Maudynes kompozitorės muzikoje vainikavo įspūdingas klipas

Po to, kai kompozitorės Žibuoklės Martinaitytės albumas „Horizons“ buvo pristatytas šių metų Vilniaus knygų mugėje, jis pateko ir į užsienio muzikos žiniasklaidos, radijo stočių, įrašų kolekcininkų ir įvairių hipsterių horizontą.

 Ž.Martinaitytė.<br> R.Jurgaičio nuotr.
 Ž.Martinaitytė.<br> R.Jurgaičio nuotr.
 Ž.Martinaitytė.<br> LMIC nuotr.
 Ž.Martinaitytė.<br> LMIC nuotr.
 Interviu su kompozitore.<br> LMIC nuotr.
 Interviu su kompozitore.<br> LMIC nuotr.
 M.Žukauskas.<br> LMIC nuotr.
 M.Žukauskas.<br> LMIC nuotr.
 Klipo kadras.
 Klipo kadras.
 Albumas „Horizons“.<br> LMIC nuotr.
 Albumas „Horizons“.<br> LMIC nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jul 27, 2018, 3:51 PM, atnaujinta Jul 27, 2018, 3:59 PM

Recenzuotas pagrindiniame tarptautinės skaitytojų auditorijos modernios muzikos žurnale „The Wire“, transliuotas 2 milijonus savaitinių klausytojų turinčioje radijo programoje „BBC Radio 3“ muzikos albumas pagaliau sulaukė ir videopristatymų. Lietuvos muzikos informacijos centro užsakymu du vaizdo įrašus sukūrė kino režisierius Mikas Žukauskas.

Menininkas prisipažino, kad atrasti tinkamą vizualinį atitikmenį skambančiai muzikai paprasta nebuvo. „Abstrakti, emocinga Žibuoklės muzika pareikalavo nemažai laiko, kol pagaliau likau patenkintas rezultatu“, – prisipažino režisierius.

Ieškojimus kuriant klipą paliudijo ir albumo prodiuserė Eglė Bertašienė. Pasak jos, darbo juodraščiuose liko gausybė nepanaudotos filmuotos medžiagos. „Tai buvo tarsi ilgos maudynės Žibuoklės kūryboje, – pasakojo muzikologė. – Rodos, jau pažįsti kiekvieną taktą, lauki artėjančio išsiveržimo, bet ne – žiūrint Miko klipą, ta pati muzika suskamba vėl visiškai naujai“.

Vaizdo klipas Ž.Martinaitytės kūriniui „Apglėbtas tuštumos grožio“ klausytojams gali tapti gana netikėtu potyriu. Režisieriaus pasirinkta „kosminės odisėjos“ tema – lėtai erdvėje sklendžiantys astronominiai kūnai, dujų ir dulkių telkiniai, kosminis šaltis, nejaukiose kosminėse pievose rupšnojanti lama – nustebino net pačią kompozitorę. Tačiau ji prisipažino, kad lygiai taip pat nustemba ir kaskart išgirdusi, kokius vaizdinius klausytojams sukelia jos kūriniai.

„Klausydamas muzikos kiekvienas tarsi mato savo paties kuriamą filmą. Todėl visada įdomu „pamatyti“ savo kūrybą kito akimis“, – pripažino kompozitorė.

Ž.Martinaitytės požiūriu, muzikai vizualizacija nėra būtina, tačiau menininkė sutinka, kad pridėtinis vaizdų naratyvas dabartinėje į vaizdus orientuotoje kultūroje gali padėti priartėti prie muzikos ir praturtinti jos suvokimą. Vaizdinės asociacijos įkvėpė ne vieną užsienio kritiką, rašiusį Ž.Martinaitytės muzikos albumo recenzijas italų, prancūzų, britų ir amerikiečių muzikos žurnaluose ar interneto platformose.

Klipui pasirinktas Ž.Martinaitytės kūrinys gimė iš intensyvių asmeninių išgyvenimų, o ir kita M.Žukausko filmuotame interviu panaudota jos muzika turi stiprų emocinį krūvį.

Apie atvirą, vietomis net radikalų intensyvumą rašoma ir žurnale „The Wire“: „Žibuoklė Martinaitytė kuria įkvepiančią muziką, kupiną energijos ir įtampos. Jos orkestrinės ir ansamblinės kompozicijos yra sluoksniuotos, kelia daug asociacijų ir ekskursų. Jos tirštos ir nerimastingos, bet niekada neatrodo sujauktos. Jų kalba sklandi, drąsi, pagrįsta gestais. Staigūs greitėjimai ir netikėti lėtinimai, skirtingų perspektyvų jungtys, įvairūs patempimai ir perstatymai Martinaitytės muzikoje sudaro sodrias patirčių faktūras“.

Abu vaizdo įrašai paskelbti Lietuvos muzikos informacijos centro „YouTube“ kanale. Žibuoklės Martinaitytės CD „Horizons“ leidybą rėmė Lietuvos kultūros taryba. Vaizdo įrašų kūryba finansuota Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kaip JAV įvertino V. Putino provokaciją perbraižyti sienas?