Muzikų sąjunga sunerimo dėl Seimo nario Vytauto Juozapaičio apkaltos

Lietuvos muzikų sąjunga pranešimu „Dėl teisės kurti ir žinoti“ kreipėsi į šalies Prezidentę Dalią Grybauskaitę, Seimo Pirmininką Viktorą Pranckietį, Ministrą Pirmininką Saulių Skvernelį.

Seimo nariui V.Juozapaičiui gresia apkalta dėl koncertinės veiklos.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo nariui V.Juozapaičiui gresia apkalta dėl koncertinės veiklos.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-11-16 12:01

„Esame nustebę ir sunerimę, kad Lietuvos Respublikos Seime keliant klausimą dėl apkaltos Seimo nariui prof. Vytautui Juozapaičiui, jo meninė veikla nėra vertinama kaip kūryba. Pasak Seimo narės Agnės Širinskienės, muzikos atlikėjo veikla lygi ūkinei komercinei veiklai.

Tokia Seimo narių pozicija kvestionuoja muzikų kūrybą, todėl privalome apginti visų muzikų, tarp jų ir Seimo narių, teisę į meninę kūrybą, kurią užtikrina ir Lietuvos Respublikos Konstitucija – dar 2011 metais Konstitucinis Teismas išaiškino Seimo nario teisę užsiimti kūrybine veikla ir šios veiklos sampratą“, – sakoma kreipimesi.

2003 m. V. Juozapaitis už meninę veiklą pelnė Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją, 2005 m. įstatymų nustatyta tvarka jam buvo suteiktas Meno kūrėjo statusas, 2010 m. – profesoriaus pedagoginis vardas.

Ne mažiau stebina pastarųjų mėnesių Kultūros ministerijos sprendimai.

„Mums, muzikams, labai svarbi Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro institucija. Paradoksalu, bet prieš 100 metų jaunos, valstybingumą ką tik atgavusios Lietuvos vyriausybė Valstybės operą suprato kaip nacionalinės kultūros, valstybingumo simbolį: savam teatrui būtini savi atlikėjai, režisieriai, dailininkai, sava vokalo mokykla.

Apie tokį stiprų, daugybę meno procesų koordinuojantį nacionalinį operos teatrą svajojame ne vieną dešimtmetį, todėl atidžiai stebėjome konkursą į Nacionalinio operos ir baleto teatro vadovo pareigas.

Tačiau Kultūros ministerija, užuot diskutavusi su visuomene, specialistais, įsiklausiusi į visų nuomones ir lūkesčius, pasirinko sektantišką sprendimą, įslaptino vieša turėjusią būti procedūrą. Pagrįstai kyla klausimas: ar visiškas slaptumas gali užtikrinti absoliutų skaidrumą?“, – klausia muzikai.

„Teatras, konservatorija, meno mokykla ne taip sau jos sukurtos, ne prabangai: jos sukurtos tautai auklėti, pirmučiausia gi tiems, kurie siekia jai vadovauti“, – kalbėjo Prezidentas Antanas Smetona 1934 metų balandžio 19 dieną Valstybės teatre.

Telieka šiuos žodžius išgirsti ir suprasti.

Kreipimąsi pasirašė Lietuvos muzikų sąjungos tarybos nariai: dirigentas prof. Juozas Domarkas, Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro vyr. dirigentas Modestas Pitrėnas, prof. Petras Vyšniauskas, akordeonininkas prof. Eduardas Gabnys, prof. habil. dr. LMTA Senato pirmininkas Leonidas Melnikas, birbynininkas, dirigentas, Kauno universiteto Menų fakulteto liaudies muzikos k. docentas Vytautas Alenskas, Lietuvos kariuomenės orkestro kapelmeisteris majoras Egidijus Ališauskas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Liaudies instrumentų katedros vedėja lekt. kanklininkė Aistė Bružaitė, smuikininkas prof. Petras Kunca, pianistė doc. Inga Maknavičienė, Lietuvos muzikų sąjungos prezidentė, kompozitorė ir muzikos kritikė doc. Audronė Žigaitytė-Nekrošienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.