Ciklas „Budos Vilniuje“ kviečia nerti į budizmo slėpinius

Kultūros renginių ciklas „Budos Vilniuje“ kviečia susipažinti su budizmo kultūriniu paveldu ir Tibeto budizmo mokymų pagrindais.

Budistinių thankų ir statulų paroda „Budos Sodų g.“ pristatys 30 eksponatų.
Budistinių thankų ir statulų paroda „Budos Sodų g.“ pristatys 30 eksponatų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2017, 10:19 AM

Atgyjančioje sostinės Sodų gatvėje jau keletą metų lankytojus traukia įvairūs kultūros centrai – nuo baro „Dėvėti“ iki tarpdisciplininio meno kūrėjų galerijos „Sodų 4“.

Čia įsikūrė ir Vilniaus Deimantinio kelio budizmo centras (Sodų g. 4-2), kuriame lapkričio 6–12 d. vyks budistinių thankų ir statulų paroda „Budos Sodų g.“, bus rengiami turai po parodą su gidais, lankytojai galės išbandyti budistinę meditaciją.

Paroda pristatys 30 eksponatų – statulėlių ir tapybos darbų thankų rinkinį. Thanka – tai sudėtingas objektas, kurį sudaro tapytas ar siuvinėtas piešinys, tekstilės rėmas bei vienas iš papildomų elementų: šilkinis uždangalas, odiniai kampai ar mediniai kraštai. Thankos tapomos guašu, tempera bei akrilu ant šilko ar medvilnės.

Senojoje Tibeto budizmo skulptūroje ir dailėje vaizduojami įvairūs tradicinio budizmo simboliai, tokie kaip Jidamai – Budos aspektai, istoriniai meistrai ir mokytojai.

Filosofiniu požiūriu šie objektai yra tam tikros meistro nuorodos mokiniui, kokia turėtų būti jo laikysena, apranga, gestai. Tai ypatingi, gausios simbolikos darbai, suteikiantys daug erdvės studijoms ir atradimams.

Su gidu parodą bus galima apžiūrėti kasdien 14, 16 ir 18 val., o vakarais vyks įvadinės paskaitos apie budizmą ir budistinę meditaciją. Renginiai nemokami.

Ciklas „Budos Vilniuje“ lapkričio 4, 5 d. kvies ir į budistinių filmų peržiūras kino teatre „Pasaka“, po kurių kino gurmanai ir besidomintieji budizmu galės išsamiau aptarti filmus ir dalyvauti klausimų bei atsakymų sesijoje.

Filmas „Hana: neapsakoma budizmo kelionė“ seks Hanos Nydahl ir jos vyro Ole pėdsakais į hedonistinį Katmandu, kur 1968 m. juodu tapo pirmaisiais Jo Šventenybės XVI Karmapos, pirmojo sąmoningai atgimstančio Tibeto lamos, mokiniais vakariečiais.

Tai įkvepianti Hanos ir Ole meilės istorija, kartu – didingos moters portretas audringo, besikeičiančio pasaulio fone. Jis atskleis, kad ne visa, kas iš Tibeto, yra šventa.

Antrasis filmas – „Senovės Tibeto beieškant“ – tai operatoriaus Thomo Schmidto ir tibetologės Marios Przyjemskos pasakojimas apie kelionę po Rytų Tibetą. Vietos miesteliuose, kaimeliuose bei kalnų olose jie ieškojo garsiųjų jogų, perpratusių tikrąją visų reiškinių prigimtį.

Dokumentinės juostos kūrėjams pavyko pasiekti vietas, dabar neprieinamas nei turistams, nei žurnalistams. Filme gausu nuostabių Himalajų vaizdų, vienuolynų, užfiksuotos jogų meditacijos vietos, ypatingos meditacijos praktikos. 

„Budos Vilniuje“ programa

Lapkričio 4 d. 16 val.

Kino teatras „Pasaka“, Šv.Ignoto g. 4/3.

Filmas „Hana: neapsakoma budizmo kelionė“ („Hannah: Buddhism’s Untold Journey“):

Žanras: biografinis, dokumentika, trukmė: 90 min. 2014 m.

Originalo kalba: anglų, subtitrai: lietuvių k.

Rež. M.Gyorgy-Kessler, A.Penny.

Lapkričio 5 d. 16.15 val.

Filmas „Senovės Tibeto beieškant“ („Looking for Ancient Tibet“).

Žanras: dokumentika, trukmė: 76 min. 2007 m.

Originalo kalba: anglų, subtitrai: lietuvių k.

Rež: Th.Schmidtas.

Lapkričio 6–12 d.

Vilniaus Deimantinio kelio budizmo centras, Sodų g. 4-2.

Budistinių thankų ir statulų paroda „Budos Sodų g.“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.