Girtas turistas iš Sibiro nakvojo imperatorienės miegamajame ir pavogė eksponatą

Rusijos miesto Sankt Peterburgo Puškino rajono teismas dviem mėnesiams sulaikė Dmitrijų Lapajevą (30 m.), kuris, kaip įtariama, pavogė bronzinę statulėlę iš Sankt Peterburgo priemiestyje Pavlovske esančių rūmų, kuriuose dabar įrengtas muziejus. Eksponatas vertinamas 5 mln. rublių (70 000 eurų).

Sankt Peterburgo priemiesčio Pavlovsko rūmuose dabar įrengtas muziejus.
Sankt Peterburgo priemiesčio Pavlovsko rūmuose dabar įrengtas muziejus.
 Pavlovsko rūmų interjeras.
 Pavlovsko rūmų interjeras.
Imperatorienės Marijos Fiodorovnos kambarys Pavlovsko rūmuose.  
Imperatorienės Marijos Fiodorovnos kambarys Pavlovsko rūmuose.  
 D.Lapajevas Pavlovsko rūmuose surengė naktinę ekskursiją.
 D.Lapajevas Pavlovsko rūmuose surengė naktinę ekskursiją.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 18, 2018, 6:36 PM, atnaujinta Jul 7, 2018, 11:01 AM

Naktį į birželio 16-ąją D.Lapajevas, išdaužęs langą, įlindo į rūmus ir praleido ten kelias valandas. Vienoje salėje jis miegojo, kitoje gėrė alkoholinius gėrimus ir išnešė iš muziejaus statulėlę – prespapjė su paauksuota bronzine liaudies pašauktinio, laikančio rankoje Prancūzijos vėliavą, figūrėle. Ant pagrindo išgraviruota: „Mūšiui prie Polocko 1812 metų spalio 8 dieną amžinai atminti.“

Kaip rašė Fontanka.ru, sibirietis, atvykęs į Sankt Peterburgą iš Sajansko kaip turistas, keturias valandas klaidžiojo po Pavlovsko rūmus, išgėrė, užkando ir pamiegojo imperatorienės Marijos Fiodorovnos miegamajame. Gerai, kad jam patiko tik statulėlė.

Panika kilo apie 9 val. ryto, kai muziejaus darbuotojai atėjo į darbą. Ištikti šoko atvykusiai policijai jie pareiškė, kad pavogtas neįkainojamas eksponatas, tačiau tokia formuluotė protokolui netinka, tad truputį vėliau atsirado įrašas – „orientacinė vertė – 5 mln. rublių“.

Taip jau susiklostė, kad kol muziejaus direkcijos atstovai bendravo su operatyviniais darbuotojais, Admiraliteto rajono policininkai sutiko tą patį Dimą. Dar neišsiblaivęs jis šlaistėsi po Šieno aikštę miesto centre, laikydamas rankoje statulėlę, primenančią mūšį prie Polocko. Į klausimą: „Iš kur gavai?“, atsakė: „Radau griovyje.“ Kadangi griovio netoliese nebuvo matyti, apie pusiaudienį pilietį D.Lapajevą pristatė Puškino rajono teismo tyrėjui.

Jis nepuolė neigti kaltės, juolab kad Pavlovsko muziejaus vaizdo kameros užfiksavo jo veidą. Beje, naktį signalizacija suveikė, bet atvykę privačios saugos tarnybos „Kalibri garant“ apsaugininkai nieko nerado. 

Fontanka.ru  paskambino muziejaus direktorei Verai Dementjevai. Ji vis dar buvo ištikta šoko, bet didvyriškai atsakė: „Patyrėme tokį sukrėtimą, kad neduokdie. Gerai, kad viskas taip baigėsi. Žalos nėra, bet viskas taip paprastai nesibaigs.“

„Vis dėlto pasakojimą reikia baigti pozityviai, – rašė Fontanka.ru. – Kameroje naujieji kaimynai mūsų Dmitrijaus paklaus: „Už ką?“. O jis gali sąžiningai prisipažinti: „Už imperatorienės miegamąjį“.

Beje, vienas populiariausių Peterburgo-Leningrado mitų – sovietinių laikų istorija apie Leningrado srities partijos komiteto pirmojo sekretoriaus Grigorijaus Romanovo dukters vestuves, neva surengtas Ermitaže. Gandonešiai tikino, kad puota baigėsi sudaužytu caro servizu. Pasak Fontanka.ru, dabartinė komedija apie naktinį pasivaikščiojimą po Pavlovsko rūmus drąsiai gali pretenduoti į legendų reitingą.

Parengė Milda Augulytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.