Klaipėdiečiai užsimojo uostamiestį paversti Lietuvos violončelės sostine

„Pažink violončelės anatomiją!“ – toks Klaipėdoje atidarytos tarptautinės violončelės akademijos (KIVA) šūkis. Renginio organizatoriai siekia plėtoti violončelės muzikos tradicijas Lietuvoje, ugdyti jaunųjų atlikėjų profesinį meistriškumą. Devynias dienas nuo ryto iki vakaro įvairios uostamiečio erdvės bus sklidinos nuostabių violončelės garsų.

 Klaipėdos tarptautinę violončelės akademiją atidarė K.Georgian ir jos mokinys M.Bačkus.<br> Organizatorių nuotr.
 Klaipėdos tarptautinę violončelės akademiją atidarė K.Georgian ir jos mokinys M.Bačkus.<br> Organizatorių nuotr.
Akademijos dalyvius ir publiką sveikino Klaipėdos meras V.Grubliauskas.<br> Organizatorių nuotr.
Akademijos dalyvius ir publiką sveikino Klaipėdos meras V.Grubliauskas.<br> Organizatorių nuotr.
 B.Cocset - barokinės violončelės virtuozas.<br> Organizatorių nuotr.
 B.Cocset - barokinės violončelės virtuozas.<br> Organizatorių nuotr.
 K.Uno ir Klaipėdos kamerinis orkestras.<br> Organizatorių nuotr.
 K.Uno ir Klaipėdos kamerinis orkestras.<br> Organizatorių nuotr.
M.Rouisi violončelės garsai sužavėjo publiką.<br> Organizatorių nuotr.
M.Rouisi violončelės garsai sužavėjo publiką.<br> Organizatorių nuotr.
Violončelės akademijos iniciatorius M.Bačkus. <br> Organizatorių nuotr.
Violončelės akademijos iniciatorius M.Bačkus. <br> Organizatorių nuotr.
Klaipėdos tarptautinė violončelės akademija.<br> Organizatorių nuotr.
Klaipėdos tarptautinė violončelės akademija.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jul 3, 2018, 7:13 AM

Griežė mokytoja ir jos mokinys

Klaipėdos koncertų salėje vykusiame KIVA atidarymo koncerte kartu su Mindaugo Bačkaus vadovaujamu Klaipėdos kameriniu orkestru (KKO) pasirodė pripažinti violončelės meistrai Bruno Cocset (Prancūzija), Martti Rousi (Suomija), Karine Georgian (Didžioji Britanija), Klaipėdos tarptautinio violončelės konkurso laureatas Kenta Uno (Austrija).

Nenuilstantis violončelininkas, muzikologas ir pedagogas, baroko muzikos ansamblio „Les Basses Réunies“ įkūrėjas B.Cocset -  violončelės virtuozas, kurio rankose šis instrumentas įgauna nepakartojamą skambesį. Kitas atlikėjas M.Rousi, pelnęs  pripažinimą kaip vienas žymiausių Suomijos stygininkų, dažnai koncertuoja su iškiliausiais Skandinavijos ir Europos šalių orkestrais.

Klaipėdos tarptautinės violončelės akademijos žvaigždė K.Georgian – įžymiojo violončelininko ir pedagogo Mstislavo Rostropovičiaus mokinė, prestižinio Piotro Čaikovskio konkurso nugalėtoja. Jos studentu Mančesterio Karališkajame muzikos koledže buvo ir KIVA sumanytojas bei organizatorius M.Bačkus.

K.Georgian kartu buvusiu mokiniu M.Bačkumi atliko Arvydo Malcio Concerto grosso dviem violončelėms ir styginių orkestrui. Pernykštį Klaipėdos tarptautinį violončelės konkursą žiūrovams priminė laureato ir simpatijų prizo laimėtojo Kento Uno pasirodymas.

Koncertui įkvėptai dirigavo Nacionalinės Mykalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos simfoninio orkestro vadovas Martynas Staškus, sukaupęs įvairialypę patirtį profesionalioje scenoje ir ugdydamas jaunuosius muzikos talentus.

Dalyviai muzikuoja ir šoka

KIVA mokymo programa pirmiausiai skirta jauniems ir talentingiems violončelininkams - aukštųjų mokyklų studentams ir vyresniųjų klasių moksleiviams. Jiems atsivėrė galimybės tobulėti, kelti savo profesinę kvalifikaciją, plėsti muzikavimo patirtį.

Akademijos dalyvius mokantys garsūs pedagogai ir patys kartu su jais muzikuoja violončelių ansambliuose, orkestre, net dainuoja chore.

„Norime Klaipėdą paversti Lietuvos violončelės sostine, kad čia kaip savo namuose jaustųsi, džiugintų muzikos gurmanus pasaulinio garso violončelininkai. Džiugu, kad KIVA renginiuose dalyvauja net aštuoni violončelės virtuozai profesoriai. Sulaukėme svečių iš penkiolikos pasaulio valstybių“, - kalbėjo KKO vadovas ir akademijos organizatorius M.Bačkus.

Mokyklinio amžiaus vaikams, kurie groja violončele savo malonumui, įkurta Suzuki laboratorija „Griežk violončele ir judėk pats“. Jaunųjų KIVA dalyvių dienos prasideda kūrybinėje šokių judesio ir muzikavimo mokykloje

Įgytą patirtį mokiniai atskleidė improvizuotoje violončelių ir šokių naktyje, koncertavę kartu su DJ bei šiuolaikinio šokio teatro „Padi Dapi Fish“ atlikėjais. Kultūros fabriko klube „Raketa“ vykusį renginį „Cello Dance Jam Session“ moderavo džiazo violončelės meistras Stephanas Braunas.

Festivalio idėjos neišblėso

Plati ir įvairiapusė, pozityvią socialinę ir kultūrinę aplinką kurianti tarptautinės violončelės akademijos koncertinė programa įdomi ne tik KIVA dalyviams, bet ir visuomenei. Violončelininkai pasklido po įvairias Klaipėdos erdves, dauguma koncertų - nemokami.

Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje vykusiame koncerte „Violončelės istorijos: violončelės gimimas“ dalyvavo baroko violončele griežiantis B.Cocset ir Saale Fischer (klavesinas, Estija). Aistringas eksperimentų mėgėjas prancūzas B.Cocset yra pats sukūręs ir išbandęs devynias įvairaus skambesio violončeles.

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre (KKKC) irgi skambėjo violončelė. Koncerte „Solo per amžius“ pasirodę vienas garsausių šiuolaikinės ir baroko violončelės virtuozų belgas Roelis Dieltiensas, pedagogas ir atlikėjas Andrzejus Baueris bei M.Bačkus atliko XVIII-XXI amžių muzikos programą.

Iki liepos 6-osios vyksiantys KIVA renginiai tęsia pernai įvykusio, didžiulio muzikos mylėtojų dėmesio ir palankių vertinimų sulaukusio pirmojo Klaipėdos tarptautinio violončelės festivalio ir konkurso idėjas.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.