Gatvės meno kūriniai Kaune dingsta ir dėl keistų priežasčių

Kauniečiai užsikrėtė miesto gražinimo virusu. Vieni jį nori nušveisti ir perdažyti. Kiti – padailinti piešiniais. Dėl to kartais net kyla nesusipratimų ir gatvės meno kūriniai dingsta vos tik atsiradę.

Patiltė buvo aprašinėta, todėl T.Norvila nusprendė ją papuošti piešiniais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Patiltė buvo aprašinėta, todėl T.Norvila nusprendė ją papuošti piešiniais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Birželį ant patiltės menininkas buvo nupiešęs dalį piešinio „Dangaus gabalėlis“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Birželį ant patiltės menininkas buvo nupiešęs dalį piešinio „Dangaus gabalėlis“.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tiltas į Nemuno salą buvo atnaujinamas, todėl darbininkai jo patiltes uždažė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tiltas į Nemuno salą buvo atnaujinamas, todėl darbininkai jo patiltes uždažė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 25, 2017, 3:04 PM

Pastaruoju metu Kaune klesti menininkai, kuriantys piešinius ant įvairių pastatų ir kitų objektų. Profesionalūs gatvės menininkai taip nori kuo originaliau papuošti apleistas miesto vietas.

Nors menininkai suvokia ir net pabrėžia, kad jų tapybos darbai ar grafičiai ant pastatų ar kitų statinių laikini, kartais nebūna patenkinti, kai piešiniams kas nors nutinka.

Vienų kūrinių gyvenimas tampa trumpesnis, nei prognozuota. Kitus, jau išnykusius, kas nors bando atkurti ar intepretuoti savaip. Kartais nutinka ir taip, kad profesionalūs menininkai ir nežinomi grafitininkai nepasidalija erdvių ir patys vieni kitų kūrinius niokoja.

Neliko piešinio ir eskizo

Kaunietis menininkas Timotiejus Norvila, prisistatantis slapyvardžiu Morfai, jau keletą metų vykdo Mažųjų erdvių projektą. Menininkas kuria piešinius ant apleistų miesto statinių. Jo kūryba yra legali, ją remia miesto savivaldybė.

Vykdydamas šį projektą birželio pradžioje T.Norvila pradėjo kurti du piešinius ant pėsčiųjų tilto, vedančio iš Karaliaus Mindaugo prospekto į Nemuno salą, patilčių.

Patiltės buvo subjaurotos neskoningomis grafitininkų terlionėmis, nešvarios. T.Norvila ant vienos jų per 10 dienų nupiešė kūrinio „Skėtis“ eskizą. Ant kitos jau kūrė ir spalvino piešinį „Dangaus gabalėlis“.

Tačiau birželio 16 dieną, atvykęs tęsti darbo, Morfai pamatė, kad du darbininkai jo piešinius uždažė. Paaiškėjo, kad dešimties Kauno tiltų patiltes atnaujinti pradėjo įmonė „Kauno tiltai“.

Nesusipratimą menininkui ir įmonei pavyko išsiaiškinti. T.Norvila pradėtą darbą ketina tęsti.

Atvyko sienų plovėjai

T.Norvila pasakojo, kad dėl gatvės meno piešinių kyla įvairių situacijų.

Praėjusią vasarą jis aerozoliniais įvairių spalvų dažais nusprendė pagyvinti senamiestyje nuo V.Kuzmos gatvės į Karaliaus Mindaugo prospektą vedančią požeminę perėją.

„Vos pradėjau purkšti dažus, kurti ornamentą, atvyko darbininkai. Jiems buvo liepta nuplauti perėjos sienas. Teko aiškinti, ką aš čia veikiu, ir tartis, kad kiekvienas atliktume savo darbą. Tada piešinys beveik nenukentėjo“, – prisiminė kaunietis.

Kažkas nupiešė ir snaiges

Vienas garsiausių T.Norvilos kūrinių yra „Žvaigždžių sėjėjas“. Bernardo Buračo skulptūra „Sėjėjas“ stovi Vytauto Didžiojo karo sodelyje.

Greta jos ant sienos menininkas dar prieš keletą metų buvo nupaišęs žvaigždes. Todėl žvelgiant į skulptūrą ir į už jos esančią sieną atrodė, kad skulptūros herojus iš tiesų sėja dangaus šviesulius.

Vėliau siena buvo atnaujinta ir nudažyta. Žvaigždžių neliko.

„Tačiau sumanymas kažkam patiko. Todėl įvairiaspalvių žvaigždžių ir net snaigių vėl kažkas buvo pripiešę“, – prisiminė T.Norvila.

Grafitininkai paėmė viršų

Tačiau pasitaiko atvejų, kai profesionalūs meno kūriniai neišlieka.

T.Norvila prisiminė, kad 2015 metais du vilniečiai menininkai Algirdas ir Remigijus Gataveckai drauge su vaikų namų auklėtiniais vykdė projektą „Nebereikia dovanų – reikia šeimos“.

„Tai buvo graži socialinė akcija. Jie drauge su vaikais ant grafičiais išmargintos pastato sienos prie Kauno menininkų namų nupiešė naują piešinį. Pavaizdavo valtį, vaikus.

Deja, po kiek laiko grafitininkai grįžo į šią vietą ir vėl užtepliojo meno kūrinį“, – pasakojo T.Norvila.

Darbus dažniau vertina, nei niokoja

Tadas Šimkus

Menininkas, gatvės meno festivalio „Nykoka“ organizatorius

„Kauniečiai su didžiaisiais įvairiose miesto vietose esančiais piešiniais ant sienų elgiasi gana pagarbiai. Jų beveik niekas nebando nei suniokoti, nei sunaikinti.

Tiesa, ant patiltės po Varnių tiltu taip pat neliko norvego Johno Nippero piešinio, kurį jis sukūrė festivalio „Nykoka“ metu. Darbas galėjo gyvuoti ilgiau. Tačiau gatvės meno paskirtis yra laikina, todėl atkurti jo neplanuojame.

Morfai atveju, manau, tai buvo nesusikalbėjimas tarp institucijų, tačiau nutikimas bus gera pamoka miesto tvarkytojams, kad tokių klaidų nebedarytų.

Dažniau nukenčia atokesnėse miesto vietose esantys gatvės meno kūriniai. Pavyzdžiui, požeminėje perėjoje Savanorių prospekte buvo sukurti miestiečų atvaizdai. Kažkas juos apgadino, ant žmonių veidų pripaišė klounų nosių.

Žmonių, kuriems niežti nagus rašinėti bet ką ant sienų, Kaune nėra labai daug. Alkoholio padauginę ar dėmesio trokštantys tokie asmenys bando terlioti įvairias miesto erdves. Laimei, kauniečių, palankiai vertinančių profesionalų gatvės meną, yra daugiau, todėl piešiniai retai bjaurojami ar nedažnai nutinka, kad jų nelieka.“

(Laikinoji sostinė)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.