„Ars SummerFest“: klasika net oro uoste

Mokslininkai jau daugiau kaip keletą dešimtmečių intensyviai tyrinėja klasikinės muzikos poveikį žmonėms bei jos naudą.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintarė Kaminskaitė

2018-06-20 14:57

Įvairiais tyrimais įrodyta, kad klasikinė muzika daro teigiamą poveikį mūsų smegenims, atminčiai, vaizduotei, padeda mažinti stresą, įtampą ir net skausmą. Atskiro straipsnio vertas klasikinės muzikos poveikis vaikams: mokslininkai yra nustatę, kad kūdikiai, kurie nėštumo metu nuolat girdėjo klasikinę muziką, vėliau psichiniu, fiziniu ir intelektiniu vystymusi pralenkia kitus vaikus.

Vis dėlto, nors klasikinės muzikos vertė yra akivaizdi, ne visiems žmonėms ją lengva prisijaukinti. Ypač pastaruoju metu, kai žmonės miestuose nuolat gyvena tarp triukšmo ir akustinių šiukšlių: tranki muzika ir foninis triukšmas jus pasitinka vos įlipus į autobusą, užsukus į prekybos centrą, kavinę.

Pirmą kartą atėjus iš tokios aplinkos į klasikinės muzikos koncertą ne vieną sutrikdo tyla ir rimtis koncertinėje salėje. O kur dar krūva nerašytų taisyklių – kaip elgtis koncerto metu, kada dera ploti atlikėjams ir pan. Nieko keista, kad žmogui, pirmą kartą atėjusiam į klasikinės muzikos koncertą, gali būti nejauku pajutus, kad čia galioja kitoks elgesio kodas nei kino teatre ar roko muzikos festivalyje.

Festivalis „Ars SummerFest“ šią vasarą ketina ieškoti kitokio kontakto su klausytojais ir parodyti, kad klasikinė muzika gali paneigti susiformavusius stereotipus – gali būti atvira, prieinama ir suprantama visiems. Koncertų ciklas „Ars City Music“ pakvies nemokamai klausytis klasikinės muzikos koncertų netikėtose Vilniaus vietose.

Festivalio dalyviai pasirodys trijuose koncertų cikluose: „Ars Masters“, „Ars Academy“ ir „Ars City music“. „Masters“ – tai pasaulyje pripažintų atlikėjų pasirodymai, „Academy“ – kylančių žvaigždžių rečitaliai, o „City Music“ koncertai skirti supažindinti vilniečius su klasika netradicinėse erdvėse.

„Ars City Music“ koncertai vyks viso festivalio metu „Vero Cafe“ kavinėse, „Comfort“ viešbutyje, taip pat numatomi koncertai liepos 1 ir 8 d. Vilniaus oro uoste, o didžiausia staigmena vilniečiams turėtų tapti koncertas birželio 30 d. Savičiaus g., per kurį gatvėje pasirodys ryškiausi Lietuvos klasikinės muzikos atlikėjai – Čiurlionio styginių kvartetas, Glebas Pyšniakas, Rokas Zubovas ir Tadas Motiečius.

Festivalio iniciatoriai Glebas Pyšniakas ir Dalia Dėdinskaitė teigia, kad „Ars City Music“ tikslas yra parodyti, kad klasika gali būti jaudinanti, įtraukianti ir patraukli bet kuriam klausytojui. Organizatoriai primena, kad visi šio ciklo koncertai yra nemokami!

Daugiau informacijos apie festivalio renginius galima rasti „Ars SummerFest“ puslapyje www.ars-summerfest.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.