Gidai išbando savo sukurtus maršrutus – rengia nemokamas ekskursijas

Jau trečius metus gyvuojanti  dviejų entuziastų sutuoktinių Viktorijos ir Alberto Kazlauskų įstaiga „Gatvės gyvos“ spėjo užsitarnauti gerą vardą tarp žmonių, kurie trokšta sužinoti, pažinti, pamatyti.

Viktorija Bružaitė-Kazlauskienė įsitikinusi, kad vaikams reikia diegti mūsų istoriją ir kultūrą.  
Viktorija Bružaitė-Kazlauskienė įsitikinusi, kad vaikams reikia diegti mūsų istoriją ir kultūrą.  
Ekskursijose vaikai susipažįsta su miesto istorija. 
Ekskursijose vaikai susipažįsta su miesto istorija. 
"Tyrinėjame" teatro mūzas.  
"Tyrinėjame" teatro mūzas.  
Daugiau nuotraukų (3)

Irena Venclovaitė

2018-02-13 07:17, atnaujinta 2018-02-13 09:44

Jų įstaigos „vizitinė kortelė“ – ekskursijos po miegamuosius, pramoninius, labiausiai nuo centro nutolusius miesto rajonus: Naujininkus, Lazdynus, Žirmūnus, Panerius. Kelionių po miesto periferiją sumanytojai ir entuziastai tikina, kad Vilnių būtina pažinti ne tik per senamiesčio prizmę.

Pernai „Gatvės gyvos“ išleido turistinį vadovą „Vilniaus gatvės gyvos: gidas po miesto periferiją“, kurią parašė profesionalus gidas Albertas Kazlauskas. Knygoje – net 11 išsamių maršrutų po nepelnytai užmirštas miesto vietas.

Įstaigos direktorė – psichologė

Užsiregistravus „Gatvės gyvos“ feisbuko paskyroje, greit sulauksite kvietimo išbandyti vieną ar kitą nemokamą ekskursiją. Pasak įstaigos direktorės Viktorijos Bružaitės – Kazlauskienės, jiedu su vyru labai myli savo darbą, ir jo vaisiais norisi pasidalinti su kuo daugiau žmonių.

 „Kiek leidžia mūsų galimybės, tiek darome nemokamas ekskursijas. „Gatvės gyvos“ ekskursijos suaugusiems po įvairius Vilniaus rajonus visada nemokamos. Šeimoms ir vaikams taip pat neretai siūlome nemokamai ar už nedidelę kainą pažinti Senamiestį, jauni gidai dažnai sutinka nemokamai vesti ekskursijas, norėdami išbandyti savo sukurtus maršrutus“, – pasakojo Viktorija Bružaitė – Kazlauskienė.

Beje, įstaigos direktorė – psichologė, vaikystėje svajojusi tapti aktore.  

Veiklos vaikams

Pastebėję, kad į ekskursijas nemažai žmonių atsiveda savo atžalas, netradicinių ekskursijų entuziastai pradėjo organizuoti ekskursijas ir specialiai vaikams. Nors patys dar neturi vaikų, sako, kad veiklos vaikams gimė iš didelės meilės mažiesiems piliečiams, kuriuos irgi norisi supažindinti su gražiausio pasaulyje miesto Vilniaus ir geriausios pasaulio šalies Lietuvos istorija.

Visai neseniai „Gatvės gyvos“ kvietė į dvi nemokamas ekskursijas vaikams „Šimtmečio pėdsakais“ ir „Didieji Lietuvos kūrėjai“. Ekskursijos pritaikytos būtent vaikų poreikiams, jos metu vaikai ne tik susipažįsta su istorinėmis Vilniaus vietomis ar asmenybėmis, bet ir sprendžia įvairias užduotėles, dainuoja dainas ir dar aktyviausieji apdovanojami saldžiais prizais.

Kur praleisti atostogas?

Prieš dvejus metus, minėdami pirmąsias „Gatvės gyvos“ metines, Kazlauskai sumanė vaikams pasiūlyti ne tik ekskursijas, bet ir organizuoti temines stovyklas vaikams.

Savaitės trukmės stovyklose, kurias organizuoja kartu su keliais kitais bendraminčiais, vystoma vis kita tema, visos stovyklos būna skirtingos, tačiau jas visas vienija kultūrinės – istorinės temos.

„Mūsų tikslas – kad Lietuvos istorija ir kultūra susidomėtų kuo daugiau vaikų. Siekiame atrasti įtraukiančių būdų tai padaryti“, – pasakojo pašnekovė.

