Festivalyje „Nykoka“ to nesitikėta: kauniečiai veržiasi gražinti savo miestą

Kauno senamiestyje yra vienas daugiabutis, vadinamas vartais į miestą. Kad jie būtų įspūdingi, ant pastato sienos šiemet atsiras didžiulis piešinys. Išrinkti geriausią idėją nebuvo lengva.

Kauniečiai sukūrė 68 projektus, kuriuose siūlė savo idėjas, ką pavaizduoti ant Pilies gatvės 4-ojo namo sienos.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Kauniečiai sukūrė 68 projektus, kuriuose siūlė savo idėjas, ką pavaizduoti ant Pilies gatvės 4-ojo namo sienos.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Kauniečiai sukūrė 68 projektus, kuriuose siūlė savo idėjas, ką pavaizduoti ant Pilies gatvės 4-ojo namo sienos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauniečiai sukūrė 68 projektus, kuriuose siūlė savo idėjas, ką pavaizduoti ant Pilies gatvės 4-ojo namo sienos.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Aug 27, 2017, 8:12 AM

Netrukus vienoje gražiausių Kauno senamiesčio vietų atsiras didžiulis piešinys. Jį planuojama nutapyti ant Pilies gatvės 4-ojo namo sienos.

Tokį sumanymą paskelbė ir dalyvauti piešinio ant sienos konkurse pakvietė Kauno gatvės meno festivalio „Nykoka“ organizatoriai. Menininkai buvo maloniai nustebinti, kad kauniečiai jame dalyvavo labai aktyviai.

Tačiau pasirinkti kurį nors iš pasiūlytų projektų nebuvo labai paprasta, nes teko atsižvelgti į įvairias aplinkybes.

Vadina vartais į miestą

Gatvės meno festivalio „Nykoka“ direktorė Goda Skėrytė pasakojo, kad pastatas Pilies gatvėje neretai vadinamas vartais į miestą. Jis stovi netoli Kauno pilies, greta kelio, vedančio Rotušės link.

Daugiabutis namas prižiūrėtas. Tačiau menininkai sumanė, kad vieną pliką sieną galėtų papuošti koks nors didelis piešinys.

Todėl buvo paskelbtas idėjų konkursas. Visi norintys galėjo siųsti vizualizacijas. Jų konkurso rengėjai gavo 68. Kai kurie autoriai pateikė po kelis eskizus. Keli atsiuntė ne vizualizacijas, o paprastus piešinius.

Šią savaitę 40 vizualizacijų buvo eksponuojama Kauno menininkų namų galerijoje. Visus darbus buvo galima pamatyti specialiai galerijoje pastatytame kompiuterio ekrane.

Aktyvumas nustebino

Eskizų autoriai ant daugiabučio sienos siūlė sukurti labai įvairius darbus. Nemažai autorių sumanė piešinius su Kauno simboliais – senamiesčio vaizdais ir miesto herbu Tauru, angelais.

Taip pat buvo ir liaudies meno ornamentus primenančių piešinių. Kai kurie ant namo siūlė nupiešti vaikus ar mezgančią senutę. Viename darbe siena apipavidalinta taip, jog atrodo, kad joje pravertas didelis langas.

G.Skėrytė sakė, kad kauniečių aktyvumas labai nustebino ir nudžiugino.

„Tai parodė, kad žmonės domisi tuo, kas vyksta mieste, jiems svarbu, ką matys viešosiose erdvėse.

Kauniečiai patys nori prisidėti prie miesto gražinimo. Svarbu, kad jų idėjos būtų pastebėtos, viešinamos. Taip dėl miesto gerovės ir konfliktų tarp žmonių galima išvengti“, – sakė festivalio direktorė.

Gyventojai piešinio laukia

Ant namo, kur dar šiais metais atsiras piešinys, durų konkurso rengėjai buvo pakabinę kvietimą į darbų parodą.

Namo gyventoja Janina pasakojo, kad nekantraudama laukė konkurso rezultatų.

„Apie piešinį kalbėjomės su kaimynais. Norime, kad namas taptų išskirtinis. Kas bus nupiešta, nelabai svarbu. Tikiu, jog tie, kurie rinko geriausią darbą, taip pat nori, kad Kaunas atrodytų įspūdingai ir gražiai“, – sakė moteris.

Koks piešinys atsiras ant senamiesčio pastato, sprendė komisija. Tai – fotomenininkas Gintaras Česonis, menotyrininkė Linara Dovydaitytė, architektai Audrys Karalius ir Asta Kiaunienė, dailininkas Gintautas Vaičys, paveldosaugininkė Rymantė Gudienė.

Komisija pirmąją vietą skyrė T.Šimkaus sumanymui. Tačiau ar simboliniai raktai bus pavaizduoti, iki galo dar nenuspręsta.

Komisijai teko suderinti daug interesų

Tada Šimkus

Festivalio „Nykoka“ meno

vadovas, menininkas

„Festivalio dalyviai kiekvienais metais sukuria ne tik mažesnių gatvės meno projektų, bet ir pagražina kurį nors didelį miesto pastatą.

Gatvės menininkų užduotis paprastai būna provokuoti žmones diskutuoti įvairiais klausimais, todėl neretai ir darbai būna provokuojantys.

Tačiau pastatas Pilies gatvėje yra reprezentacinėje miesto vietoje.

Todėl gyventojams piešinys turi patikti, taip pat atitikti ir paveldosaugininkų reikalavimus. Visa tai suderinti komisijai turėjo būti gana sunku.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.