M.K.Čiurlionio kūrinius Vienoje skambina azerbaidžianiečiai

Vienoje prasideda antrasis tarptautinis jaunųjų pianistų ir kamerinių ansamblių konkursas „Edelweiss“ skirtas nepriklausomos Lietuvos šimtmečiui paminėti. Jo vakarinėje programoje bus pristatytas unikalus tarptautinis projektas – „Mes niekada nebuvome vieni“.

Konkurso komisija.
Konkurso komisija.
Fortepijonų galerija.
Fortepijonų galerija.
Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universiteto lektorė V.Kopjova.
Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universiteto lektorė V.Kopjova.
Salė, kurioje vyksta konkursas.
Salė, kurioje vyksta konkursas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-12-01 15:56, atnaujinta 2017-12-01 15:57

Šiais metais konkursas „Edelweiss“ dedikuotas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečiui paminėti. Ta proga konkurso dalyviai – jaunieji pianistai ir kameriniai ansambliai – konkursinėje programoje kviečiami atlikti lietuvių kompozitorių kūrinius bei įsteigta speciali nominacija. Dalyviai iš Azerbaidžiano mielai priėmė iššūkį ir konkursinėje programoje pasirinko groti M. K. Čiurlionio preliudus. Daug lietuviškų kūrinių gros M. K. Čiurlionio menų mokyklos pianistai, kurių mokykla į Vieną delegavo net 7.

Anchor„Mes pasirinkome M. K. Čiurlionio preliudus, kurie viena vertus išsiskiria savo paprastumu, gražiomis harmonijos, originaliais akcentais, kita vertus, tai garsai einantys tiesiai iš sielos gelmių, sielvartas, drama, tačiau su šviesia mažorine pabaiga. Mums azerbaidžianiečiams būdingas rytietiškas emocionalumas, aistringumas, nepaisant to, pasistengėme visas mūsų emocijas išlaikyti klasikinės preliudijos rėmuose“, – apie savo pasirinkimą pasakojo šešiolikmetė konkurso dalyvė iš Baku Elmira Museyibzada.

Pirmąją konkurso dieną vainikuos ypatingas projektas – „Mes niekada nebuvome vieni“. Renginio metu skambės lietuvių kompozitorių kūriniai nuo M. K. Čiurlionio iki jaunosios kartos kompozitorės J. Janulytės, o siekiant sustiprinti įspūdį, bus projektuojamos specialiai šiai temai parinktos ukrainiečių fotomenininko Sergėjaus Malikovo fotografijos.

„Vienoje lietuviška muzika skamba ne taip jau dažnai. Norėjosi publikai pristatyti visą lietuviškos profesionaliosios muzikos šimtmetį, bet kartu nepadaryti koncerto pernelyg ilgo ir varginančio. Tai tarsi muzikinė „degustacija“. Į programą įtraukėme įvairios stilistikos kūrinius skirtingoms instrumentų sudėtims“, – projekto idėją pristato jo meno vadovė, pianistė, Vienos muzikos ir vaizduojamųjų menų universiteto lektorė Veronika Kopjova, pati koncerte atliksianti ne vieną kūrinį.

Prie projekto prisijungė, šiuo metu Vienoje gyvenantis, autentiško lietuvių liaudies instrumento – birbynės – virtuozas Irmantas Andriūnas. Projekte taip pat dalyvaus sopranas Indrė Pelakauskaitė ir pianistė Eglė Kirkaitė.

„Labai norėjosi, kad lietuviškos muzikos „paragautų“ muzikantai iš kitų šalių. Mums pasisekė, kad koncerte sutiko dalyvauti puiki altistė, pasaulyje žinomos muzikų šeimos atžala Nora Romanoff-Schwarzberg“, – sako V. Kopjova. Taip pat koncerte gros dvi talentingos tarptautinių prizų savininkės jaunos smuikininkės – Djanay Tulenova iš Kazachstano iš Joanna Ruseva iš Bulgarijos bei pianistė iš Ukrainos Anastasia Kuznetsova.

Šiais metais į konkursą atvyko daugiau nei 60 vaikų ir jaunimo iš 8 šalių: Lietuvos, Austrijos, Vokietijos, Ukrainos, Maltos, Turkijos, Azerbaidžiano ir Rusijos. Konkursas truks dvi dienas (lapkričio 30 d. – gruodžio 1 d.), konkursinę programą vertina tarptautinė 6 narių žiuri komisija.

Žiuri darbui vadovaus Baku Muzikos akademijos docentas ir Antalijos valstybinės konservatorijos lektorius, pianistas Samir Mirzoev, komisijoje taip pat dirbs Kijevo R. Glier Muzikos instituto rektoriaus pavaduotoja prof. Anna Smechova, pianistės V. Kopjova ir Eglė Kirkaitė, fortepijono mokytoja-ekspertė Rasa Derbutienė, birbynininkas Irmantas Andriūnas.

Konkursą organizuoja Austrijos lietuvių bendruomenė ir Kauno krašto fortepijono mokytojų draugija. Prie projekto įgyvendinimo prisidėjo Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokykla. Daugiau informacijos apie konkursą: klavierwett.jimdo.com.

Projekto  „Mes niekada nebuvome vieni“ programa:

Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911).
Preliudija h-Moll, VL 182a
Preliudija d-moll, VL 239
Anastasia Kouznetsova – fortepijonas (Ukraina)

Preliudija Pater Noster, VL 260
Preliudija b-Moll, VL 169
Eglė Kirkaitė – fortepijonas (Lietuva)
 
Balys Dvarionas (1904-1972)
„Žvaigždutė“ sopranui ir fortepijonui
Indrė Pelakauskaitė – sopranas (Lietuva)
Veronika Kopjova – fortepijonas (Lietuva)

Eduardas Balsys (1919-1984)
Andante cantabile birbynei ir fortepijonui
Irmantas Andriūnas – birbynė (Lietuva)
Veronika Kopjova – fortepijonas (Lietuva)

Feliksas Bajoras (*1934)
Iš „Sakmių siuitos“:
„Žemė prašė“

„Eina boba grybavus“
Indrė Pelakauskaitė – sopranas (Lietuva)
Veronika Kopjova – fortepijonas (Lietuva)


Julius Juzeliūnas
Iš sonatos smuikui ir fortepijonui:
2. Improvizacija
3. Finalas
Joanna Ruseva – smuikas (Bulgarija)
Veronika Kopjova – fortepijonas (Lietuva)

Justė Janulytė
„Pakalbėkime apie šešėlius“ smuikui, birbynei ir fortepijonui
Djanay Tulenova – smuikas (Kazachstanas)
Irmantas Andriūnas – birbynė (Lietuva)
Veronika Kopjova – fortepijonas (Lietuva)

Vytautas Germanavičius
„Trupantys žodžiai“ birbynei, altui ir fortepijonui
Irmantas Andriūnas – birbynė (Lietuva)
Nora Romanoff-Schwarzberg – altas (Austrija)
Veronika Kopjova – fortepijonas (Lietuva)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.