Pirmoji bendraminčių suorganizuota stovykla buvo „Senosios Lietuvos paslaptys“ , apie amatus, menus ir kūrybą buvo pasakojama stovykloje „Prakalbink kūrybišką vilnietį“, „Etnodėlionėje“  – apie etnokultūrą, „Vilniaus tautų žemėlapis“ pasakojo apie skirtingas Vilniuje gyvenančias tautas, buvo lankomasi tautinių mažumų bendruomenėse, susipažįstama su tautų tradicijomis, kulinarija, amatais ir žymiais žmonėmis.

Rudenį buvo stovykla „Vilnius prieš šimtą metų“, kur buvo pasakojama, kaip pasikeitė Vilnius per šimtą metų, kokios istorinės asmenybės pastarąjį šimtmetį gyveno Vilniuje, kokie technikos išradimai buvo įdiegti. 

„Kiekvieną kartą galvojame ir kuriame visiškai naują stovyklos programą, – pasakojo Viktorija. – „Nebūna pas mus taip, kad sugalvotume kokią vieną temą ir ją kultivuotume, mes kaskart laužom galvas, kuo vaikus nustebinti. Juolab kad turime keletą vaikų, kurie nuo pat stovyklų organizavimo pradžios lanko vis naują stovyklą kiekvieną sezoną“. 

Kuo įdomus teatras ir kinas?

Šią žiemą per moksleivių atostogas „Gatvės gyvos“ kviečia į stovyklą „Kelionė į teatro ir kino planetą“. Stovyklos idėją pasiūlė vienas kinu ir teatru besidomintis stovyklos vadovas, kuris ir pasiūlė stovyklos programos gaires.

Tai nebus tradicinė teatrinė stovykla, kur vaikai savaitę mokytųsi vaidinti katinėlį ir gaidelį. „Bus skirta laiko ir vaidybos praktikai, žaisime, bandysime kurti vaidmenis, bet iš esmės mūsų tikslas yra pažinti teatro ir kino pasaulį“, – pasakojo direktorė, vaikystėje daug laiko praleidusi Telšių Žemaitės teatro užkulisuose. 

Stovykloje bus supažindinama su skirtingais teatro žanrais – vaikai keliaus į dramos, operos, lėlių teatrus, sužinos, kas yra teatro mūzos, prieš kiek tūkstančių metų atsirado drama, kuo ypatinga opera, o stovyklos pabaigoje susipažins ir su paslaptingu kino pasauliu: keliaus į kino teatrą ir patys pabandys kurti trumpus filmukus.

Beje, vaikai bus mokomi netgi teatro etiketo ir sužinos, iš ko verdamas legendinis karštas šokoladas Operos ir baleto teatro bufete.  

Šiuo metu dvi 25 vaikų grupės, kurioje dirbs po du vadovus, jau beveik suformuotos. Įdomiausia yra tai, kad „Gatvės gyvos“ neperka reklamos nei spaudoje, nei internete, visi sužino apie juos iš lūpų į lūpas.

„Mes per mažai uždirbame, todėl neįperkame reklamos“ – aiškino V.Bružaitė–Kazlauskienė. Anot jos, laimėti tėvų pasitikėjimą  nebuvo lengva. Juolab kad stovyklos beveik dvigubai pigesnės negu vaikams siūlomos robotikos ar panašios stovyklos – pavyzdžiui, teatro ir kino stovykla savaitei su maitinimu tėveliams atsieina 95 eurus.

Priešinasi Disnėy'aus kultūrai

Pašnekovė pasakojo, jog jai labai nepatinka, kad vaikams vos ne per jėgą brukama Disnėy'aus kultūra, jie kalbasi frazėmis iš populiarių filmukų. Diplomuota psichologė įsitikinusi, kad nusitaikymas tik į technologijas, akcentuojant kultūrą ir istoriją tik kaip nereikšmingus dalykus, nieko gero vaikams neduoda.

„Pašalinių dirgiklių, tokių kaip kompiuteriai, telefonai ir televizoriai, reikia kuo mažiau“, – įsitikinusi Viktorija. -Juk mes turime tokią turtingą istoriją ir kultūrą, kurią  galime pateikti vaikams, juos sudominti.

Dėl to ir norisi tai daryti. Manau, kad žmogaus asmenybei labai svarbu, ką gauna vaikystėje, kokioje aplinkoje užauga. Kai aš buvau maža, nebuvo jokių specialių veiklų vaikams. Dabar jų yra siūloma labai daug“. 

Viktorijos nuomone, žmogui socialiniai dalykai yra žymiai svarbesni nei technologijos. Ir erudicija, kurią įgyji žinodamas savo kultūrą, istoriją, tiesiog plėsdamas savo akiratį, yra neįkainojama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.