Dueto fotonuotykiui sostinėje surasta neįprasta erdvė

Fotografai keliautojai Ramūnas Danisevičius ir Saulius Žiūra savo istorinę parodą „1000 fotomylių“ perkėlė į Vilniaus Televizijos bokšto požeminę galeriją.

Kelionės tikslas pasiektas: R.Danisevičius (dešinėje) ir S.Žiūra Eiffelio papėdėje.<br>Ingos Dingos nuotr.
Kelionės tikslas pasiektas: R.Danisevičius (dešinėje) ir S.Žiūra Eiffelio papėdėje.<br>Ingos Dingos nuotr.
 Prieš parodą duetas įsiamžino TV bokšto aikštelėje.<br> Ingos Dingos nuotr.
 Prieš parodą duetas įsiamžino TV bokšto aikštelėje.<br> Ingos Dingos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 19, 2018, 8:56 AM, atnaujinta May 19, 2018, 9:07 AM

Lygiai prieš metus per 20 dienų jie dviračiais sukorė 2304 kilometrus nuo Vilniaus iki Paryžiaus. Mat spaudos fotografų klubo nariams S.Žiūrai ir „Lietuvos ryto“ fotokorespondentui R.Danisevičiui šovė į galvą mintis pakartoti prieškario Vilniaus lenkų fotografų Boleslavos ir Edmundo Zdanovskių analogišką kelionę į 1937-ųjų Paryžiaus pasaulinę parodą. Tik šį kartą tikslas buvo ne paroda.

Dueto nuotykį aprašė fotografijos istorikas Stanislovas Žvirgždas.

Paryžiaus trauka

Nuo pat fotografijos atsiradimo Lietuvoje Paryžius – tuometinis pasaulio kultūros ir fotografijos centras – it magnetas traukė Lietuvos fotografus.

Regis, vienas pirmųjų Paryžių 1866 m. aplankė, o vėliau čia parodoje dalyvavo Prancūzijos fotografijos draugijos narys, Vilniaus fotografas Juozapas Čechavičius.

Jo fotografijos buvo eksponuojamos ir 1878 m. Paryžiaus pasaulinėje parodoje. Paryžiuje savo studiją, kurioje vykdavo Paryžiaus fotoklubo susirinkimai, turėjo ir fotoklubo narys, Raudondvario grafas Benediktas Henrikas Tiškevičius.

1900 m. Paryžiaus pasaulinėje parodoje Trokadero rūmuose pavergti lietuviai buvo įrengę savo ekspoziciją, o kunigas Antanas Milukas išleido „Lietuvišką albumą“, už kurį pelnė aukso medalį.

10 aukso medalių

1937-ųjų Paryžiaus pasaulinėje parodoje, Baltijos šalių paviljone, drauge su kitais eksponatais buvo rodomas ir nemažas pluoštas fotografijų, už kurias lietuviai pelnė net dešimt aukso medalių. Tada Paryžiaus parodoje susitiko okupuoto Vilniaus lenkų fotografai ir Kauno fotomėgėjų sąjungos nariai.

Numynę dviračiais į Paryžių Zdanovskiai apžiūrėjo Lenkijos paviljoną ir matė Lietuvos fotografų darbų kolekciją.

Apie tai rašė prieškario Vilniaus lenkų spauda, minėjo ir čia leidžiamas žurnalas „Przegląd Fotograficzny“ („Fotografijos apžvalga“).

Regis, iš Vilniaus Zdanovskiai dviračiais išvažiavo 1937 m. birželio pradžioje, o po mėnesio jau buvo Paryžiuje. Apžiūrėję pasaulinę parodą jie traukiniu parvyko į Vilnių.

Fotografavo ir telefonais

Zdanovskių mėgdžiotojai žygiu paminėjo pirmtakų kelionės dviračiais į Paryžių 80-metį. Vilkėdami marškinėliais su užrašais „Lithuania–Poland–Germany–Belgium–France“ R.Danisevičius ir S.Žiūra pernai birželio 2-ąją Katedros aikštėje sėdo ant dviračių, o po trijų savaičių jau siuntė fotografijas iš Eiffelio bokšto papėdės.

Keliaudami korespondentai daugiausia fotografavo telefonais, rečiau – juostiniais fotoaparatais, „pinhole“. Į Lietuvą sugrįžo lėktuvu.

Kelionės metu ir Paryžiuje užfiksuotus kadrus jie sudėjo į parodą „1000 fotomylių“, kurią šiuo metu galima pamatyti Vilniaus TV bokšto požeminėje galerijoje. Aplankyti ją galima nemokamai kasdien nuo 11 iki 21 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.