br> KKKC nuotr.
 Klaipėdos simboliai.<br> KKKC nuotr.
Jau išnykęs simbolis - Baltasis švyturys. 
Jau išnykęs simbolis - Baltasis švyturys. 
Klaipėdos simboliai. <br> KKKC nuotr.
Klaipėdos simboliai. <br> KKKC nuotr.
 Klaipėdos simboliai.<br> KKKC nuotr.
 Klaipėdos simboliai.<br> KKKC nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Gediminas Pilaitis

Jun 19, 2017, 2:56 PM, atnaujinta Jun 19, 2017, 6:34 PM

Koks uostamiesčio gyventojų ir turistų pamėgtas statinys, meno kūrinys, istorijos ar gamtos paminklas, sulaukia daugiausiai dėmesio ir labiausiai vertas Klaipėdos simbolio vardo? Šis klausimas vis labiau jaudina klaipėdiečius, juk kintant laikmečiui senieji tapatumo ženklai išnyksta arba praranda savo prasmę, o naujieji ne taip lengvai prigija miesto kraštovaizdyje ir bendruomenės sąmonėje.

KKKC erdvėse įkurdintos socialinės eksperimentinės parodos „Vietiniai simboliai - Klaipėdos veidas“ ekspoziciją sudaro keliasdešimt didelio formato (130x170 cm) sugretintų fotografijų, atspindinčių įvairių istorinių epochų tapatumo ikonas - miestą reprezentuojančius simbolius.

„Ši paroda – lyg menininkų provokacija, kvietimas diskusijai. Žinomus objektus viešosiose erdvėse užfiksavę dizaineriai Lina Jaruševičiūtė bei Virginijus Bakas siekė, kad žiūrovai iš naujo pažvelgtų į dabartinio Klaipėdos veido simbolius, įvertintų, ar jie atitinka šiuolaikinės visuomenės lūkesčius, pasvarstytų, ko vertas ir kaip dabar kuriamas miesto įvaizdis“, - kalbėjo projekto kuratorė Inga Norkūnienė.

Parodos autoriai mėgina išsiaiškinti, kodėl klaipėdiečiai uostamiesčio simboliu linkę vadinti sovietmečiu prie Dangės krantinės prigludusį ir vienu metu vos nenugarmėjusį į dugną Suomijoje statytą trofėjinį burlaivį „Meridianas“. Kai kurie vyresni klaipėdiečiai šias funkcijas deleguoja Žvejo stovylai skvere šalia miesto rotušės. vieniems panašiai į melagį baroną Miunhauzeną, o kitiems į  siaubo filmo  "Košmaras  Guobų gatvėje" herojų Fredį Kriugerį.  

Yra ir tokių, kuriems miesto simboliai -  autentišką išvaizdą praradęs Biržos tiltas arba į Klaipėdos herbą atsirėmusį  Briuselio berniuką primenanti  skulptūrą, senamiesčio gatvelėse išlikę fachverko architektūros statiniai, paminklai Mažvydui ir Kristijonui Donelaičiui, kurie niekada nesilankė Klaipėdoje.

Dar viena ne  tiktai klaipėdįečių, bet ir svečių, o ypač  atvykstančių iš Vokietijos, liaupsinama ikona - Teatro aikštėje prie ketvirtį amžiaus atstatyta Toravos Anikės skulptūra. Ji vaizduoja vokiškai rašiusio klaipėdiečio poeto Simono Dacho garsiausio eilėraščio "Annchen von Tharau" personažą. Pasak legendų, ši mergina sudaužė  ją karštai mylėjusio Mėmelio poeto širdį ištekėjusį už kito.

Garbindami senuosius ir naujus ženklus klaipėdiečiai pamiršta, jog anksčiau bene ryškiausias senojo Mėmelio simbolis buvo ne Toravos Anikė, o  1884 metais šiauriniame jūrų uosto mole įžiebtas nedidelis, bet grakštus Baltasis švyturys. Per karą nacių susprogdintas navigacijos įrenginys iki šiol neatstatytas.

Diskusija įsibėgėjo - socialinio tinklo „Facebook“ KKKC Meno kiemo paskyroje www.facebook.com/menokiemasklaipeda/ žmonės kviečiami balsuoti už jiems objektus, galinčius pretenduoti į uostamiesčio simbolius. Daugiausiai ir mažiausiai balsų surinkę objektai bus įamžinti atvirlaiškiuose.

Parodos „Vietiniai simboliai – Klaipėdos veidas?“ autoriai ryžosi dar vienam iššūkiui – žiūrovams siūlė eksponuojamais darbais pasipuošti savo gyvenamąją aplinką, biurus, kitokias erdves. Improvizuotame aukcione fotografijos su miesto vaizdais pardavinėtos už simbolinę kainą.

 

 

 

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.