Šv.Kristoforo kamerinis orkestras sezoną pasitinka permainomis

Atkeliavus pirmoms rudens dienoms, Vilniaus jaunimo informacijos centras naują rudens sezoną pasitinka išskirtiniu, analogų neturinčiu renginių ciklu „Jei daryčiau kitaip, gyventi būtų nuobodu!". Visą mėnesį VJIC'o patalpose (Vilniaus m. savivaldybėje) liesis įvairiausios žmonių ir organizacijų istorijos, puošiančios ne tik Vilnių, bet ir visą Lietuvą!

 Šv.Kristoforo kamerinis orkestras gyvena atsinaujinimo viltimi.<br> R.Šeškaičio nuotr.
 Šv.Kristoforo kamerinis orkestras gyvena atsinaujinimo viltimi.<br> R.Šeškaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2017, 8:17 PM

Šį renginių ciklą atidarė ir palaimino Vilniaus miesto savivaldybės šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus) – kolektyvas, garsėjantis universalumu, profesionalumu, menine vaizduote. 

Daugelis pažymi, kad iš kitų Lietuvos kolektyvų Šv. Kristoforo kamerinis orkestras išsiskiria ypatingu stilistiniu universalumu. Pelnęs „barokinio orkestro“ bei retų partitūrų gaivintojo reputaciją, orkestras yra, anot muzikologų,  ir „puiki bazė visiems lietuvių kompozitorių sumanymams“. Šiandien jo repertuare – daugiau kaip trisdešimties Lietuvos autorių opusai: nuo senosios muzikos iki Lietuvos muzikos akademijos studentų darbų.

Daug orkestro muzikantų dirba orkestre nuo pat jo susikūrimo, nuo savo studijų pradžios: čia jie užaugo ir niekur nenori eiti.  Maestro skatina jaunimą tobulėti. Orkestre yra tokių, kurie tik pradeda mokytis  antrame bakalauro studijų kurse. Buvimas arti jaunų žmonių įpareigoja suprasti juos, stengtis dėl jų, čia tikrai tinka banali, bet taikli frazė: „juk jaunimas – mūsų visų ateitis“. 

„Jaunimo informacijos centro naujojo sezono renginys – tobula proga priartėti prie jaunimo ir papasakoti jiems savo istoriją iš arti, užmegzti labai paprastą, žmogišką kontaktą. Mes labai džiaugsimės, jei šio susitikimo dėka kažkam galvoje gims mintis pradėti mokytis groti muzikos instrumentu  ar plėsti savo akiratį ir apsilankyti rimtosios muzikos koncertuose, gal kažką dvejojantį net įtikinsime rinktis atlikėjo kelią!“ – aiškino orkestro direktorės pavaduotoja Dana Podriabinkina-Kalytienė.

Rugsėjo mėnuo – naujos veiklos pradžia, tai pasakytina ir apie Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinį orkestrą. Šis etapas orkestrui kupinas iššūkių, bet kartu ir daug žadantis, džiaugsmingas, nes jis  išgyvena reorganizacijos laikus: orkestro administracijoje nuo kovo mėnesio dirba nauja entuziastinga direktorė Milda Goštautaitė. 

Džiugu ir tai, kad vis daugiau orkestro koncertų diriguoja jaunasis maestro Modestas Barkauskas. „Planuojame, kad ateityje Modestas perims didžiąją dalį dirigento funkcijų, kad maestro Donatas Katkus turėtų laiko ir erdvės savo idėjų įgyvendinimui“, - atskleidė orkestro direktorė.  Šį rugsėjį maestro sukanka 75-eri – tai taip pat nemaža šventė orkestrui, todėl visi muzikantai gyvena orkestro atsinaujinimo viltimi.

Kalbant apie artėjančius orkestro renginius, pirmasis koncertas vyks rugsėjo 8-ąją. Jame  trys orkestro violončelininkai pasirodys solo su orkestru, atliks teatrališką programą „Violončelių kaukės“. Kolektyvas didžiuojasi šia programa, nes muzika lengva, kartu labai įtraukianti, prasminga, - kam gi gali nepatikti italų muzikos mago Antonio Vivaldi kūriniai?

Rugsėjo 24 d. vyks bendras Šv. Kristoforo kamerinio orkestro, Lietuvos žydų bendruomenės, Lietuvos žydų religinės bendruomenės ir Geros valios fondo projektas. Drauge su Rafailu Karpiu jie dovanos Vilniui nemokamą koncertą Vilniaus sinagogoje, kuris bus skirtas tragiškos žydų genocido, Vilniaus geto likvidavimo dienos minėjimui.

Vienas džiaugsmingesnių projektų, kuriam orkestras uoliai ruošiamės jau dabar, – lapkričio mėn. vyksiantys koncertai su grupe „Colours of Bubbles“. Tai puikus rimtosios ir pramoginės muzikos sintezės pavyzdys. Atlikėjai tikisi, kad projektas susilauks ne tik susidomėjimo, bet ir labai teigiamų įvertinimų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.