Prancūzija skelbia Markizo de Sado „120 Sodomos dienų“ nacionaline vertybe

Prancūzijos vyriausybė pirmadienį ėmėsi iniciatyvos, kad markizo Donatieno Alphonse'o Francois de Sade' o, žinomo kaip Markizas de Sade'as, kūrinio „120 Sodomos dienų“ rankraštis būtų paskelbtas nacionaline vertybe. 

Markizo de Sade'o kūrinio „120 Sodomos dienų“ rankraštis. <br> Reuters nuotr.
Markizo de Sade'o kūrinio „120 Sodomos dienų“ rankraštis. <br> Reuters nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2017, 10:06 PM

Šių veiksmų imtasi netrukus po to, kai buvo paskelbta apie būsimą rankraščio pardavimą Paryžiaus aukcione. 

Pareigūnai nurodė uždrausti parduoti šį XVIII amžiaus erotikos šedevrą ir Andre Bretono „Siurrealizmo manifestą“ (Manifeste du surréalisme), taip pat uždrausti eksportuoti šiuos rankraščius iš šalies, pranešė aukciono namai „Aguttes“ naujienų agentūrai AFP. 

Šie rankraščiai turėjo būti parduoti kartu su kitais istoriniais dokumentais, priklausančiais Prancūzijos investicijų kompanijai „Aristophil“. Ši kompanija buvo skandalingai uždaryta prieš dvejus metus, o jos investuotojai neteko maždaug 1 mlrd. JAV dolerių. 

Už „120 Sodomos dienų“ rankraštį buvo tikimasi gauti iki 6 mln. eurų, o labai didelę įtaką turėjęs A. Bretono manifestas apie modernųjį meną turėjo būti parduotas už maždaug 4 mln. eurų. 

Markizas de Sade‘as  savo prieštaringai vertinamame darbe rašo apie keturis palaidūnus, ieškančius didžiausio lytinio pasitenkinimo formos. Rankraštis buvo parašytas ant pergamento popieriaus, kuriuos jam pavyko slapta įsinešti į savo kamerą Bastilijoje. 

Prancūzų revoliucijos pradžioje 1789 metų liepos 14 dieną per garsiojo Prancūzijos kalėjimo šturmą amoralumu garsėjęs aristokratas buvo išlaisvintas, tačiau sumaištyje negalėjo kartu pasiimti savo rankraščio. 

Vėliau Markizas de Sade‘as  manė, kad jį pasisavino plėšikautojai, ir liejo dėl rankraščio „kruvinas ašaras“, tačiau po kelių dešimtmečių nebaigtas darbas atsirado. 

Romanas pirmąkart buvo išleistas Vokietijoje 1904 metais, kai rankraštį įsigijo vienas vokiečių psichiatras. Iki praėjusio amžiaus šešto dešimtmečio ši knyga Britanijoje buvo uždrausta. 

Pasak aukciono organizatoriaus Claude'o Agutteso, atsakingo už didžiulės „Aristophil“ rankraščių kolekcijos 300 atskirų pardavimų, Prancūzijos kultūros ministerija pažadėjo įsigyti Markizo de Sade‘o  ir A. Bretono darbus „tarptautinės rinkos kainomis“. 

Prancūzijos teismai yra konfiskavę 130 tūkst. istorinių dokumentų, kuriuos kompanija „Aristophil“ buvo įsigijusi savo investuotojams 2015 metais. Kompanija buvo apkaltinta vykdžius didžiulę „piramidės schemą“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.