Lukas ir Anna Geniušai: „Esame orientuoti į muziką“

Visiems puikiai žinomo pianisto Petro Geniušo sūnus Lukas Geniušas (28 m.) muzikinę karjerą pradėjo anksti – būdamas vos šešerių jau grojo didžiausiose pasaulio scenose. Luko žmona Anna (27 m.) – nepaprasto talento rusų kilmės pianistė, savo sąskaitoje turinti ne vieną garbų apdovanojimą.

Lukas IrAnna Geniušai.<br>Rengėjų nuotr.
Lukas IrAnna Geniušai.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Reda Barkauskaitė

Oct 9, 2018, 7:58 AM

Jų talentą ir neišsenkančią atliekamos muzikos magiją bus galima išgirsti jau spalio 10 dieną „Vaidilos klasika“ scenoje, spalio 12 dieną Klaipėdos koncertų salėje, spalio 14 dieną Kauno valstybinėje filharmonijoje, koncerte „Kombinacija 2X2“.

„Nors grojame duetu, tačiau tuo pačiu esame asmenybės, nepriklausomi muzikantai, kurie dažnai susitinka scenoje ar lėktuve. Kartu norėtume praleisti gerokai daugiau laiko“ – atvirauja Lukas ir Anna. 

Geniušų šeima kartu groti pradėjo dar 2008 metais. Abu puikiai pamena – tai buvo Liszt „Piano Concerto Nr. 2“. Lukas tuomet akomponavo Annai, abiems pirmoji patirtis buvo kiek keistoka ir neįprasta, nes kaip tik tuo metu jau pripažinta artistė Anna ieškojo savo, kaip solo atlikėjos, stipriųjų pusių: „Tačiau tai nebuvo tikroji mūsų, kaip dueto, pradžia. Nuo tada praėjo daug laiko bei įvykių, grojome skirtingose scenose Rusijoje, Jungtinėje Karalystėje, Italijoje, Prancūzijoje, Lietuvoje, kol galiausiai nusprendėme išplėsti savo, kaip dueto, repertuarą.”

Šiuo metu Anna studijuoja Londono Karališkojoje muzikos akademijoje. Šie metai – paskutiniai, tuomet pianistų pora spręs, ar likti gyventi Londone ilgesniam laikui. Paklausti, ką veikia laisvomis nuo koncertų ir repeticijų dienomis, Geniušai sako, kad visgi daugiausiai jų laiko gyvenime užima muzika: „Kartais iš tiesų būna, kad nusprendžiame  pailsėti, išsimiegoti, kartu smagiai praleisti laiką, bet dažniau praktikuojamės, repetuojame.  Kuris pirmas ateina į repeticijoms skirtą kambarį, tas ir dirba!”

„Mes orientuoti į viską, kas susiję su muzika, o šiomis dienomis mūsų hobis sukasi konkrečia linkme – organizuojame festivalį Maskvoje, kuris vadinasi NikoFest (www.nikofest.ru). Jo trukmė– trys vakarai iš eilės. Kiekvieną gruodį pasikviečiame artimus draugus ir kolegas muzikantus – kartu grojame nuostabią muziką, dalijamės džiaugsmu, atsiduodame kamerinės muzikos skambesiui.” 

Kad Geniušai neabejingi muzikai, įrodo įvairiuose pasaulinio masto konkursuose užimtos garbingos vietos. Štai visai neseniai Anna tapo prestižinio pianistų konkurso „The Leeds” finaliste, taip pat dalyvavo Italijoje vykusiame Mauro Monopoli Piano konkurse, Feruccio Busoni tarptautiniame pianistų konkursuose, tarptautiniame Dublino pianistų konkurse, Orbetello pianistų konkurse. Lukas Geniušas svarbiausius apdovanojimus pelnė Chopino pianistų konkurse 2010 metais ir Tchaikovsky konkurse 2015 metais. 

„Konkursai nėra tinkamiausia platforma saviraiškai, bet tai tikrai naudinga – iš dalies tai yra muzikų tramplynas į didįjį muzikos pasaulį, didžiausias scenas, koncertus, svarbius viešus pasirodymus. Konkursas visada yra iššūkis” – sako Anna ir Lukas.

Koncertams, kurie įvyks trijų Lietuvos miestų scenose, Geniušų duetas pasirinko programą, kuri yra arčiausiai širdies. „Pirmoji koncerto dalis yra susijusi su prancūzų kompozitoriais. Pastebėsite, kad R. Schumann nėra prancūzas, tačiau Claude Debussy sukurta „Šeši kanono formos etiudai op. 56” aranžuotė dviems fortepijonams puikiai tiks šiltai vakaro pradžiai. G. Bizet „Vaikų žaidimai” buvo sukurti groti keturiomis rankomis, tad tai artimas ir žaisimingas kūrinys, turintis daug dalių. 

Antrąją koncerto dalį pradėsime tęsdami prancūziškąsias gaires – su M. Prousto knyga „Prarasto laiko beieškant. Svano pusėje” susijęs L. Desiatnikovo kūrinys „Svano pusėje“ privalo sužavėti kiekvieną, o pasirodymą baigsime nutoldami nuo Prancūzijos – atliksime G. Gershwin Kubietiškąją uvertiūrą, skirtą dviems fortepijonams. Šis kūrinys – tikras malonumas atlikėjams ir žiūrovams!”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.