Šviesos festivalis diktuoja madas

Praėjusią žiemą kauniečiai žavėjosi gausiai apšviesta Kauno pilimi. Netrukus ji atskleis dar vieną nematytą savo veidą. Tuo pasirūpins šviesos specialistai, iš tamsos išplėšiantys vertingus Kauno statinius.

Apšviečiant Šv.arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčią šiais metais panaudota dar daugiau įrangos ir efektų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Apšviečiant Šv.arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčią šiais metais panaudota dar daugiau įrangos ir efektų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pernai per šviesų festivalį buvo įspūdingai apšviestas Kauno centrinis paštas.
Pernai per šviesų festivalį buvo įspūdingai apšviestas Kauno centrinis paštas.
Daugiau nuotraukų (2)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

2017-11-18 15:43

Kaune antrą rudenį iš eilės rengiamas šviesų festivalis. Jo metu paeiliui apšviečiami įvairūs įspūdingi istoriniai pastatai.

Festivalio rengėjai sakė, kad kauniečiai ne tik grožisi spalvingai nušvintančiais statiniais. Gyventojai patys siūlo, kokius dar architektūros perlus vertėtų apšviesti.

Verslininkai, stebėdami, kaip šviesų žaismas džiugina ir vilioja miestiečius, vis dažniau nori, kad šventiniu laikotarpiu žiemą būtų apšviesti ir biurų pastatai.

Lietus šventės nesugadino

Praėjusį savaitgalį kauniečiai grožėjosi įspūdingai apšviesta Šv.arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčia. Besikeičiančios spalvos ir ornamentai iš tamsos išplėšdavo architektūrines soboro subtilybes.

Skambant švelniai muzikai žmonės traukė pažiūrėti šviesos žaismo. Nors lijo, norinčių pamatyti iš visų pusių apšviestą bažnyčią nestigo.

Tiesa, vienu metu šviesos nustojo keistis, apšviesta liko tik bažnyčios dalis. Lietus buvo pakenkęs aparatūrai, tačiau techninius nesklandumus netrukus pavyko pašalinti.

Žino pastatų istorijas

Šiais metais šviesų festivalis pirmą kartą įvairiomis spalvomis apšvies Kauno pilį bei Rotušės aikštėje esančią Šv.Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčią. Pernai pilį buvo apšvietę patys jos šeimininkai.

Tradiciškai bus apšviestas ir Kauno valstybinis muzikinis teatras. Prie visų šių pastatų skambės foninė muzika.

Vienas festivalio rengėjų Dainius Bernatavičius pasakojo, kad šį kartą pasirinko tuos objektus, kurie Kauno centre ir senamiestyje yra vieni įspūdingiausių.

„Mūsų komandos nariai yra kauniečiai, todėl puikiai žinome pastatus, kurie ir savo istorija, ir architektūra yra ypač vertingi. Šį kartą keturis tokius ir pasirinkome.

Įdomiai apšvietus jie pasikeičia. Šviesų ir šešėlių žaismas sukuria paslaptį, priverčia į pastatus pažvelgti naujai. Toks darbas patinka ir kauniečiams, ir mums patiems“, – sakė D.Bernatavičius.

Apšviesti pilį – iššūkis

Kauno valstybinis muzikinis teatras bus apšviestas ne pirmą kartą. Tačiau šiais metais bus panaudota dar daugiau įrangos ir efektų.

„Didžiausias iššūkis laukia apšviečiant Kauno pilį. Jos sienos ne baltos ar šviesios, kaip kitų objektų. Todėl teko gerokai pasukti galvą, kaip raudonų plytų pastatą apšviesti, kad būtų matyti įvairios spalvos“, – sakė D.Bernatavičius.

Jėzuitų bažnyčia bus apšviesta tik iš vienos – Rotušės aikštės pusės.

Kauno pilis šviesomis mirgės iš įvairių pusių, todėl einant aplink ją vaizdas turėtų būti ypač įspūdingas.

Susidomėjo pasiūlymais

D.Bernatavičius pasakojo, kad rengti šviesų festivalį rudenį ir žiemą yra sudėtinga.

„Aparatūra drėgmei ir šalčiui yra atspari, tačiau ypač pavojingos staigios oro permainos, taip pat stiprus lietus.

Jis trumpam buvo pakenkęs ir praėjusį savaitgalį apšviečiant Įgulos bažnyčią“, – sakė festivalio organizatorius.

Pasak D.Bernatavičiaus, kauniečiai ne tik grožisi apšviestais pastatais.

„Žmonės siūlo, kokius dar statinius galima apšviesti. Vienas įdomiausių pasiūlymų – kad nušvistų Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakultetas. Šis tarpukariu statytas įspūdingas pastatas yra puikioje vietoje – Gimnazijos gatvėje ant kalno, todėl būtų matomas iš toli“, – sakė festivalio organizatorius.

Pasak D.Bernatavičiaus, šviesų festivalis vis daugiau verslininkų užkrečia nauja mada.

„Pamatę, kaip atrodo meniškai apšviesti pastatai, verslininkai nori, kad šventiniu periodu ir jų biurai ar kitų patalpų fasadai taip pat būtų įdomiau apšviesti“, – kalbėjo apšvietimo specialistas.

Renginiai prasidėjo dar rugsėjo mėnesį

Pernai per Kauno šviesų festivalį buvo apšviesti Kauno moderniosios architektūros pastatai – „Pieno centras“ ir Kauno centrinis paštas.

Šiais metais festivalis prasidėjo dar rugsėjo mėnesį. Tada buvo apšviestas S.Daukanto pėsčiųjų tiltas į Nemuno salą.

Vis dėlto daugiau žmonių šviesas pamato, kai temti ima anksčiau, todėl pagrindiniai festivalio renginiai rengiami lapkritį ir gruodį.

Lapkričio 17–19 d. bus apšviesta Kauno pilis. Lapkričio 24, 25 d. – Šv.Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčia.

Kauno valstybinis muzikinis teatras nušvis nuo gruodžio 1 iki sausio 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.